https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/86cadd30afff4c9c973c6436479006b7_0.jpg
Rejser

Gammel vin i nye huse

10. oktober 2008
af Luca Caioli / Foto: José Barea/Hoa-Qui
Historiske vinhuse har ladet arkitekturens avantgarde skabe nye rammer om den gamle vinkulturi Rioja. Fire postkort fra en usædvanlig vinrejse, hvor antikke tønder møder moderne design.

Vi befinder os i det det nordlige Spanien. Området er omgivet af Sierra de Cantabria og den berømte Ebroflod og har en tør jordbund, der udpiner vinstokkene og giver syv forskellige DOC-druekvaliteter. Et område med fløjlsbløde og kraftige vine, som spænder fra rubinrød til purpurrød.

Gehry og Rioja

Første postkort kommer fra Hotel Marqués de Riscal i Elciego. Frank Gehry, arkitekten som tegnede Kunstmuseet i Bilbao, satte sig for at give liv til en vidunderlig bygning, som flyder oven på vinmarkerne. Tre stenblokke rager op over bølgerne af aluminium og titanium og er med til at skabe et indtryk af bevægelse.

- Ideen fandtes allerede hos Fidias og i de dansende skulpturer af Shiva, hvor jeg har hentet inspiration, forklarer Gehry. Hotellet tilhører hotelkæden Starwood - The Luxury Collection, og det blev indviet i oktober 2006. Stedet er en autentisk nydelse for sanserne for dem, der kan tillade sig det: 43 værelser, vinotek, lounge og bibliotek, restaurant, hvor den ene væg er prydet af 1900 flasker, og et vinkort med over 200 etiketter fra fem kontinenter.

Standen i flasken

Andet postkort er fra La Frasca, Bodegas López de Heredia i byen Haro. Historien starter med en e-mail fra Maria José López de Heredia, direktør for Bodegas Lopez, til irakeren Zaha Hadid, der som den eneste kvinde har modtaget Pritzker-prisen, arkitekturens nobelpris. Det problem, hun stod overfor, var ikke ligetil. Firmaet ønskede at finde en anvendelse for en smuk gammel messestand af træ, som direktørens bedstefar havde bragt med hjem fra Verdensudstillingen i Bruxelles i 1910. Fire år senere stod La Frasca færdig. En gennemsigtig flaske, en ballon eller måske en dekanteringskaraffel. Midt i det hele står standen af træ fra starten af 1900-tallet, mens trinene i baggrunden fører til salen for prøvesmagning.

Fjerde postkort kommer fra Bodegas Ysios i Laguardia. Dette er Bodegas Ysios, en fuga af bølgende buer, en fortolkning af formerne på en række vinfade. Det monumentale bygningsværk er tegnet af Santiago Calatrava, den valencianske arkitekt, som har stået for en meget omdiskuteret ny bro i Venedig.

Den majestætiske indgang leder ind i hovedskibet, hvor en guide gør gæsterne opmærksom på, hvor langt denne bygning ligger fra en klassisk bodega. Ysios er et af områdets mest besøgte vinhuse med 20.000 turister om året, der med bagoverbøjet nakke beundrer de enorme rum og indsnuser bouqueten fra Ysios Reserva.

Fadlagringens sal

Femte postkort sendes fra La Nave Eiff el, Bodegas CVNE i Haro. Dette er et bevis på, at alliancen mellem arkitektur og vin ikke er en nyhed på disse kanter. Gustav Eiffel, arkitekten og ingeniøren bag det berømte tårn af samme navn i Paris, arbejdede i dette område tilbage i 1890. Ingen søjler og et tag, som bæres oppe af metalbuer, der spænder fra væg til væg. En perle, som længe var glemt, men nu er taget frem i lyset. Sammen med andre haller opført i 1800-tallet udgør La Aldea del Vino en mulighed for at smage Real de Asúa-vinen ledsaget af typiske lokale retter.

Fakta om rioja

5000 kvadratkilometer strækker området sig over.
400 vingårde er registreret i Rioja.
7 DOC-druekvaliteter kommer fra Rioja:
Garnacha
tinga
Mazuelo
Graziano
Viura
Garnacha
blanca
Malvasia
Tempranillo

Læs også