Rejser
19. oktober 2010

Ferie med indhold

Tag på rundrejse i engelske Cornwall med kultur og historie som den røde tråd, følg et krimi-kursus på en højskole i Sønderjylland eller kombiner sprogundervisning og kultur i det milde klima i Malaga. Mulighederne for at bruge ferien til andet end storbyshopping, sol, sand og vand er utallige.
Af: Hanne Høiberg
https://imgix.femina.dk/media/35e3c672f0d3455eb9034b692dd98fa6.jpg

Cornwall i England

I historiens fodspor

The Lost Gardens of Heligan - alene navnet: Heligans Glemte Haver pirrer fantasien.

Og besøget i de fantastiske haveanlæg med victorianske drivhuse og køkkenhaver, vidunderlige tea-rooms, den subtropiske jungle og hele samlingen af kameliaer og rododendron, som velsigner haven med en overflod af farver i foråret, minder lidt om et eventyr langt tilbage i barndommens erindring.

Vi er på dag 6 på en 11 dages rundrejse i Cornwall.

Nok kalder rejsebrochuren turen »I Kong Arthurs Fodspor«, men den kommer ind under huden på mange andre historiske og kulturelle aspekter af Englands sydvestligste halvø.

Tidspunktet er begyndelsen af maj, hvor foråret har malet landskabet saftiggrønt, og den 400 år gamle herregårdshave, der har været glemt for omverdenen indtil for ca. 20 år siden, står sprød og blomstrende. Præcis som i 1800-tallet hvor den havde sin stortid.

Fra Stonehenge til Arthur

Før da er turen bl.a. gået til Canterbury, havnebyen Hastings, Oxford og en af verdens største seværdigheder, det gådefulde Stonehenge, opført for mellem 2.500 og 5.000 år siden.

Og fordi rundrejsen går i den legendariske Kong Arthurs fodspor, er der bl.a. også indlagt besøg i den maleriske landsby Burford.

For det var her, et af Englands mest betydningsfulde slag fandt sted, da Kong Arthur skulle overtage tronen.

Senere besøges Tintagel, en lille fiskerlandsby fyldt med legender om Kong Arthur og ridderne omkring det runde bord. Akkurat som ruinerne af Tintagel Castle er det. Efter sagnet var det her, Kong Arthur blev født i begyndelsen af det 6. århundrede.

Hver dag er spækket med oplevelser, nøje udvalgt af turens guide, Lise Lotte Frederiksen, der er cand.mag. i engelsk og dansk.

Hun er anglofil så det batter - elsker England og har været der et utal af gange. Hun har med andre ord en unik indlevelse i både miljø og folkesjæl. Og hun forstår at give det videre til sine medrejsende.

Rejsefakta om Cornwall:

I Kong Arthurs Fodspor, 11 dage, afrejse 26. april 2011. Prisen på kr. 14.490 omfatter overnatning på tre- og firestjernede hoteller samt halvpension. Tiffany Tours.

To tip til Bath (dag 10 på rundrejsen):

Thermae Bath Spa. Det ville næsten være synd at besøge kurbyen Bath uden selv at prøve virkningen af det helsebringende vand, der gjorde byen berømt allerede i romertiden.

Hop i den termalske pool i den moderne dag-spa, der ligger i hjertet af Bath på toppen af et fire etages hus med den vidunderligste udsigt over byen. The Hetling Pump Room, Hot Bath Street, Bath.
www.themaebathspa.com

Bridge Coffee Shop på den historiske Putney Bridge med udsigt over den brusende Avon-flod kan bedst beskrives som »cute« - nuttet. Den lillebitte café gør det også i te, bestil f.eks. en »Cream Tea Service« med te, scones, marmelade og clotted cream, den særlige tykke fløde, man dog ikke behøver hælde i teen. 17, Pultney Bridge, Bath.

Aabenraa

Tæt på danske krimier

Egholm, Sara Blædel og Gretelise Holm? Og har du også - med glæde - konstateret, at de har bidt sig så godt fast og fået så mange fans, at parnasset ikke længere betragter det som underlødigt at læse krimier?

Endsige at arrangere et højskolekursus med fokus på kriminalromaner.

