ferie i Nordjylland
Rejser

Ferie i Danmark: Tag med til Nordjyllands vilde vestkyst

4. maj 2020
af Mikkel Bækgaard. Udgivet første gang 5. juli 2019
Foto: PR
Mange af os er ved at få øjnene op for, at ferien ikke kun behøver at foregå under Sydens sol. Tag med til den nordjyske vestkyst, hvor kilometervis af smukke sandstrande og rå klitlandskaber giver store naturoplevelser. Men her er også plads til livsnydelse, fantastisk mad og lidt kultur.

OPLEV

Rubjerg Knude Fyr

90 meter over havet på en pude af sand ligger Rubjerg Knude Fyr. Eller rettere: Her ligger resterne af fyret, hvoraf størstedelen er begravet i sand takket være den vandreklit, som konstant flytter sig her. Fyret blev bygget i år 1900, men har ikke fungeret som fyr siden 1968, hvor sandflugten skabte en bakke foran det hvide tårn. I flere år var fyret lukket for offentligheden, men er igen åbent, så du kan nyde den spektakulære udsigt af havet, klinterne og landskabet hele vejen rundt. Husk vand, når solen skinner, for så føles det hele lidt som en ørken. Rubjerg Knude fyr blev i 2019 flyttet 70 meter ind i landet for at undgå, at det skred ned af skrænten - og ned i vandet.
https://imgix.femina.dk/nordjylland-1-rubjerg-knude-fyr-folkevanring-nordjylland-foto-mikkel-bae.jpg
Du kan sagtens få ørkenstemning i Nordjylland.

Fosdalen

Det meste af naturen langs Vesterhavet er rå og forblæst, men helt anderledes er Fosdalen nær landsbyen Tranum. Her ligger den gamle Vor Frue Kilde, hvorfra en lille bæk har skabt en frodig kløft i de høje morænebakker omkring dalen. Langs bækken er det som at gå i regnskov, hvor træerne lukker sig over hovedet på én, og vandets rislen giver en helt særlig ro. Her vokser også flere sjældne plantearter, blandt andet særlige orkidéer. Nyd udsigten fra toppen af skrænten Lien, hvor Fosdalen munder ud. Her strækker det øde og flade klitlandskab sig fra bunden af skrænten og et par kilometer ud mod havet.
https://imgix.femina.dk/nordjylland-2-fosdalen-nordjylland-foto-mikkel-baekgaard-3.jpg
Fosdalen er som et lille stykke regnskov.

Anne Justs Have, Hune

I Hune, tæt på Blokhus, ligger ifølge den engelske bog ”The Gardener’s Garden” en af verdens 250 smukkeste haver. Siden 1991 har blomstermaler Anne Just og hendes mand, arkitekten Claus Bonderup, skabt en særlig oase, hvor gæster kan få en afstressende oplevelse blandt blomster, havedamme og små stier – det hele inspireret af det gamle Rom og de italienske renæssance-arkitekter. Anne Just selv døde i 2009, men siden har hendes mand drevet haven videre, ligesom han selv bor midt i haven mellem udstoppede løver, tigre og giraffer.
https://imgix.femina.dk/nordjylland-3-anne-justs-have-nordjylland-foto-mikkel-baekgaard-3.jpg
Anne Justs have er internationalt anerkendt.

Museet for Papirkunst, Hune

Intet mindre end gigantiske papirklip og papirkunst i verdensklasse er omdrejningspunktet i Museet for Papirkunst. Det er kunstner Bit Vejle, som står bag centret, der udefra ikke ser ud af meget, men som indeholder kunst af høj international klasse og muligheder for, at du selv kan prøve kræfter med papirklip.
https://imgix.femina.dk/nordjylland-4-center-for-papirkunst-nordjylland-foto-mikkel-baekgaard.jpg
Papirkunst i særklasse i Hune ved Blokhus. LÆS OGSÅ: 8 tips til smukke Læsø

STRANDENE

De nærmest uendelige sandstrande spiller en absolut hovedrolle i Nordjylland. Nogle steder ligger stranden langs bløde klitter med marehalm, som vugger let i vinden. Andre steder rejser dramatiske klinter sig og fortæller historier om vindens og havets rasen. Overalt er Vesterhavet dejligt at bade i, men vær opmærksom på strømforholdene og de såkaldte hestehuller, der kan gøre badeturen farlig. Og hold øjnene åbne for rygfinner i vandet – for så er du måske heldig at få et glimt af marsvin, når de leger tæt på stranden.

