https://imgix.femina.dk/media/ec1b333cc38442d7943f4e6d1415295d.jpg
Rejser

I Karen Blixens fodspor

27. september 2011
af Hanne Høiberg
Foto: Hanne Høiberg & Albatros Travel.
Se galleriet med de inspirerende billeder fra Karen Blixen Camp i Masai Mara, læs om de fodspor hun har sat i Kenya og få de bedste insider-tips, hvis du gerne selv vil af sted.

Se galleriet med de inspirerende billeder fra Karen Blixen Camp i Masai Mara, læs om de fodspor hun har sat i Kenya og få de bedste insider-tips, hvis du gerne selv vil af sted.

Selv om Karen Blixen flyttede fra sit elskede Afrika i 1931, har den danske forfatter sat tydelige aftryk rundt omkring i Kenya. Ikke mindst i området Karen uden for Nairobi, hvor hendes kaffefarm er indrettet til museum, men også i den danske safari-lejr i Masai Mara, der bærer hendes navn.

Se galleriet i bunden af artiklen med de flotte billeder fra Karen Blixen Camp i Masai Mara, Kenya.

LÆS OGSÅ: I ørkenelefanternes tunge fodspor

Praktiske tip

 • Bedste rejsetidspunkt:

  November til marts er den tid, hvor dyreungerne kommer til verden - gazeller, zebraer og gnuer, alle en lækkerbisken for en sulten løve. April til juni er den vådeste tid, men også sæsonen med det rigeste fugleliv. Juli til oktober er den traditionelle højsæson med den årlige vildtvandring af over en million gnuer og zebraer.

 • Sundhed

  Ud over de påkrævede vaccinationer - snak med din læge eller tjek hos Statens Seruminstitut, www.ssi.dk - skal du altid sørge for myggenet og købe den lokale myggespray. Den er mest effektiv og indeholder det, der er forbudt i Danmark.

 • Påklædning

  Kenya ligger på ækvator og temperaturen ligger omkring 20 grader året rundt. Det kan blive drønvarmt midt på dagen, men aftenerne og især de tidlige safari-morgener kan være kølige. Så husk lange bukser og en varm fleece-trøje.

 • Karen Blixen i Danmark

  Har du ikke mulighed for at tage til Afrika, er det en oplevelse i sig selv at besøge Karen Blixen Museet i forfatterens fødehjem Rungstedlund, som igen blev hendes hjem, da hun vendte hjem efter årene i Afrika.

 • Find vej

  Karen Blixen Museum, Karen Road, Langata, Nairobi, Kenya, www.museums.or.ke

  The Karen Blixen Coffee Garden, 336 Karen Road, www.karenblixencoffeegarden.com

  Karen Blixen Camp, www.karenblixencamp.com

  Karen Blixen Museet, Rungsted Strandvej 111, 2960 Rungsted Kyst, www.karen-blixen.dk

Filmen om Karen Blixen

I had a farm in Africa, at the foot of the Ngong Hills…

Mon ikke mange af os kan høre Meryl Streep som Karen Blixen, læse den verdensberømte begyndelse på »Den afrikanske farm« op med sprød, nasal stemme i »Out of Africa«, filmatiseringen fra 1985, der modtog hele syv Oscars?

Det var i bogstaveligste forstand filmsuccessens fortjeneste, at den ernæringsskole, regeringen havde oprettet på stedet, endelig veg for Karen Blixen Museum i 1986.

I Karen Blixens ånd

En del af de møbler, Karen Blixen havde solgt til Lady McMilliam før afrejsen, blev købt tilbage og indgår nu i samlingen i farmens tidligere hovedbygning.

Det samme gør forskelligt regi fra filmen, f.eks. i Karen Blixens soveværelse. Den hvide træseng med moskitonet over er en gave fra Universal Studios. Det samme er de brune ridestøvler, der står på gulvet, som var de lige blevet efterladt.

Og i det værelse, hendes store kærlighed Denys Finch-Hatton sov i, hænger et par ridebukser på en stumtjener - Robert Redfords fra filmen. Den RCS Victor rejsegrammofon, parret spillede Mozart på - endda på deres safarier - er også en kopi. Mens den enorme Louis Vuitton skabskuffert er Karen Blixens egen, bragt med fra Danmark.

Velhaverforstaden Karen er angiveligt opkaldt efter Karen Blixen. Ja, faktisk virker det, som om alting herude i højderne små 1.700 meter over havet hedder Karen: Karen Road, Karen Car Wash, Karen Country Club, The Karen Hospital.

Jeg spiste brunch i The Karen Blixen Coffee Garden & Cottages mindre end en kilometer fra museet og lidt af en oase i romantisk koloni-stil.

Luksuriøs safarilejr

Mellem fem og syv timers jeepkørsel vest for Nairobi i den nordlige del af dyrereservatet Masai Mara ligger Karen Blixen Camp. Karen Blixen Camp er en teltlejr, om end en luksuriøs sådan. Hvert telt står på en mahogniplatform med en stor overdækket veranda.

Møblerne er designet specielt til lejren for at skabe en stemning, der emmer af kolonitidens Afrika, tilsat et skvæt skandinavisk enkelhed: En stor dobbeltseng, polstrede lænestole, skrivebord og en minibar alias en køletaske skjult i en smuk trækiste for enden af sengen.

Bagest i teltet er der badeværelse med garderobe, toilet og zinkvaske bygget ind i toiletbordet af mørkt træ. Bruseren er udenfor, skjult for omverdenen af et hegn. Men sikke en luksus - at tage brusebad under Afrikas åbne himmel.

Ansvarlighed og bæredygtighed

Men lige så vigtigt er det, at driften foregår på en ordentlig, ansvarlig og bæredygtig måde. Derfor er det også naturligt at lejren i denne tid, hvor det nordlige Kenya er ramt af tørke og hungersnød, yder støtte til nødhjælpsarbejdet gennem Røde Kors i Kenya.

Målsætningen for Karen Blixen Camp er 100 pct. ansvarlighed inden for tre områder: ressourcer, lokalt samarbejde og naturbeskyttelse. Og målene er tæt på at blive nået:

F.eks. kommer 90-95 pct. af energien fra solen, og alt vand er renset flodvand fra Marafloden. I den anden ende renses 98 pct. af spildevandet, mens alt affald sorteres og genbruges.

Søren Rasmussen, ejer af Albatros Travel, der både har opført og driver lejren, fortæller engageret om, hvordan 90 pct. af arbejdsstyrken er lokal, om genplantning af 20.000 træer om året, om skolebyggeriet, sundhedsklinikken og vildtstationerne, der bekæmper krybskytter.

For han brænder for sit projekt og er ikke i tvivl om, at bæredygtighed er fremtiden.


Har du lyst til at vinde en safari i Kenya, og samtidigt støtte en god sag?

Så læs mere HER.

Læs også