Det er præcis, hvad Højskolen Østersøen i Aabenraa har gjort. Primus motor og leder er Pernille Fjalland, cand.mag. i dansk med speciale i nutidig nordisk krimi. Hun fortæller, at kurset er tænkt som optakt til forårets krimimesse i det tidligere Horsens Statsfængsel, som afholdes weekenden 9.-10. april 2011.

- Der bliver både lejlighed til at møde nogle af vore bedste forfattere, bl.a. Gretelise Holm, og vi får besøg fra Aalborg Universitetscenter, hvor krimilitteratur er blevet nyt forskningsområde. Eftersom kurset foregår på en folkehøjskole, deltager kursisterne naturligvis også i det almindelige højskoleliv med bl.a. udflugter rundt på egnen, sangaftener og hyggeligt samvær med andre krimiinteresserede.

Kursusfakta:

Moderne Mord, Højskolen Østersøen den 4.-10. april 2011. Pris pr. person, alt inklusive: 3.995 kr. for dobbeltværelse, 4.595 kr. for enkeltværelse. Højskolen på det tidligere Hotel Hvide Hus ligger skønt placeret direkte ved stranden med udsigt over Aabenraa Fjord og havn.

To tip til Aabenraa:

Café Storm:

Afslut rundturen i det historiske Aabenraa med de hyggelige gader og små sømandshuse med en kop kaffe på cafeen, der er indrettet i et gammelt pakhus i begyndelsen af gågaden. Åben hver dag fra kl. 11-ca. 22. Storetorv 4d, Aabenraa.

Kalvøstien:

Nyd det smukke morænelandskab af bløde bakker og dybe kløfter, ege- og bøgeskove afløst af små lysninger og en vidunderlig udsigt over Lillebælt. Kalvøstien udgår fra p-pladsen ved siden af Genner Hotel Camping.

Malaga:

Spansk og kultur

Kombinationen af sprogundervisning i Malaga om formiddagen, kulturelle tilbud som museumsbesøg, sightseeing og vinsmagning om eftermiddagen samt udflugter og tid til egen disposition i weekenden får mange voksne rejsende til at melde sig til »50+ sprog- og kulturrejser«.

Undervisningen foregår på den moderne sprogskole Malaca Instituto, som danske Ida Willadsen har opbygget ca. et kvarter fra Malagas centrum med vid udsigt over vandet og bjergene.

Skolen er flere gange kåret som bedste sprogskole i Spanien.

Malaca Instituto fungerer som en form for campus med lejligheder, swimmingpool og solterrasser. Her foretrækker flertallet at bo. Så skal de ikke bruge tid på transport til og fra undervisningen og kan let deltage i hele programmet med aktiviteter og udflugter.

Der er undervisning mandag-fredag fra kl. 8.30-11.20, i alt 15 lektioner pr. uge. Og selv om der bl.a. er byrundtur i Malaga, kursus i spansk madlavning, besøg på markedet og på den imponerende fæstning Alcazaba, er der også god tid til selv at gå på opdagelse i Middelhavsbyen med den rige historie.

Malaga blev grundlagt for 2.500 år siden af fønikerne, men det var romerne, der befæstede byen, og araberne som byggede både bymur og Alcazabaslottet.

I nyere tid har industri og almindeligt vokseværk bestemt også sat sit præg på byen, men det historiske centrum er intakt.

Rejsefakta:

»50+ sprog- og kulturrejser«, 14 dages kursus, Bundgård Rejser. 24. okt.-6. nov. og 7. nov.-20. nov. 2010.

Prisen for indkvartering i eneværelse/lejlighed, Club Hispanico, på Malaca Instituto er på 10.020 kr.

Heri indgår halvpension på skolen, undervisning, velkomst- og afskedsfest samt aktivitetsprogram. Flyrejsen er ikke inkluderet.

To tip til Malaga:

Museo Picasso:
I 1881 blev Pablo Ruiz Picasso født i Malaga, og selvfølgelig er der et museum for det 20. århundredes største spanske kunstner og 204 af hans værker. Dét selv om Picasso boede i frivilligt eksil i Frankrig som protest mod Franco og fascismen. For han bevarede kærligheden til sin fødeby. Museo Picasso Malaga, Palacio de Buenavista, Calle San Augustin 8.

La Parilla Delicatessen.

Det er så godt som umuligt at være i Spanien uden at spise tapas. Prøv de spanske småretter i både klassisk og ny fortolkning til rimelige priser. Calle Postigo de los Abandes 4. Malaga.

Læs også