https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/6d16cb18215e4966b79b001f1a38ae18.jpg
Rejser

Hotel smålandsidyl

4. oktober 2011
af Rie Dunn
Toftaholm Herregård i Småland er en lille romantisk perle med landlig stemning og et elegant, lokalt forankret køkken.

Vi er i et hjørne af Småland, som måske ikke hører til de mest kendte for det danske publikum, men som ikke desto mindre ligger bare to timers kørsel fra København. Her driver Agneta og Torbjörn Colfach, der er stedets 26. ejere, deres fine herregårdshotel Toftaholm herregård med bare 45 stilfulde og enkle værelser i klassisk herregårdsstil, der er placeret med udsigt til have og sø

Værelserne ligger i tre forskellige fløje omkring den
store gårdsplads. De er alle sammen indrettet i
klassisk herregårdsstil, så man kan ligge og føle
sig en smule landadelig.

omkring den perlestensbelagte gårdsplads.

Naturligvis er Toftaholm pragtfuld om sommeren, men det er om efteråret og vinteren, man virkelig kan leve sig ind i den smålandske stemning med det barske klima og den tindrende smukke natur på en forkælelsesweekend eller længere på den lille herregård 15 km fra Värnamo.

Eksklusivt køkken
De lokale fisk, grønsager og vildt er udgangspunktet for køkkenet, og Torbjörn Colfach sætter en ære i at kunne redegøre præcist for, hvorfra de enkelte råvarer stammer. Det hele tilsættes et flot og ambitiøst vinkort. Det er bestemt fortjent, at køkkenet her regnes for et af Smålands bedste med en flot rating i den svenske madguide White Guide,

Spisestuerne har herregårdspræg, men på grund af Toftaholms handy størrelse forbliver de fine rum med søudsigt altid hyggelige og intime, og stemningen er hjemlig og afslappet. Der er dresscode til middagen, men den er afslappet og beskytter bare mod skitøj om vinteren og shorts om sommeren. Til gengæld er der garanti for hygge, når man bevæbner sig med et glas hjemmelavet gløgg foran pejsen med kig til sneen gennem den klassiske glasverandas småsprossede vinduer.

Historisk hygge
Historien bag Toftaholm kan man så underholde sig med ved pejseilden, for stedet er officielt et af Sveriges historiske hoteller. Gården optræder allerede på landkortet for over 600 år siden, hvor den første gård bliver bygget, angiveligt i 1389. Og det er grundlæggerens barnebarn, rigsråd Gustav Olsson-Stenbock, der 60 år senere opfører fæstningen Toftaborg på øen, hvor den i dag fremstår som en romantisk ruin. Stenbock blev siden kongens, den navnkundige Gustav Vasas svigerfar, og borgen blev blandt andet brugt til at forsvare området mod danskere på krigsstien, plus naturligvis mod en oprørsk og til tider forarmet befolkning.

Men heldigvis blev det fredeligere tider, og borgen blev forladt og overladt til malerisk forfald, mens herregården blomstrede. Det gør den også i dag og på en ny måde - beliggenheden ikke langt fra E4 gør, at her er let at komme til. Også når julesneen lægger sig over Sverige.

Læs mere om hotellet HER

Læs om andre hoteller i Småland:

Smukt designhotel

Forkælelse i glashotel

Ikeas univers

Læs også