nationalparken på sjælland
Rejser

Guide: Tag med til Sjællands nye nationalpark

20. maj 2020
af Hanne Høiberg
Foto: Hanne Høiberg, Danhotel Roskilde, Why Og Thomas Kær Mahler/Visit Fjordlandet
Tag på weekendtur til Sjælland nye nationalpark - Nationalpark Skjoldungernes Land - hvor du bl.a. kan sejle i havkajak, tage på cykeltur og hoppe ombord på rutebåden om Roskilde Fjord.

På højre side af det lille blå skib dukker en lille flad ø frem – det selverklærede kongerige Elleore – og til venstre ser vi ind på den skovklædte halvø Bognæs, hvor et havørnepar har haft rede i flere år.

Er heldet med os, får vi lov at se Danmarks største fugl med det to og en halv meter brede vingefang flyve ud efter føde.

Kigger vi tilbage mod byen, bliver de slanke tvillingetårne på Roskilde Domkirke mindre og mindre, jo længere M/S Svanen bevæger sig ud i fjorden.

Efter godt en times sejlads med god tid til at nyde udsigterne mod skovklædte, fligede kyster, vinke til et (næsten) ægte vikingeskib fra Vikingecentret i Roskilde Havn og spejde forgæves efter havørne lægger Svanen til ved broen i det lille, hyggelige fiskerleje Gershøj.

Vi har nået østsiden af Hornsherred, halvøen der har Roskilde Fjord mod øst og Isefjorden mod vest. Jeg er allerede helt nede i gear og har svært ved at fatte, at weekenden kun lige er begyndt.

Klimabevidst weekend

Jeg er på en tur, der skal føre mig rundt i Nationalpark Skjoldungernes Land. Det er 170 m² Urdanmark med enestående natur og bunkevis af kulturhistorie omkring Lejre og Roskilde i det centrale Sjælland. For at være klimabevidst er jeg ankommet med tog, og med en enkelt undtagelse bevæger jeg mig rundt med rutebåd, på cykel, gåben og i kajak.

LÆS OGSÅ: Rejseguide til Bornholm: Gourmet, keramik og vild natur

Siden slutningen af 1800-tallet har der ligget en kro ved den lillebitte havn i Gershøj. Men det er kun et par år siden, Camilla Adelsted Mikkelsen overtog forpagtningen af Gershøj Kro & Strandhotel. Bygningen havde ligget tom i flere år, da fem lokale investorer købte den og ansatte Camilla som forpagter.

Hun er født og opvokset i Gershøj og hylder sammen med sin medforpagter, kokken Christian Blumensaat Nikolajsen, den gode smag, økologien og de lokale råvarer. Hvilket vi får lov at smage til frokost med bl.a. nystegt frisk fiskefilet på hjemmebagt rugbrød.

Efter frokost kunne vi have cyklet de godt 20 km tilbage til Roskilde – det er nemlig muligt at tage cyklen med på Svanen. Men vi vil opleve så meget som muligt og snyder ved at tage en taxi tilbage til havnen.

Cykeltur med ølpause

Vi har dog hverken tid til at kigge på tømrerne fra Vikingeskibsmuseet eller yogaholdet på vej ud på paddleboards, men begiver os direkte mod Fjordlandet Outdoor. Her venter en cykeltur med lokal guide. Første stop venter bare et par kilometer vestpå ved Sct. Hans Hospital.

Danmarks største psykiatriske hospital gemmer på en perle af en rekreativ have med café, gartneri og gårdbutik med økologiske varer. Helt sikkert en pause værd. Herfra fortsætter vi ad jordveje og stier gennem Boserup Skov, der ligger beskyttet i bunden af Roskilde Fjord og er spækket med store gamle bøgetræer og vidunderlige kig ud over fjorden.

LÆS OGSÅ: Ferie i Danmark: Tag med til charmerende Tunø

Fra skoven cykler vi det sidste, kuperede stykke på øde landeveje og når Herslev Bryghus ved 16-tiden. Det økologiske mikrobryggeri fra 2004 er et af Danmarks første og rummer i dag også café med lokale produkter, inklusive prisbelønnet chokoladeproduktion. Vi nyder en smagning af øl og chokolade på terrassen og må konstatere, at en Dark Milk 55 procents chokolade harmonerer fantastisk med en mørk overgæret rugøl fra bryghuset.

Overnatning på vandrehjem

Der er knap 10 km ad små landeveje tilbage til Roskilde. Vi når lige akkurat ind på vores base, DanHostel ved havnen, da tætte regndråber begynder at falde. Jeg tjekker ind på mit lyse værelse og får afkræftet enhver fordom, jeg måtte have om vandrerhjem. Jeg har et dobbeltværelse for mig selv og føler mig som på hotel. Der er kun prisen til forskel.

Om aftenen går vi op gennem Byparken, forbi domkirken og videre til WHY Food & Cocktails i en baggård af toppede brosten. Under fritliggende bjælker serverer dansk-vietnamesiske Nanna Ajslev en fusion af vietnamesiske grundsmage og danske råvarer.

Ét med naturen

Søndag formiddag venter endnu en unik oplevelse, endda i solskin. Denne gang på selve fjorden og igen med udgangspunkt i Fjordlandet Outdoor. Her møder vi Kajakmanden alias Birger Elmedal, som har en lille flåde af havkajakker klar ved stranden øst for havnen.

Efter en kort instruktion ror vi ud på fjorden. Selv de, der aldrig har prøvet kræfter med en havkajak før, føler sig hurtigt trygge. Det er fantastisk at sidde så tæt på vandet, finde en jævn rytme, lytte til vandets klukken og være ét med naturen.

LÆS OGSÅ: Tag med på herregårdsweekend i Vestjylland

Efter en formiddag i fjordens favn er vi helt høje over oplevelsen og lidt ømme i armene. Jeg henter min taske på vandrerhjemmet, går op på stationen og finder et tog hjem. Først da slår det mig, hvor meget jeg har oplevet på en lørdag-søndag.