https://imgix.femina.dk/media/331e7f72d02d4c4f96abfbe3bf496676.jpg
Rejser

Gran Canaria

4. august 2009
af Sus Falch
Har du aldrig været der, så drop enhver fordom om charterrædsel og kom af sted. Den spanske ferieø er uomtvistelig skøn, forstår at forny sig og kan give dig en ferie på præcis det niveau, du vil have.

Mange vil hævde, at Gran Canaria har evigt forår, og vinteren, som vi kender den, stifter de da heller ikke bekendtskab med på de kanter. Ved de populære badeferie-kyster ligger temperaturen omkring 20 grader om vinteren og omkring 26 grader om sommeren. Det gør så absolut øen ferieegnet hele året rundt, alt efter hvor meget varme, man nu tragter efter, for sol er der stort set altid.

FERIETIPS

Sådan rejser du
På charterrejse eller f.eks. med Sterlings rutefly.

Laaaang ferie
Senior Rejser har langtidsferie­rejser til øen fra 1.11. til 20.3. til priser fra 8.190 kr. pr. person v. 2 personer.

Rundt på øen
Med busser og ekspresbusser, i taxi, der er forholdsvis billigt, eller i lejet bil, der er billig sammenlignet med andre europæiske lande. Måske har din rejsearrangør også ture.

Toldregler
Gran Canaria er frihandelsområde, og du må hjembringe varer, som var det fra ikke-EU-land. Vin, spiritus og cigaretter er billigere på øen end i toldfrie salg.

Spar penge
Pga. frihandelsstatussen er varer som elektronik, kameraer, ure, parfume, spiritus, cigaretter o. lign. billigt at købe. Pas dog på kopivarer, hvis navn minder om originalen.

Insektplage
Der kan være myg på visse tidspunkter, men de holdes
på afstand med en myggemaskine, der købes i supermarkedet og sættes i stikkontakten. Kakerlakker kan du møde på selv de fineste hoteller, og det er ikke ensbetydende med, at der er beskidt.

Kulturkalenderen
Der er både festivaler, opera, koncerter, kunstudstillinger og meget mere, som det kan være værd at planlægge ferien efter. Find dem og links videre på www.grancanaria.com.

Husk at pakke...
...solbeskyttelse. Selv om temperaturen ikke er høj,
er solen til stede. Sommertøj og lunt tøj til bjergene. Vandresko, turrygsæk, kamera og kikkert.

SEVÆRDIGHEDER

Blomster

Er du interesseret i botanik og blomster, er Gran Canaria ganske unik at besøge. Øens geologiske særegenhed og helt specielle flora med 100 plantearter, som ikke findes noget andet sted i verden, får naturforskere til at valfarte til øen.

Lægfolk kan have stor glæde af at begynde besøget i den botaniske have Viera y Clavijo syv km fra Las Palmas. Her er ikke blot de unikke arter fra øen selv, men også arter, som findes på de andre øer i den kanariske ø-gruppe, samt endemiske arter fra Azorerne, Madeira og Kap Verde. Det vil sige, at plantepragten i haven kun vokser naturligt på de nævnte steder. Altså en helt unik botanisk have, som oven i købet har gratis adgang og er åben dagligt 9-18. For den, som holder af naturen, er den naturligvis én af øens største trækplastre.

Vulkaner

Øens vulkanske oprindelse fornægter sig desuden ikke. Den flotteste og mest interessante vulkan på øen er Bandama. Dette enorme krater er et af verdens største, og fra toppen kan du se milevidt ud over øen såvel som ned i krateret. Tag bussen dertil, hvis du ikke lejer bil.

AKTIVITETER

Til fods i naturen

Gran Canarias natur er så absolut et nærmere bekendtskab værd. Og sætter du pris på at bevæge dig til fods, kan du vandre ad kortlagte stier, der giver dig fornemmelsen af at vandre, hvor ingen har været længe.

Der findes ruter i mange sværhedsgrader, og der arbejdes til stadighed på at kortlægge og markere endnu flere. Mange af de eksisterende er såkaldte caminos reales, som engang var kommunikationsveje mellem landsbyerne, men i dag er glimrende vandrestier. Og det herligste er næsten, at man selv i højsæsonen kan have mange af vandrevejene for sig selv.

Stik hovedet ind på nærmeste turistkontor, der ligger mange ud over øen, og få kort og guider over vandremulighederne.

Den smukke køretur

Er du i besiddelse af en bil, kan vi stærkt anbefale dig en tur ad landevejen, der følger dæmningerne, som blev lavet for at al det værdifulde regnvand ikke skulle løbe lige lukt via slugterne ud i havet.

Kør fra landsbyen Artenara på den nordvestlige del af øen mod Tamadaba-skoven, der i øvrigt er den bedst bevarede fyrreskov på øen og i besiddelse af en af de smukkeste udsigter. Tre kilometer fra byen skal der drejes til venstre mod Acusa og San Nicolás. Fra nu af møder du ingen byer, og strækningen, der byder på ægte bjergkørsel, er øde. Men hvad du ikke møder af civilisation, møder du til gengæld af flotte dæmninger, inddæmmede dybblå søer og noget af det vildeste og mest utæmmede landskab på øen.

Snup den sidste bid til Puerto de la Aldea og spis friskfanget fisk på den fine stenstrand. Herefter kan turen gå nordpå mod Las Palmas eller sydpå, hvis du har valgt dit ferielogi på strandene der.

