https://imgix.femina.dk/media/d18eb5945dec4fb0ba6ef0f013a38162.jpg
Rejser

Eilat - en ørkenby ved havet

28. januar 2010
af Sus Falch
Helt ned mod syd, hvor Israel ender i en spids, ligger Eilat, der er landets eneste by ved Rødehavet. Og det gode er, at der aldrig er langt til noget i Eilat – heller ikke hotellets swimmingpool.

Eilat har Israels eneste koral-rev, hvor du kan snorkle ud fra stranden i op til 25 grader varmt havvand. Men der er også adskillige dykkerfirmaer, som tager dig med ud på dybt vand, lærer dig at dykke og sågar tilbyder kurser til handicappede børn.

Se mere på: www.goisrael.com og www.scuba.co.il.

Vandsportsudstyr som jetski, kajak, vandcykler, surfbrædder, kitesurfingudstyr og meget mere udlejes i sær på North Beach marinaen og lagunen.

De bedste kvindetips:

 • Info før rejsen
  www.eilat-guide.com, www.eilat.com og www.goisrael.nu, der har dansk afsnit, Israels turistkontor i Stockholm, tlf. +46 8 213 386, og din rejsearrangør. Der er ingen dansksprogede guidebøger.

 • Klimaet
  Eilat har over 20 graders varme året rundt og ørkenklima. Fra september til april kan man risikere kortvarige byger, der dog virker forfriskende. Men solsikkert er der og meget varmt om sommeren.

 • Sådan rejser du
  Enten med fly til Lel Aviv og indenrigsfly videre, eller via Akaba i Jordan og videre med bus. Apollo Rejser , Falk Lauritzen og Unitas Rejser har rejser til Eilat.

 • Toldfrit
  Hvis din rejse går via Akaba i Jordan, så køb ikke toldfrit på udrejsen, med mindre du er indstillet på, at det bliver åbnet og kontrolleret ved grænseovergangen til Eilat. Men da Eilat er toldfrit område, kan du med fordel handle der.

 • Valuta
  Shekel (ILS el. NIS). 1 shekel er 1,35 kr. Kredit- og Visa-kort kan bruges vidt og bredt, og hæveautomaterne findes overalt.

 • Prisniveau
  Billigt. Toldfrit område og gennemsnitsprisen for en middag er ca. 90 kr. ekskl. drikkevarer.

 • Husk det ekstra
  På nogle hoteller betales, ligesom i f.eks. Grækenland, gebyr for aircondition og deponeringsboks, direkte til hotellet.

 • Kongens by
  Kings City er et oplevelsescenter i Tivoli-stil, der bygger på bibelske fortællinger.

 • Lokaltransport
  Gode busforbindelser mellem North og South Beach, samt taxaer. Husk at bede om, at få taxameteret slået til.

 • Kort over byen
  Finder du på www.eyeonisrael.com, hvor du også kan se hoteller, attraktioner m.m.

 • El
  230 volt, men stikkene er til tre ben og kræver en adapter.

 • Sprog
  Hebraisk og arabisk er officielle sprog, men engelsk meget udbredt.

 • Tidsforskel
  Ja 1 time, når vi har vintertid.

 • Info på stedet
  Eilat Tourist Information Center, Beit Hagesher Street 8.

 • Rejs tilbage i tiden
  Dagtur gennem Negev-ørkenen til Jerusalem med bl.a. Grædemuren, Golgata og Gethsemanehave el. besøg i Jordan og den røde by Petra, Jordans største attraktion, der i dag er en arkæologisk område, men engang var en oaseby-midt.

 • Sommerjazz
  Hvert år i august afholdes der Red Sea Jazz festival med internationale og israelske kunstnere på havnefronten.

 • Værd at pakke
  Badesko, især havbunden langs Coral Beach og stranden er fyldt med skarpe skaller og koraller. Badetøj, badehåndklæde, sommertøj og taske til strandbrug, snorkleudstyr og solhat.

 • Shopping-centre
  De største er Mall Ha-Yam ved standpromenaden, Queen of Sheeba på hotel Hilton ved marinaen, Red Canyon på hatmarim Boulevard, Big ved indkørslen til byen, og The Boulevard Shopping Arcade i Isrotel Royal Lagoon.

 • Åbningstider
  Søndag til og med fredag fra kl. 9 til 21 - eller senere. Du kan altså shoppe på vej til middagen, eller på vej hjem.

 • Sikkerhed
  God, så kvinder kan fint rejse alene.

 • Få rabat
  Mange turistbrochurer indeholder rabatkuponer til indkøb, restaurantbesøg o.s.v. Prøv at få fingre i dem.

