https://imgix.femina.dk/media/2add61b0428d4192b92cc08a48591772.jpg
Rejser

Fantastisk ferie i Grønland

20. oktober 2009
af Sus Falch
Vel er flybilletterne dyrere, end vi ofte er vant til og vigtige for at komme rundt i landet, men man behøver ikke gennemtrævle det enorme rige, for at få en stor ferieoplevelse med hjem. Og når flybilletten til Grønland er langt ind i budgettet, kan oplevelserne fyldes på i det omfang økonomien rækker.

Fyld på, som du vil

Hvis du selv vil sammensætte din ferie, kan du gøre det via Air Greenlands webside. Websiden er et rigtigt godt stykke værktøj, hvis du vil have indblik i, hvad de forskellige oplevelser koster, på hvilke årstider de er tilgængelige, og fra hvilken by, du kan gøre hvad.


Læs flere rejseguider her

Men der findes også danske rejsearrangører med pakkeløsninger på programmet.

Jo mindre du flyver indenrigs, desto billigere ferie. Og jo færre ressourcer og jo kortere tid udflugterne kræver, desto billigere er de også som udgangspunkt.

De fleste oplevelser venter i det sydlige og vestlige Grønland, fordi Øst og Nordøstgrønland er ufremkommeligt og sparsomt beboet.

De bedste kvindetips:

 • Værd at købe
  Tøj, skindovertøj og -tasker, smykker og tupilakker, lavet lokalt. Forhandles af turoperatører, turistkontorer og butikker i større byer. I Ilulissat er udvalget stort og flot i f.eks. butik Glacier på hovedgaden.

 • Skønt hotel
  Hotel Arctic i Ilulissat er et lækkert hotel med 1. klasses mad og stort vinkort i restaurant Ulo. Du kan også bo i iglo, der altså ikke er af sne og is.

 • Overnatning
  Kun de største byer har 4-stjernede hoteller. Som regel er hotellerne små, der er tale om vandrehjem eller hytter, som er enkle og velfungerende.

 • Temperaturer
  Tjek www.dmi.dk.

 • Valuta
  Danske kr., visakort samt de mest udbredte kreditkort kan bruges i byer og på hoteller.

 • Sprog
  Grønlandsk og dansk.

 • Tidsforskel
  4 timer, når klokken er 6 her er den 10 i Grønland.

 • Flybillet-rabat
  Air Greenland yder 50% rabat på flybilletter til alle fra 60 år og op, og samme rabat for børn fra 2 til 11 år på billetten mellem Grønland og Danmark.

 • Husk at pakke
  En lille rygsæk, kikkert, kamera, vabelplaster (vandring), solcreme - der ikke bør være vandbaseret, hvis du rejser i kolde perioder, læbepomade med solfaktor og solbriller.

 • Påklædning
  Gode sko eller- vandrestøvler, sportsundertøj, varmt overtøj, handsker og vindtæt top-til-tå-beklædning er guld værd uanset årstid.

 • Undgå myg
  Grønland er plaget af myg især ved fjordene (hvor også byerne ligger) om sommeren, så sørg for let tøj, der lukker ved fødder og hænder, samt myggespray.

 • Handicappede
  Nogle hoteller har værelser som er velegnede til kørestolsbrugere, men det er svært at komme omkring på udflugter.

Bestil alt på én gang

Når du bestiller din rejse, er det en rigtig god ide også at bestille dine udflugter, da der ofte kræves et minimum antal deltagere, hvis turen skal realiseres. Og du kan naturligvis også risikere, at turene er udsolgt.

Hvilke oplevelser, der findes hvor, finder du på et glimrende oversigtskort på Grønlands officielle turisme- og erhvervsportal.

Og så afhænger oplevelserne også i nogle tilfælde af årstiden.

Man kan f.eks. stort set ikke køre hundeslæde om sommeren, med mindre man bruger mange penge på at komme i nærheden af både sne og hundeslæder.

Desuden skal man lige gøre op med sig selv, om man vil opleve snedækkede byer og kulde, eller hellere vil have solskin, lune dage og mulighed for at vandre i landskabet.

Store og let tilgængelige oplevelser

Kangerlussuaq ligger lige nord for polarcirklen og har direkte fly fra Danmark.

