bornholm
Rejser

Din guide til de bedste steder på østbornholm

4. maj 2020
Redigeret 4. maj 2020 (udgivet første gang 28. maj 2019) - af Christina Rovira Mollerup. Foto: Christina Rovira Mollerup og PR
Fra Dueoddes uendeligt lange hvide sandstrande til Svanekes hyggelige gader – der er masser at opleve på solskinsøens østkyst. Vi guider dig her til de bedste steder.
OPLEV Strand: Danmarks fineste sand findes på Dueoddes lange hvide strande. Sandet er så fint, at det i sin tid blev brugt i timeglas. Om der er sol, skyet eller regn, er der altid smukt at gå her. Den lange strand snor sig om Bornholms sydspids, hvor der er over hundrede meter fra vandkanten til klitterne. Hvis udsigten skal nydes fra oven, så kan en tur op i Dueoddes fyrtårn anbefales.
https://imgix.femina.dk/rejse-oestbornholm-1-dueodde.jpg
Dueodde Strand. Nexø: På Bornholms største fiskerihavn kan du få en bid af historien på Nexø Bymuseum. Det er særligt for dig, der er interesseret i tiden omkring anden verdenskrig, hvor byen blev bombet af russiske fly. I Nexø kan du også besøge Martin Andersen Nexøs barndomshjem, der nu er et hyggeligt museum med en lille have, hvor den medbragte frokost kan nydes ved de opstillede borde og bænke. AndersenNexoe.dk
Svaneke: Den charmerende by Svaneke, der er udnævnt som Danmarks smukkeste købstad, har torvedag hver lørdag i sommerhalvåret. Her er en fantastisk stemning, alle i byen er ude, og torvet er fyldt med små boder. Særlig speciel er traditionen for hønseskidning, hvor et felt er tegnet op på jorden, og publikum (mod betaling) lægger deres bud på det feltnummer, som hønsene så “skider på”. Der bliver hujet og hejet, og især med børn er det sjovt at være med. Indtægterne fra hønseskidningen går til musik og aktiviteter i Svanekes handelsstandsforening.
https://imgix.femina.dk/rejse-oestbornholm-2-svaneke.jpg
Svaneke er kåret som landets smukkeste købstad. Koncerter: Syd-Øst for Paradis er navnet på en lille strandkiosk i Hullehavn, der ligger 10 minutters gang fra Svaneke. Den lille farverige kiosk med det smukt klingende navn afholder gratis udendørs koncerter over sommeren. Hvis det danske sommervejr arter sig, er det svært at forestille sig et bedre sted til en musikoplevelse end hos Syd-Øst for Paradis, med en Aperol Spritz i hånden og udsigt til aftenhimlen over den lille havn. Årets musikprogram offentliggøres på deres Facebookside.
https://imgix.femina.dk/rejse-oestbornholm-3-koncerter.jpg
Sydøst-for-Paradis afholder koncerter om sommeren. Hip plantagetur: Det er ikke til at komme uden om havtorn i disse år og hos Høstet i Nexø, som er en af landets første havtornplantager, kan man komme på en hyggelig rundtur i plantagen. Der smages på de syrlige bær (når de er i sæson), og der deles historier og viden om bærrene og plantagen, der ejes af et par, som i 2009 byttede livet i Gentofte ud med livet som plantageejere på Bornholm. Sluttelig serveres der lokale kiks med ost og topping af havtornmarmelade. Hvis rundvisningen ikke lige passer i feriekalenderen, kan du også vælge at besøge gårdbutikken, hvor der sælges lækre havtorn-specialiteter. Hvad med en pose tørrede havtorn-flager til at drysse over morgenmaden, når hverdagen igen melder sig? Høstet.dk LÆS OGSÅ: Femina tester: 5 skønne weekendophold i Danmark SHOP Svaneke Købmandshandel er måske landets fineste købmandsbutik. Den gamle butik sælger alt fra opvaskebørster og fletkurve til karameller, kaffe og te. Ejeren har virkelig sans for detaljen, og den daglige udstilling af varer foran butikken er alene et besøg værd. Svaneke Torv 2.
https://imgix.femina.dk/rejse-oestbornholm-4-svaneke-koebmandshandel.jpg
Svaneke Købmandshandel har så fint, så fint et udvalg. Er du til loppemarkeder, er Bornholm det helt rette sted. Der er flere markeder rundtomkring gennem sommeren. Et af de tilbagevendende er Snogebæk loppemarked på Snogebæk Havn, der har åbent hver lørdag kl. 9-13 hele sommeren. Efter en tur gennem de hyggelige loppestande kan man passende gå over til Kjærstrup Is og få sig en forfriskende softice. Kjærstrup, Hovedgaden 9.
