https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/a86e607b9eb940e787d9e87a466c8076.jpg
Rejser

Forrygende engelsk food festival

25. maj 2011
af Lage Stone, Foto: Hans Rooth
Herlig markedsstemning, engelsk charme, den gode mad, lokale producenter, workshops og et væld af smagsprøver. Folk valfarter til Ludlow Food Festival,der finder sted hvert år i september.

Handelsbyen Ludlow i grevskabet Shropshire forener engelsk 'Miss Marple'- charme med Tudor-arkitektur, intime og hyggelige pubber, lækre små delis, tre Michelinrestauranter,

Kokken Dave Watts er chefkok på det meget omtalte Hurst House on the Marches i Wales. Han er på
Food Festivalen med en workshop om sin økologiske køkkenhave, hvor han dyrker alle de grønsager, der bruges i restauranten. Daves salatanretning er en
smagssensation af friske grønsager.

Street Food Market Festivalens nyeste tiltag er en stand med specielt indbudte 'food street makers' fra hele England. Målet er at højne food street-kvaliteten og være et alternativ til dårlige kebab- og burgerbarer. Nogle af Englands mest kendte kokke var dommere. En af favoritterne var 'Healthy Yummies', der serverede friske kammuslinger, som grilles i lidt olie med finthakket bacon, bittesmå bidder af mini-broccoli
og serveres i skallen sammen med en cremet selleripuré.

Woodthorpe Preserves er et lille familieejet firma, der producerer de lækreste marmelader og syltetøj af bl.a. brombær, hindbær, nektarin, jordbær, appelsin, ribs, grapefrugt og meget mere. De fl este råvarer kommer fra lokale, økologiske avlere, og alt er håndlavet og uden nogen former for tilsætningsstoffer.
Selv etiketterne er håndskrevne.

Young Chefs Competition Madlavningskonkurrencer er et fast indslag på Food Festival. Unge kokke, der uddanner sig i og omkring Ludlow, konkurrerer om at skabe den bedste ret af forskellige forudbestemte råvarer. Juryen består af kendte engelske stjernekokke, og præmien er en uges arbejde på en engelsk Michelinrestaurant.

fem slagtere og en stor årlig Food Festival, som trækker stjernekokke, masser af dygtige lokale producenter og et væld af besøgende til.

Festivalen begyndte beskedent for 16 år siden, samme år som det blev kendt, at supermarkedskæden Tesco ville åbne en stor butik i byen. Den nyhed spredte almindelig uro blandt byens små købmænd, og en gruppe af madentusiaster i Ludlow satte sig sammen, udstak nogle retningslinjer for en mulig madfestival, der skulle promovere den gode mad, og tog kontakt med små lokale producenter og bønder. Sådan blev den første madfestival skabt.

Den gode landbrugsjord omkring Ludlow har i århundreder forsynet de omkringliggende byer, købstæder og landsbyer med fine råvarer, fra grønsager og frugt til kød af fineste kvalitet. Og det bliver de ved med. Her finder du nemlig ingen tunge industrier, larmende motorveje eller udbygning af samme. Og floden Teme, som flyder gennem Ludlow, er en af Englands reneste med et fantastiskt fiske- og fugleliv.

SLOW FOOD OG GRILLPØLSER
Producenterne på Ludlows Food Festival er udvalgt af de frivillige arrangører. Under festivalen afholdes 'foodshower' på forskellige scener med nogle af Englands bedste kokke og madskribenter. De laver mad, fortæller, inspirerer og svarer på alskens spørgsmål fra tilskuerne. Et tæt samarbejde med den italienske Slow Food-organisation sørger for workshops og spændende smagninger med forskellige temaer.

Er du vild med pølser, er der kun en vej, 'the sausage trail' eller 'pølsetouren', som hvert år tiltrækker tusinder af nysgerrige pølseentusiaster. De fem slagtere har travlt, samtidig med at de konkurrerer om, hvem der producerer årets bedste nye grillpølse. Oven på en 'pølsetour' kan man nok trænge til lidt køligt øl. Og det er der råd for. På the 'aletrail', 'øltouren', som er en smagningstur, besøger man byens pubber og Ludlows bryggeri og bedømmer mængder af kendte og ukendte ales.

ET ORGIE AF SMAGSPRØVER
Festivalområdet er samlet omkring det gamle, grandiose Ludlow Castle, hvor bl.a. Katarina af Aragonien, Henrik 8.s ulykkelige dronning, har resideret. Den store plæne er fyldt til bristepunktet med kød-, fiske- grønsags- og frugtproducenter for ikke at tale om cider-, whisky- og ølbryggere. Vi går fra bod til bod og smager på hjemmelavet marmelade og syltetøjchutneyer, pier og pateer, lagrede cheddaroste, røget økolaks, hamburgere og hjortekød stegt på spid. En overdådighed af spændende smage og så meget vidunderlig mad, at middagen er aflyst.

VIL DU MED TIL LUDLOW

Ludlow Marches Food & Drink Festival 2011 løber af stabelen fra d. 9.-11. september.
• Åbent: Fredag 10-17, lørdag 10-18.30, søndag 10-17.
• Cirka 170 udstillere. Besøgende i 2010: 23.000.
• Entré: Voksne 8,50 pund, børn under 14 år 2 pund. Familiebillet: To voksne og fire børn 20 pund.
Sådan kommer du til Ludlow: Med tog fra London fra enten Euston eller Paddington Station, ca. 3 timer. Med bil fra London: Cirka tre timers kørsel, afhængig af trafi kken.

Læs også