madrid
Rejser

Guide til weekend i madrid

14. september 2018
af Eva Kops
Foto: Eva Kops
Sensommeren er det perfekte tidspunkt til en lang weekend i den spanske by, som ”aldrig sover”. Restauranterne er utallige, maden er fantastisk og meget tro mod det spanske køkken, og priserne er særdeles rimelige.

SHOP, SPIS OG OPLEV I MADRID

SHOP Flere af Madrids barrios (bydele) fortjener et besøg, også hvis man kun har et par dage til rådighed. Salamanca er et paradis for shopaholics. Den gyldne mil som begynder på Ortega y Gasett og fortsætter ad Calle de Serrano, tilbyder det ypperste inden for mode. De bagvedliggende gader Claudio Coello og Lagasca er også interessante og strækker sig helt ned til Retiro-parken. Interiør-entusiaster må i Becara på Calle Juan Bravo. Becara.com
Kryds Paseo de la Castellana til Chueca, og atmosfæren bliver en anden. Denne bydel er fuld af barer, små unikke butikker, smarte interiørforretninger og regnbueflag overalt. Tjek Calle Augusto Figueroa ud, som stort set kun er skobutikker. Chueca er et område med kant, og ret livligt.
https://imgix.femina.dk/madrid-shoppingcenter-colon.jpg
I Salamanca ligger Plaza de Colón med den karakteristiske bygning Torres de Colón – i daglig tale El Enchufe (stikkontakten). Overgangen til Malasaña sker ubemærket, når man krydser Fuencarral, også her er aktivitet, særligt sidst på dagen, når de mange restauranter fyldes af studerende og turister. Det vrimler med vintageshops, unikasmykker, nyt og anderledes design. Gran Via afgrænser området, og overfor ligger centrum, gågaderne og Puerta del Sol med de gængse brands og utallige gøglere. Sol er altid travl. Fra Sol kommer man ind i Las Letras, og i de smalle gader findes et utal af autentiske tapasrestauranter og flamencobarer. Plaza Santa Ana er fyldt med borde og parasoller året rundt, og denne barrio er et yndet sted at gå i byen.
https://imgix.femina.dk/madrid-loppemarked-el-rastro.jpg
Hver søndag omdannes La Latina til ét stort loppemarked, El Rastro, og vintagebutikkerne rykker ud i gaderne. Søndag tilbringes i La Latina, hvor området er omdannet til et gigantisk loppemarked kl. 9-15. De mange vintagebutikker rykker ud på gaden, og barerne bugner af mennesker, der stående snupper lidt tapas og en øl eller vermouth (prøv f.eks. El Trébol i Calle de Embajadores). Calle Santa Ana har flere spændende vintageforretninger, La Tapicera, Casa Josephine og Marantikk (tjek deres kælder-outlet). Tailak har virkelig smukke puder. Er der tid, så besøg en af de mange saloner, der tilbyder manicure og pedicure til omkring 25 euro. LÆS OGSÅ: Barcelona: De bedste tips (væk fra turistmylderet) SPIS Indstil dig på en døgnrytme med lidt forsinkelse i forhold til det sædvanlige og bliv i Madrileña i nogle dage. Frokosten indtages ved 15-tiden, og kan du ikke vente til middagen kl. 22, så gør som de lokale børn og tag en merienda (snack) sidst på eftermiddagen for at fjerne den værste sult. Virker det unaturligt at gå direkte i seng efter en middag, som slutter omkring midnat, så er der rig lejlighed til at gå i byen og nyde et par copas (drinks). Spaniere spiser ikke brunch, men en god tilnærmelse fås hos Taberna la Carmencita i Chueca (TabernalaCarmencita.es) i smukke rustikke omgivelser. En anden mulighed er en pincho de tortilla (kartoffelpandekage) på Lateral (Lateral.com), som ligger i centrum, på Plaza Santa Ana og i Calle Fuencarral. Lateral kan anbefales til et hvilket som helst tidspunkt på dagen, de findes flere steder, tapasmenuen er lang og priserne yderst rimelige. I Malasaña ligger caféen Pepe Botella på Plaza 2 de Mayo, de serverer traditionel morgenmad.
https://imgix.femina.dk/madrid-bar-carmencita-cruzada.jpg
La Cruzada er fra 1827 og er den ældste vinbar i Madrid. Bagest ligger restauranten, som er prisbelønnet for sit madrilenske køkken. Frokost i Salamanca foregår hos Quintin i Calle Jorge Juan (UltramarinosQuintin.com). Er du i Malasaña, så gå i Corredera Baja de San Pablo og find Amar Go (AmargoPlacetobe.com) med gode tapas, f.eks. tartar de atun rojo (tuntatar med avocado og jordbær). Også Malpica Bar længere nede ad gaden serverer tapas i hyggelige omgivelser. Endelig er der veganske La Huerta de Almería med detox-salater, juicer og smoothies i enhver tænkelig kombination. I La Latina ligger tapasrestaurant Cascorro Bistrot på Plaza de Cascorro og en bredere palet af spisesteder i gaden Cava Baja ikke langt derfra. Er det frokost i en fart, så besøg El Museo del Jamón (MuseodelJamon.com) tæt på Sol, udefra noget turistet, men fyldt med lokale i weekenden. Betragt de travle tjenere, mens du nyder en sandwich med serrano­skinke og en øl, det er underholdning i sig selv. Servietter smides på gulvet efter brug! Lidt uden for centrum finder du Casa Mingo (CasaMingo.es), som er kendte for deres hjemmebryggede cider, chorizo(pølse) og ovnstegte kyllinger. Hvis køen er lang, så snup en genvej og stil dig i baren.
https://imgix.femina.dk/madrid-restaurant-quintin.jpg
Salamanca er tilholdssted for jetsettet, og de gode restauranter ligger tæt. Quintin er en af dem og et godt sted at hvile fødderne efter powershopping omkring Calle de Serrano. Skal du have middag i Salamanca, så prøv kendisrestauranten Ten con Ten (RestauranteTenconTen.com). En anden mulighed er Amazónico (RestauranteAmazonico.com), den hotteste restaurant og en, der med sit interiør i velour og junglelook skiller sig ud. I Malasaña kan anbefales La Pescadería (LaMuccacompany.com/la-Pescaderia). Har du mod på en kort taxatur, så prøv Sala de Despiece (SaladeDespiece.com) i Calle Ponzano. Restauranten er lille og modtager ikke reservationer. Kryds fingre for at finde en plads og nyd deres særlige tapas serveret ved bardisken i omgivelser, der mest af alt ligner et frysehus. En anden mulighed er Fismuler (Madrid.Fismuler.com), hvor reservation kræves. Omgivelserne er spartanske, men maden fantastisk, prøv f.eks. deres forret med søpindsvin (erizo de mar).
https://imgix.femina.dk/madrid-restaurant-amazonico.jpg
En af de nyeste og hotteste restauranter i Salamanca er Amazónico, der med sit jungleinspirerede interiør er helt unik. Madrid er kendt for sine copas (drinks), som mixes på øjemål. I Las Letras på Plaza Santa Ana fører elevatoren til ME rooftop bar (MEbymelia.com). I Salamanca er eksklusive Amazónico et must. La Latina serverer fabelagtige drinks på El Viajeros rooftop (ElViajeroMadrid.com). Endelig er Del Diego (DelDiego.com) i Chueca kendt for deres fantastiske cocktails, mens Gran Clavel (GranClavel.com) excellerer i vermouth. Er du til vinbarer, så besøg La Cruzada (TabernaLaCruzada.es), som siden 1827 har serveret ved den smukt udskårne bardisk.
https://imgix.femina.dk/madrid-bar-rooftop-santa-ana.jpg
Plaza de Santa Ana er altid livlig og rooftop-baren på ME Madrid er det perfekte sted at søge væk fra vrimlen på gaden.
HVOR GÅR JEG I BYEN? Madrid har gode spillesteder, og musikken starter typisk hen ad midnat. I Salamanca er der hver aften levende musik i The Jungle Jazz Club (TheJungleJazzClub.com) i dekadent 1920’er-setting. Skal det være funky, så er El Junco (en.ElJunco.com) på Plaza Santa Barbara det rigtige sted at være. Ikke langt derfra ligger Honky Tonk Club (ClubHonky.com), som har eksisteret siden 1987. Her spilles rock og R&B samt koncerter med 70’er- og 80’er-musik. Har du lyst til spansk musik, så er Café Libertad 8 (Libertad8cafe.es) i Chueca et glimrende bud. Den lille bar og de hyggelige rammer omkring scenen giver en intim stemning. Her starter musikken tidligere på aftenen, og nogle koncerter har fri entré.
https://imgix.femina.dk/madrid-jazzclub-jungle-club.jpg