https://imgix.femina.dk/rejse-oestbornholm-5-snogebaek-loppemarked.jpg
Bornholm er kendt for sine loppemarkeder – her Snogebæk. I Bornholms Sæbesyderi er forkælelse i højsædet, og det er næsten umuligt at gå tomhændet derfra. Fru Bruun producerer selv de mange lækre sæber i butikken, der altid dufter himmelsk. Her er både faste sæber, shampooer, scrubs, olier og smukke duftlys – de perfekte souvenirs (eller værtindegaver) til at tage med hjem fra solskinsøen. Bykilden 1, Svaneke. TIPS En særlig ting ved Bornholm er de mange små private vejboder rundtomkring. Hold øje med dannebrogsflagene, der indikerer, at her er en butik. Bornholmermarked er Bornholms svar på Den Blå Avis. Tag et kig herind forud for turen – måske finder du de antikke stole eller porcelænsfigurer du har søgt efter. BornholmerMarked.dk
SPIS I sommerhalvåret dækker Fru Petersens Café dagligt op til kagebord i de hyggeligste omgivelser i Østermarie nogle kilometer inde i landet. Her er vitterlig alt, hvad hjertet kan begære af kager og søde sager. Hele den hjemmebagte herlighed serveres blandt antikke billeder og møbler og med en kæmpe have, hvor børnene kan lege og de voksne tage et slag petanque, når kagerne skal fordøjes. Husk bordreservation, for det er vældig populært (med god grund!). FruPetersensCafe.dk
https://imgix.femina.dk/rejse-oestbornholm-6-fru-petersens-cafe.jpg
Fru Petersens kagebord er værd at køre efter. På Restaurant Molen i Nexø får du ud over udsigt til havnen også en virkelig delikat og innovativ menu til rimelige penge. Aftenmenuen skifter hver uge, og hvis ikke man er sulten, når man ankommer, så bliver man det helt sikkert, så snart man ser de smukt tilberedte retter. RestaurantMolen.dk Ingen tur til Bornholm uden en tur på røgeri. Det gamle Årsdale Silderøgeri er simpelt, men fisken er i særklasse, og særligt deres fiskefrikadeller er værd at smage. Efter frokosten kan en gåtur i den lille stille by anbefales. Den gamle Årsdale Mølle, der ligger på en bakketop over byen kan dateres tilbage til 1877 og har malet mel helt frem til 2003. Her males ikke mel længere, men møllen fungerer stadig, og som den eneste mølle i Danmark kan man komme ind i den, mens den arbejder. I tilknytning til møllen ligger Granitladen, hvor der sælges brugskunst af bornholmsk granit og natursten. Årsdale Silderøgeri, Gaden 2. I en hyggelig købmandsgård i Svaneke ligger det ikoniske Svaneke Bryghus. Bryggeriet er 100 procent økologisk, og i bryghuset, der også fungerer som restaurant, kan du få særlige varianter af øl, der ikke sælges andre steder. Der brygges hele tiden på nye tiltag i den store kobberkedel midt i lokalet, og senest er der tilføjet en alkoholfri ølserie til sortimentet, samt glutenfri øl. Der afholdes rundvisninger og ølsmagning flere gange ugentligt. Svaneke Torv 5. Skal måltidet være simpelt, men lækkert, så serverer Bonalas i Svaneke rigtig gode pizzaer. Alle er lavet på mel fra Valsemøllen i Åkirkeby, og flere af deres toppings er ligeledes fra lokale leverandører, hvilket bornholmerne i øvrigt er rigtig gode til – at bruge hinandens produkter og støtte øens mange iværksættere. Glastorvet 3, Svaneke. Når man er på ferie, må man gerne spise is hver dag, særligt hvis det er hos Bornholms Ismejeri & Kaffebar, hvor de bager vaflerne i butikken. Man kan følge med bag glasruden, når personalet i deres fine uniformer bager og former vaflerne til dagens isgæster. Det er ikke svært at forestille sig, hvor dejligt der dufter, vel? Isen er i øvrigt også helt formidabel og udvikles løbende med nye spændende smagsvarianter. Postgade 3, Svaneke.
https://imgix.femina.dk/rejse-oestbornholm-7a-bornholms-mejeri-og-kaffebar.jpg
Bornholms Ismejeri & Kaffebar. LÆS OGSÅ: 3 udenlandske kvinder fortæller: Derfor elsker vi sommer i Danmark BO Solskinsøen klinger for de fleste af sommerhus, og der er er da også rigeligt at vælge imellem i de mange sommerhusområder langs kysten. Her kan ferien holdes på egne præmisser, og terrassen og haven nydes. Ved den lille by Snogebæk er strandene, især Balka strand, særligt børnevenlige, og der er mange sommerhuse i området. Der er flere forskellige udlejningsfirmaer samt Airbnb, der tilbyder fine sommerhuse for enhver smag.
https://imgix.femina.dk/rejse-oestbornholm-8-sommerhus.jpg
De fleste bor i sommerhus på Bornholm. Ved Svaneke havn ligger Østersøen Ferielejligheder. Ud over en sublim placering ud til havnen er en af finesserne ved komplekset den store opvarmede pool i gårdhaven. Her kan store såvel som små sole og bade og føle sig hensat til Sydens sol for en stund. TeamBornholm.dk
https://imgix.femina.dk/rejse-oestbornholm-9-oestersoeen-ferielejligheder.jpg
Østersøens ferielejligheder i Svaneke. Er du til det hyggelige campingliv, så er Hullehavn Camping en fantastisk campingplads lige ved Hullehavn, som er en lille sandstrand med en dejlig afslappet atmosfære. Her kan der soppes, bades, springes fra vippe, klatres i klipper eller bare slappes helt af ved strandbaren Syd-Øst for Paradis. Campingpladsen er kun 10 minutters gang fra Svaneke centrum. Hullehavn.dk
https://imgix.femina.dk/rejse-oestbornholm-10-hullehavn-camping.jpg
Hullehavn Camping. SÅDAN KOMMER DU TIL BORNHOLM Du kan både flyve og sejle til Bornholm. Tag færgen fra Ystad i Sverige, det tager knap halvanden time fra København at køre til Ystad, og herefter en færgetid til Rønne på ca. 80 minutter. bornholmslinjen.dk Du kan flyve til Bornholm på ca. 40 minutter fra København. dat.dk Rundt på øen er der sjældent mere end en halv times kørsel fra sted til sted.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også