Skøn by med marked

Der er mange skønne byer overalt på øen, men Teror er nok én af de fineste, hvis du må vælge. Overvej også at vælge et søndagsbesøg og kom fra morgenstunden, hvor der er marked og trængsel af lokale. De kommer nemlig fra nær og fjern for at handle i byen, der er kendt som byen med balkonerne, da mange af husene har sirligt udskårne balkoner.

Fælles for by og land på Gran Canaria er, at der altid er noget at nyde, og ofte er det stilheden. Siesta-stille byer eller skøn og vildsom natur. Munterhed og menneskemylder kan man også få, for det har feriestederne i rigt mål. Så i virkeligheden er Gran Canaria et perfekt rejsemål, hvad enten man vil det ene eller det andet - eller både og. Man kan selv dosere, mulighederne ligger lige for.

Har du bestilt din næste ferie? Find gode of billige hoteller over hele verden!

KVINDETIPS

Åbningstider
9-13 og ca. 16-20, lørdag 9-13, søn- og helligdage lukket.
I feriområderne er åbningstiderne dog mere vidtstrakte.

Markeder
På markederne kan du købe alt fra tøj og sko til frugt, grønt og meget mere. Der er marked i Arguineguin tirsdag, Maspalomas onsdag og lørdag, Puerto Mogan fredag, Vecindario onsdag og Las Palmas søndag. Du finder flere på www.grancanaria.com i arrangementslisten.

Nyt til fødderne
Spanien har en stor sko-produktion, og der er rigtig mange gode skobutikker i de større byer.

Stiklinger
Har du mulighed for på lovlig vis at få stiklinger af særlige planter med hjem, så sørg for at de er uden jord, da det er ulovligt at indføre planter og stiklinger med jord til Danmark.

Find et spahotel
Listen over hoteller, der til-byder velværebehandlinger og har badefaciliteter til fri afbenyttelse, er efterhånden lang. Find den, inkl. links på www. turismodecanarias.com.

Kniplinger
Byen Ingenio er kendt for sine broderier, de såkaldte calado canario, som Museo de Piedra udstiller.

Kanarisk Museum
Besøg Museo Canario i Las Palmas, hvis du vil lære mere om kanarieøernes fortid og oprindelige befolkning.
En slags nationalmuseum i miniformat. Åbent hele ugen.

OVERNATNING

Hoteller med ro

Flere danske rejseselskaber har hoteller i såvel de store feriebyer med shopping, udstrakt natteliv og alskens feriefaciliteter, såvel som hoteller i mindre byer for den, der gerne vil have livligheden lidt på afstand.

Hvor Playa del Inglés er øens største feriecenter, er Maspalomas, der faktisk støder op til førstnævnte, mere mondænt. De to områder mødes på midten og strækker sig langs stranden i hver sin retning.

Og det er ikke kun styret, som er opmærksom på at opgradere og forny. Rejsearrangørerne tager også selv affære med nye, lækre og anderledes hoteller. Det gælder blandt andet My Travel, der slog dørene op til det første Sunprime hotel på klassiske Playa del Inglés.

Der er postet 80 mio. kr. i ombygningen af hotellet Sunprime Atlantic View & Spa, der nu skal appellere til det voksne publikum uden børn. De efterspørger i stigende grad ferie med fred og ro, som er mere luksuriøst for skandinaver end guld på badeværelset. Det samme gælder moderne design. Derfor er hotellet indrettet enkelt og indbydende af designfirmaet R.O.O.M, og alle værelser har terrasse eller altan. Her er også trådløst internet og fladskærme, som din pc kan kobles til.

Bo unikt

En anden mulighed for at bo unikt slår dørene op denne sommer, og det er en af de såkaldte »paradores«. Gamle bygninger som kirker, klostre, store gårde og lignende bygges om og bruges som charmerende hoteller.

Midt i ingenting

Cruz de Tejeda ligger næsten midt på øen, 7 km fra byen, den har taget navn efter, og 40 minutters kørsel sydvest for hovedbyen La Palma. Omgivelserne er skønne, grønne og kuperede, og mange steder brydes den overhovedet ikke af beboelse. Der er restaurant, mulighed for velværebehandlinger og swimmingpools inde og ude med den skønneste udsigt.

Eget hus

Vil du bo i eget hus på landet, kan det så sandelig også lade sig gøre. På www.ecoturismocanarias.com og www.naturacanaria.com kan du finde landsteder - og huse - hvor du kommer til at bo helt og aldeles væk fra turismen. Her kan der godt være 10 km til nærmeste supermarked og endnu længere til havet. Men søger du fred og ro, er denne ferieboligform perfekt.

Har du lyst til lidt mere liv omkring dig, men stadig et hyggeligt lokalt hotel, så klik ind på www.grancanaria.com, hvor der er et fint lille udvalg af hoteller.

Har du lyst til at besøge andre steder i Spanien? Se de aktuelle tilbud på rejser til Spanien her!

LINKS

www.grancanaria.com

www.spain.info/dk

www.startour.dk

www.senior-rejser.dk

www.falklauritsen.dk

www.mytravel.dk

www.rejsefeber.dk

www.apollorejser.dk

www.sterling.dk

www.folkeferie.dk

www.parador.es

www.naturacanaria.com

www.ecoturismocanarias.com

Læs også