https://imgix.femina.dk/media/9bf952456e37439a81db05da7e4882e1.jpg
Rejser

Helsinki på høje hæle

28. maj 2011
af Mette De Fine Licht
Foto: Mette De Fine Licht og Visit Helsinki
Finland er andet og mere end endeløse skove og saunaer med vodkaservering. Med kåringen som Verdens Designhovedstad 2012 er Helsinki trukket i den fashionable førertrøje, når det kommer til storbydestinationer

Praktiske rejsetips

¦ Årstid: Helsinki er en sommerdestination. Klimaet beriger byen med milde, fugtige vintre og lune somre. En ferie eller weekendtur er oplagt i juni, juli eller august. Den 27. august er der Lights of Arts, hvor hele Helsinkis centrum er forvandlet til ét stort lysmekka med alle former for kunst og design.

¦ Fly: Med Finnair er du i Helsinki på halvanden time. Flyv for eksempel fra Kastrup klokken 8.55 fredag morgen og hjem igen fra Helsinki søndag klokken 17.45 lokal tid. Se mere på finnair.com

¦ Tidsforskel: Helsinki er én time foran Danmark

¦ Priser: Regn med mellem 1.300 kr. og 1.700 kr. for en flybillet t/r. Book på finnair.com

Da modeikonet og daværende præsidentfrue Jacqueline Kennedy viste sig i en storblomstret Marimekko-sag i 1960, satte det for alvor Finland på forsiderne af Vogue, Elle og flere andre trendsættende magasiner. Lige siden har Helsinki rimet på design inden for print og interiør med Marimekko og Aalto-vasen som frontløbere. Det er navne, der giver genlyd over det meste af modeverdenen, og en medvirkende faktor til, at den internationale designorganisation Icsid netop har kåret Helsinki som Verdens Designhovedstad 2012. Det forstår man godt. Helsinki har faktisk alt, hvad et storbyhjerte begærer.

Fra trash til trend
Forestil dig et helt bykvarter kun med designerbutikker; eksklusive, etablerede og internationale designere dør om dør med skæve, kitschede og upcoming navne. Mine damer og herrer: Helsinkis inspirerende Designer District - 25 kreative gader med den ene lækre location efter den anden. For bare ti år siden var røde lakstøvler og kinky voksenlegetøj kvarterets mest solgte varer. Men forvandlingen til Helsinkis trendsættende yndling er sket med snilde og stil. I stedet for at forsøge at skjule områdets mindre gode sider har man fokuseret på fordelene - nøjagtig, som modens uskrevne regler foreskriver.

Når tøj bliver kunst
Snyd ikke dig selv for et besøg hos IVANAhelsinki på Uudenmaankatu 15. IVANAhelsinki er blandt Finlands førende mærker inden for tøj og tasker og har været på podierne under modeugerne i både Paris, London og København. Det er i høj grad et brand, der rimer på æstetisk innovation. Det lyder dyrt og ekstravagant, tænker du måske. Nej, det er faktisk ikke tilfældet. Kjolerne fås fra 98 euro, mens taskerne koster fra 29 euro. Hos IVANAhelsinki køber man ikke tøj, men kunst, og efter 50 spændende minutter i det tidligere galleri er det min tur til at vimse hen ad gaden i det silende vejr med en smuk stofpose i hånden, indeholdende garderobens nyerhvervede kunstværk. Det er noget, der kan få en fashionista til at glemme både løbende mascara og regnvejrsfrisure.

Modehuse med skærgårdsudsigt
Ved siden af havnen med turbådene til skærgårdssejlads af forskellig art og længde ligger præsidentpaladset og domkirken. Førstnævnte er let at overse, men kirken er traveturen op ad den brostensbelagte gade værd. Herfra er det desuden let at komme til Esplanaden, Helsinkis svar på Champs-Élysées, hvor de store modehuse og møbelforretninger ligger elegant placeret med lys og luft og for nogles vedkommende skærgårdsudsigt. Det er sent, så osetiden må indskrænkes til et enkelt besøg. Det skal selvfølgelig være hos Marimekko. Store blomsterprint og de velkendte striber, der er for finnerne, hvad Mads Nørgaard er for danskerne, møder mig i alle farver og størrelser. Sko- og taskekollektionen er ny og spændende, nærmest eventyrlig. Jeg forstår godt, hvorfor finnerne stadig er stolte over det, ligesom de er stolte over deres by.

Relevante links
Bo gratis i ferien

Singapore - mere værd end en mellem-landing

Læs også