Ture med glasbunds-både, der åbenbarer regnbuefarvede fisk, er også en hyggelig mulighed.

Tag en tidlig tur, hvor havet er roligt og sigtbarheden dermed bedst, med bådene fra Eilats marina.

På tur med ørkenens skib

Ørkenens skib tilbyder en helt anden form for oplevelse ud i Eilats knastørre og bjergrige opland.

Vælg mellem en firetimers tur på kamel-ryg, begiv dig ud i solnedgangen på en to-timers tur, eller vælg noget helt tredje, som de to tur-operatører Camel Ranch og Camel Riders tilbyder.

Det kunne f.eks. være en middag på beduinmaner under stjernerne, med mavedans og historiefortælling.

Besøg en kibbutz

Kan du tænke dig at se, hvordan 70'ernes populære kibbutzer ser ud anno 2010, har du muligheden i Kibbutz Yotvata, der er Arava regionens største og ældste, og begyndte af levere mælk til Eilatområdet først i 1960'erne.

Besøget tager blot halvanden time, men kan også forlænges, hvis du sidder godt i sadlen og har lyst til at prøve en ridetur på kibbutzens araberheste.

Og husk så at smage kibbutzens berømmede is i stedets egen restaurant, hvor turene også tager deres begyndelse.

Svøm med delfiner

Mange steder kan man svømme med delfiner i fangenskab, men på stranden Dolphin Beach eller Dolphin Reef, som den også kaldes, er oplevelsen unik.

Her han man godt nok bragt delfinerne til stedet, men de har frit lejde til at svømme hvorhen de vil.

Som årene er gået, har de imidlertid knyttet sig så stærkt til Dolphin Reef på South Beach at de kan håndfodres på kanten af det indhegnede svømmeområde, der er forbeholdt mennesker.

Tættere på kan man komme ved at sidde på træplatforme i delfinernes område, og helt tæt komme man ved at betale for en svømmetur med de venlige væsener.

Delfinsvømningen arrangeres af Reef Diving Group, der også tilbyder dykkerture med flasker o.lign.

Lære aqua-afslapning

På samme strand er der også mulighed for at svømme hen i tre forskellige afslapningspools imens man lytter til stille undervandsmusik i New Age-genren og nyder forfriskninger.

Prisen for et to-timers ophold er 225 kr. i afslapningsområdet, hvor man også instrueres i afslapningsteknikker.

Og når de to timer er gået, har man fri adgang til stranden, som man ellers skal betale for at benytte.

Deltagelse bestilles på www.dolphinreef.co.il.

Livet på og under havet

Lige syd for Coral Beach ligger et fint undervandsobservatorium og marinepark. Fra undervandsobservatorierne kan du kigge lige ud på livet i havet og på fisk, der svømmer rundt om dig.

Om formiddagen er vandet klarest, og kl. 11.30 er det fodringstid.

I samme kompleks ligger også et maritimt museum.

Tæt på trækfuglene

Når solen står op over en ny dag, kan en bid af den måske bruges til et spændende indblik i trækfuglenes spændende liv og færden.

Eilat ligger nemlig på trækfugleruten mellem Afrika og Europa og hvert forår flokkes ca. 500 millioner fugle på Israels himmelstrøg.

Det har været medvirkende til at gøre Eilat til et eftertragtet observationssted for amatørornitologer, og der Spring Migration Festival i marts.

Spændende fugle-safari

Er man bare almindeligt interesseret i naturen og dens fjerede individer, kan det være spændende at tage med på en af forskningscenterets ture.

På en fuglesafari, der kan vare fra to timer til en hel dag, drager man ud i firehjulstrækkere for at møde fuglene i deres naturlige element.

Natture bringer dig på sporet af natteravne som ugler, reptiler, mus og andre af områdets naturlige beboere.

Du kan også besøge fugle- og forskningscenteret ganske gratis og være med til at slippe de fugle, som er blevet fanget om morgenen til ringmærkning, fri.

Ud og spise godt

Når sulten trænger sig på, er der ikke langt til nærmeste måltid. Mange af restauranterne ligger på hotellerne og langs strandpromenaden, hvor stort set alle smagsløg tilgodeses.

Prøv Eddie's Hideaway, Almogim Street 68, med internationalt køkken, Tandoori er en rigtig fin indisk restaurant, Wang's Grill en hotelrestaurant på Isrotel Royal Beach Hotel på North Beach Promenade, og Casa do Brasil på Hativat Golani 3, nær Hatmarin Boulevard serverer brasiliansk mad.


Få flere gratis rejseguider her

Læs også