Byen har i sig selv har ingen attraktioner, men er det eneste sted, hvor du kan køre ud til indlandsisen i firehjulstrækker eller på en lejet mountainbike, hvis formkurven er til det.

Bilturen kan anbefales, hvis du gerne vil have spændende information om alt fra arktisk ørken til søblommer, hvis oprindelse fortaber sig i det ukendte.

Det er en oplevelse at spise middag i restaurant Roklubben med søudsigt og lækkert tilberedte grønlandske specialiteter på menukortet.

Prøv moskusokse-hakkebøf med bl.a. grønlandske gulerødder og kartofler!

Kom tæt på isbjergene

Isbjerge vil de fleste gerne have med hjem på nethinden og kameraets hukommelseskort.

Heldigvis sender bræerne (store ismasser) dem til havs året rundt, det skal naturligvis opleves på en kortere eller længere sejltur.

Sejlturene kan have forskelligt mål afhængigt af, hvor på vestkysten, man stævner ud.

Her er Ilulissat med rette populær, fordi der er hele to kælvende bræer, en UNESCO-beskyttet Isfjord, gode hoteller, butikker, interessante bygder og et afsides liggende fjeldlogi at bruge ferietid på med Diskobugten og Ilulissat som omdrejningspunkt.

Masser af store isbjerge venter dig, hvis du vælger at gå om bord i den ombyggede kutter Katak og stævne mod Isfjorden med den nordlige halvkugles mest produktive bræ.

Sådan en tur, som arrangeres på forskellige tider af døgnet - koster 500 kr., og så er skipper frisk på at fiske lidt indlandsis op til en drink, hvis man har whiskyen med og lyst til at høre de over 100.000 år gamle bobler knitre i sjussen.

Bo smukt og afsondret

Du kan også gå om bord i en anden båd til en lignende oplevelse ved Eqi bræen.

Med udsigt til den enorme hvide bræ ligger et meget specielt og unikt bosted, hvor det virkelig kan anbefales at bruge et døgn eller flere, hvis man vil opleve hvor afsides man kan bo i Grønland.

Ice Camp Eqis røde træhytter ligger formidabelt på fjeldet med udsigt til hav og bræ uden at nogen skygger for andre. Se www.worldofgreenland.com, som er en af Ilullisats store turoperatører og på www.topas.dk, der har et stort Grønlandsprogram.

Spis lokalt i en bygd

På vejen til Eqi ligger den lille bygd Oqaatsut også kaldet Rodebay, som kan være målet for en tur i sig selv.

Her ligger den særlige Restaurant H8 i et lille lavloftet hus, hvor værterne disker om med grønlandske specialiteter. I byen løber legesyge slædehundehvalpe frit omkring og bliver hurtigt turisternes bedste venner, mens de voksne i snor skal lades i fred.

Narsaq kan være et andet godt udgangspunkt for oplevelser, hvis man skal økonomisere med pengene, fordi du kan flyve direkte fra Danmark og så tage på opdagelse med en lokal turoperatør.

De er ikke lige store over hele landet, men du finder nemt vej til dem via f.eks. www.greenland-guide.gl.

Flot helikoptertur

Det er også fantastisk at opleve bidder af det store land, med den anderledes natur fra en helikopter.

En af de store oplevelser med helikopter udgår fra Ilulissat til Isfjorden Kangia bræen, se www.worldofgreenland.com

Grønlands klima

Vintersæsonen strækker sig i virkeligheden nærmere i vores forår fra februar til maj. Sommeren har fat fra først i juni til slut september.

Grønland har arktisk klima, så gennemsnitstemperaturerne sniger sig ikke over 10 grader i den varmeste sommermåned.

Men dagstemperaturerne bliver højere, for i de inderste dele af lange fjorde suser termometeret snildt op på 20 grader og derover i juni, juli og august. I september bliver der så lidt køligere igen.

Rejser du tidligt på året, skal du være forberedt på, at det er koldt.

Flere websteder:

www.agt.gl
www.arctic-adventure.dk
www.greenland-guide.gl,
www.aul.gl
www.greenlandtours.gl
www.greenland-travel.dk

Læs også