Lønstrup

Ved Lønstrup er kysten beskyttet af flere mindre bølgebrydere, hvilket giver rolige små laguner at bade i. Både syd og nord for byen rejser Lønstrup Klint sig som en dramatisk bagkulisse til badeturen.
https://imgix.femina.dk/nordjylland-6-stranden-v-loenstrup-nordjylland-foto-mikkel-baekgaard.jpg
Stranden i Lønstrup

Blokhus og Løkken

Blokhus og Løkken er kendte for deres små hvide strandhuse, som giver strandturen en særlig stemning. I Løkken kan man desuden fiske fra molen, som strækker sig langt ud i vandet – og er du til det, kan du endda lære at surfe her.
https://imgix.femina.dk/nordjylland-7-strandhuse-ved-blokhus-nordjylland-foto-mikkel-baekgaard.jpg
Smukke strandhuse ved Blokhus

Ejstrup, Tranum og Rødhus

Mere rolige er strandene mod sydvest, hvor f.eks. Ejstrup, Tranum og Rødhus strande er populære steder at hygge sig en hel dag med sol og svalende saltvand uden helt så mange mennesker som i de kendte feriebyer. Her er der færre faciliteter og restauranter, til gengæld er her en helt særlig følelse af vild natur.
https://imgix.femina.dk/nordjylland-5-fiskebade-og-villa-vest-nordjylland-foto-mikkel-baekgaard.jpg
Der er rigeligt plads på stranden til både.

SHOP

Selv om shopping ikke er hovedattraktionen langs den nordjyske vestkyst, finder du både i Blokhus og Løkken forretninger med tøj og design. Det gør du også i den smukke gamle fiskerby Lønstrup, som desuden er et mekka for elskere af kunsthåndværk, antikviteter og loppefund. Her finder du et væld af gallerier, keramikere og glaspusterier, ligesom flere gode antikforretninger gør det muligt at få godt med patina med hjem. Derudover er der masser af gårdbutikker med friske grøntsager, jordbær og andre lækkerier, ligesom Nordsøens friske fisk også frister.

Gule Længe Antik

Lidt uden for Lønstrup har Carl Sørensen i over 45 år solgt antikviteter til både hjemmet og haven. Køb flotte møbler og sjove små genstande, hvis du da ikke bliver fristet af et hundred år gammelt armatur til dit badekar.
https://imgix.femina.dk/nordjylland-8-gule-laenge-antik-nordjylland-foto-mikkel-baekgaard.jpg
Gule Længe Antik.

Giebelhausen og Keramoda, Lønstrup

Lønstrup vrimler med kunsthåndværkere, men de to keramikere Giebelhausen og Keramoda viser, hvor forskelligt keramik kan være – og de ligger endda næsten dør om dør. Giebelhausen er naivistisk og fyldt med prikker, mens stilen hos Keramoda er mere flydende, organisk og næsten som keramikudgaven af et akvarelmaleri.
https://imgix.femina.dk/nordjylland-9-keramoda-nordjylland-foto-mikkel-baekgaard.jpg
Lønstrup er et mekka for kunsthåndværkselskere.

Fisk på Thorup Strand

Er du fiskesulten, er Thorup Strand på grænsen til Thy et besøg værd. Stranden er kendt som et af de få steder langs Vestkysten, hvor fiskerne stadig lander fisk direkte på stranden og trækker kutterne op i sandet. Og Kystfiskerlauget, der fisker bæredygtigt og skånsomt, har her et fiskeudsalg med alt godt fra Vesterhavet. LÆS OGSÅ: Din guide til de bedste steder på Østbornholm

SPIS

Villa Vest, Lønstrup

Med spektakulær udsigt over havet og nordisk mad i topklasse er Villa Vest en af Nordjyllands bedste restauranter – både hvad angår mad og beliggenhed. Nyd de nordjyske råvarer i avancerede og velsmagende retter, og prøv evt. den fantastiske saftmenu som alternativ til vinmenuen – her venter flere naturoplevelser på ganen, f.eks. æblesirup tilsmagt med nobilisgran. Det hele tilmed til yderst attraktive priser, det gastronomiske niveau taget i betragtning.
https://imgix.femina.dk/nordjylland-13-villa-vest-og-hav-nordjylland-foto-mikkel-baekgaard.jpg
Villa Vest er både badehotel og restaurant.