Man føler sig hensat til ”The Great Gatsby”, når man træder ind i The Jungle Jazz Club i Salamanca. Interiør og musik er i typisk 1920’er-stil.

LÆS OGSÅ: Spis, shop og hyg dig i Berlin

BO Mange hoteller ligger omkring Gran Via og i gåafstand til det meste. Her finder du Hotel Regente (HotelRegente.com) og Hotel Regina (HotelReginaMadrid.com/es). Tæt på Plaza de España ligger Dear Hotel Madrid (DearHotelMadrid.com) med en fantastisk udsigt fra hotellets skypool og værelser, der er smagfuldt indrettede. Går du all-in med 5-stjernet luksus, så er Gran Hotel Inglés i Calle Echegaray (GranHotelIngles.com) et godt bud med beliggenhed i det gamle Las Letras kvarter. Mere prisvenligt er Hostal Madrid (Hostal-Madrid.info), som, trods navnet, er et hotel med det mest basale, blot et stenkast fra Puerta del Sol.
https://imgix.femina.dk/madrid-retiro-park.jpg
Ved hovedindgangen til Retiro-parken står triumfbuen Puerta de Alcalá med udsigt mod Puerta del Sol som er centrum i Madrid. Foretrækker du afstand til nattelivet, så overvej Salamanca tæt på de eksklusive forretninger, Retiro-parken og sofistikerede restauranter. NH har gode hoteller i området, f.eks. det 4-stjernede NH Lagasca og lidt længere fra centrum det nyrenoverede NH Balboa med 3 stjerner. NH-hotels.com VÆRD AT VIDE • Butikkers åbningstider er normalt til kl. 21-22 om aftenen hele ugen. • Tapas er para combatir (til deling), køb raciones, hvis portionerne skal være større. • Det er kutyme at drikke øl til tapas. • Et alternativ til sangria er tinto de verano, dvs. rødvin og danskvand tilsat sukker og citron. PRAKTISK • Både Jylland og København har flyafgange til Madrid, som passer perfekt til en weekendtur. Ved ankomst til Barajas (lufthavnen i Madrid) kan man tage en taxa til byen (fast pris 30 euro), metro nr. 8, som går til Nuevos Ministerios og har adgang til resten af metrosystemet (4,50 euro) eller med bus direkte til centrum (6 euro). Metro og bus er nemt og billigt at bruge, eventuelt med 10-turskort som gælder begge steder. • Madrid er normalt rigtig varm om sommeren (juli-august op til 40°) og sommetider utrolig kold om vinteren (under 5° forekommer). De bedste tidspunkter for et besøg er derfor forår eller hen på efteråret, hvor der sagtens kan være + 20° i den spanske hovedstad.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også