https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/007d6b1f3e694a5992c1072c2941a14d.jpg
Rejser

Hamborg

22. juni 2008
af SUSSER FEIT / ILL. HELENE SCHIERBECK
Lise Nørgaard rejser hvert år til Hamborg, som hun har kendt siden hun var barn.

»Jeg holder frygtelig meget af Hamborg, for jeg har kendt byen og dens skæbne, siden jeg var skolepige og holdt ferie dernede hos min danske onkel, der var ansat i et norsk rederi.


Som journalist har jeg set byen i ruiner i 1946 og oplevet, hvordan den blev bygget op igen, bogstavelig talt fra knæhøjde, til en af Europas smukkeste og mest charmerende byer. Jeg besøger Hamborg hvert år med gode venner for at høre operaer og koncerter. Stemningen og charmen kommer i høj grad fra beliggenheden ved vandet. Der er floden Elben og den store havn, de to smukke søer Alstern og Binnenalstern, der ligger midt i byen. Man har udnyttet søerne til at skabe de dejligste miljøer i denne gamle Hansestad. Og så er alle mennesker så utrolig effektive og venlige på én gang, at hele atmosfæren er noget særligt«.

Bedste hotel:

Hotel Kempinski Atlantic, An der Alster 72-79. Mit store hvide stamhotel ligger lige ved søen og har en venlighed og service uden lige. Især mod os rygere er de enestående, for er indrettet hele to saloner, og de spørger, om man vil have sin morgenmad serveret i rygersalonen. Det er befriende!

Bedste restaurant:

Storartet kinesisk mad spiser vi på Chinarestaurant Man Wah Dim Sum, Spielbudenplatz 18 i St. Pauli-kvarteret. De har et alenlangt kort, men det er alt sammen vældig lækkert. Og til rimelige priser. Gaststätte Friesen Keller, Am Jungfernstieg 7, Ecke Alsterarkaden er en glimrende frokostrestaurant, der ligger lidt forsænket, lige ved kanalerne. Deres kort er yderst blandet, lige fra skaldyr til traditionel Eisbein mit Sauerkraut. Portionerne er rigelige. Salaterne er hele kompostbunker. Hotel Kempinski Atlantic serverer de skønneste småretter - 'Kleinigkeiten' - efter teatertid. Favoritten er deres hummersuppe.

Bedste shopping:

Bag gaden Jungfernstieg findes de overdækkede arkader, Hanseviertel. Her ligger den mest fantastiske bog- og musikhandel, Hanse CD, der har alt simpelthen inden for klassisk musik. Jeg tror ikke, du kan have et musikønske, de ikke kan opfylde! Her finder man Europas, hvis ikke Verdens skønneste tobaksforretning, hvis man er til den slags: Tabacalera Hanseatice. Og i butikken PustenBlume, som betyder mælkebøtte, fandt jeg det sødeste børnetøj, jeg skulle bruge til en gave. Alsterhaus, Jungfernstieg 16-20 er et flot stormagasin, med en pragtfuld konfektureafdeling, og en delikatesseafdeling der fører ægte tysk leverpølse. Den tager jeg ikke hjem uden.

Lise Nørgaard

Lise Nørgaard er journalist
og forfatter med masser af
professionel rejseaktivitet
bag sig.
I dag nyder hun at rejse
uden at skulle bestille noget
undervejs, men aktivitetsniveauet
er stadig højt.
Næste store rejseplan er intet
mindre end Dubai!
Til daglig bor Lise Nørgaard ved
Strandvejen nord for København
med udsigt over Øresund.

Mit smørhul:

Operaen er hele turen til Hamborg værd. Staatsoper, Grosse Theaterstrasse 25. Jeg elsker det sted. Selv om bygningen ikke er specielt smuk udefra, for den er oprindelig bygget på ruiner, så er stemningen vidunderlig. Repertoiret er klasse. Der er små delikate serveringer både i pausen og bagefter Neumeiers balletter.

Mit bedste tip:

Tag toget derned. Det tager blot 4 timer fra København, og man kan pakke noget lækker mad og en god flaske rødvin hjemmefra til turen.

Hvis der er mere tid:

Kunsthalle ved Banegården har en flot, permanent samling og særudstillinger i verdensklasse. Længere væk ligger Eisenbahnmuseum, Vogelhüttendeich 174, Wilhelmsburg, der er et jernbanemuseum i en gammel lagerbygning. De har en fantastisk præsentation af jernbanemodeller og landskaber.

Læs også