Keramikcafé Møllehuset, Lønstrup

I billedkunstner Johannes Hoffmeyers tidligere atelier få kilometer fra Lønstrup har ægteparret Kerstin Feldkamp og Martin Herold skabt en idyllisk perle af en café. Nyd hjemmebagte kager, afternoon tea eller lokale specialiteter enten inden døre eller i haven med den gamle Vennebjerg Mølle i baggrunden. Ud over at drive café laver Kerstin også den keramik, al maden anrettes på, og som naturligvis også sælges i caféen.
https://imgix.femina.dk/nordjylland-10-keramikcafeen-nordjylland-foto-mikkel-baekgaard.jpg
Keramikcafé Møllehuset byder på masser af lækre specialiteter.

Is på Aabybro Mejeri

Med smuk beliggenhed ved Ryå laver Aabybro ost og is. Især mejeriets softice med smag af enten lakrids eller kærnemælk. Aabybro Mejeri kærner også smør, som er så godt, at mange af landets topkokke sværger til det.
https://imgix.femina.dk/nordjylland-11-aabybro-mejeri-is-nordjylland-foto-mikkel-baekgaard.jpg
En softice på Åbybro Mejeri er værd at køre efter.

Strandhotellet, Blokhus

Blokhus rummer et væld af restauranter, men bedst muligvis restauranten på det nye strandhotel i byen. Her kan du enten gå den afslappede bistro-vej eller gå all-in. Vine og betjening er i særklasse, ligesom maden viser, hvor godt nordjyske råvarer kan smage. Især deres ret med næsten rå jomfruhummer er i en liga for sig.
https://imgix.femina.dk/nordjylland-12-strandhotellet-blokhus-mad-nordjylland-foto-mikkel-baekgaar.jpg
Fremragende mad på strandhotellet i Blokhus. LÆS OGSÅ: Din guide til idylliske Samsø

BO

Det vrimler med sommerhuse i det nordjyske – store såvel som små, luksuriøse såvel som primitive. Men gider du ikke det klassiske sommerhusliv, er der også andre muligheder.

Villa Vest Badehotel, Lønstrup

En kilometers penge fra den kendte restaurant driver folkene fra Villa Vest også et lille hyggeligt badehotel. Her kan du kombinere restaurantens gourmetmad med kaffe og hjemmebagt kage og måske endda en vinsmagning inden sengetid.

Strandhotellet, Blokhus

Det ligner fuldstændig et gammelt badehotel fra en svunden tid, men faktisk er Strandhotellet kun et år gammelt. Under byggeriet har folkene bag hotellet da også fået gode råd om design og indretning fra scenografen på den populære TV-serie ”Badehotellet”. Hotellet byder på lækre værelser, spaområde og fremragende restaurant. Stranden kun ligger få hundrede meter væk, så det er bare at tage badekåben på og spankulere ned til de blå bølger inden den i øvrigt fremragende morgenmad.
https://imgix.femina.dk/nordjylland-14-strandhotellet-blokhus-nordjylland-foto-mikkel-baekgaard-2.jpg

Skallerup Seaside Resort

Feriecentret i Skallerup Klit har alt, hvad et moderne feriecenter skal have – masser af fritidstilbud, restauranter og lækre lejligheder og feriehuse. Skallerup byder også på et fremragende spaområde kaldet Romulus, hvor der er bade i forskellige temperaturer, wellnessbehandlinger og saunagus flere gange om dagen. Selv om du ikke bor på Skallerup Seaside Resort, kan du stadig købe adgang til wellnessafdelingen.
https://imgix.femina.dk/nordjylland-15-skallerup-wellness-nordjylland-foto-mikkel-baekgaard.jpg
Feriecentret i Skallerup Klit har både wellness og masser af børneaktiviteter.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også