tokyo
Rejser

Designduoens guide til Tokyo

30. januar 2019
af Emilie Jensdóttir / Foto: Ibamoto Takehiko, PR
Duoen bag designbureauet OEO Studio, Thomas Lykke og 
Anne-Marie Buemann, blander business og pleasure i verdens største by. Få deres bedste insider-tips her.

Traditionelt japansk træarbejde, facetterede glas-
bygninger, der ligner diamanter, og et hus, der ser ud, som om det er lavet af stablede vaskemaskiner.

Hvis du spørger Thomas Lykke og Anne-Marie Buemann, er den eksperimenterende arkitektur noget af det helt specielle ved Tokyo, som 
de kalder for verdens grimmeste, smukkeste by.

OEO Studios åbnede deres kontor i Tokyo for 10 år siden, hvilket betyder at de besøger millionbyen op til 10 gange om året. De mener at japanernes måde at leve og arbejde på er noget af det, som gør Tokyo helt speciel.

De guider her til, akitekturiske bygninger, kunst og kultur, samt spisesteder der skal besøges.

Arkitektur

Skyline

På nær de orange og hvide farver ligner Tokyo Tower næsten Eiffeltårnet til forveksling. Men med 332,9 meters højde er det faktisk en smule højere end det parisiske landemærke – og samtidig den næsthøjeste bygning i Japan, kun overgået af Tokyo Skytree, som måler 634 meter og dermed er det højeste tårn i verden.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/skyline.png

Traditionel træteknik

Sunny Hills i Aoyama er tegnet af den berømte arkitekt Kengo Kuma. Bygningens træudsmykning er lavet med den traditionelle japanske teknik jigoku-gumi, som ikke benytter nogen form for søm, men i stedet fletter træet.
− Her kan man også få smagsprøver på taiwanesiske ananaskager og te.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/sunny-hills.png

3-10-20 Minamiaoyama

Rolige Daikanyama

I Daikanyama-området er stemningen meget rolig. Området er fredfyldt og med lavere bygninger og en mere ‘residential feeling’ end andre dele af Tokyo. Her elsker vi at gå på T-site, som er kendt for sin arkitektur. Man kan bruge timevis i deres boghandel, hvor man også kan købe musik og magasiner. På 1. sal ligger i øvrigt en hyggelig lounge til et glas vin hen på eftermiddagen.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/daikanyama-t-site_1.png

17-5 Sarugakucho

Kunst og kultur

Meguro River

Meguro River flyder gennem Tokyo, og langs hele floden er der plantet træer og lavet grønne områder, som fungerer som små parker.
− Om foråret valfarter både japanere og turister til floden Meguro River i Nakameguro for at se kirsebærtræerne, der er plantet ved vandet, blomstre.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/meguro-river_2.png

Nezu museum

Nezu Museum huser en stor samling af gammel japansk og østasiatisk kunst, men er mest kendt for de nye museumsbygninger og stedets have, som stod færdig i 2009.
− Vi kan rigtig godt lide at besøge haven ved Nezu Museet, som er tegnet af arkitekten Kengo Kuma.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/nezu-museum.png

Museum Nezu, 6-5-1 Minamiaoyama

Oversete udstillinger

På toppen af Louis Vuitton-bygningen, der ligger på den eksklusive shopping-gade Omotesando, finder man Espace Louis Vuitton.
− Det er et overset galleri, hvor man tit kan finde en fantastisk udstilling med udsigt over skyline. Vi har både set Frank Gehry og Dan Flavin her.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/louis-vuitton-omotesando.png

5-7-5 Jingumae

Spisesteder

Kaffe hos Kitsuné

Franske Maison Kitsuné er egentlig et tøjmærke, men har kastet sig over både musikproduktion og restauration. I både Paris og Tokyo findes Café Kitsuné, som OEO Studio elsker at besøge, når de er i området omkring Aoyama.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/cafe-kitsune.png

3-17-1 Minamiaoyama

Fantastisk te-oplevelse

− For nyligt har vi fået en fantastisk te-oplevelse hos Sakurai Japanese Tea Experience, et te-sted, som ligger i kulturcenteret Spiral. Vi kan anbefale den fulde te-menu eller at prøve deres matcha, hojicha (ristet te) eller gyrokuro (grøn te, som serveres over flere omgange, og som afsluttes med en smagsprøve på de delikate grønne teblade).

https://imgix.femina.dk/madogbolig/sakurai-tea.png

5-6-23 Minamiaoyama

Stemning og seafood

− Restauranten Kaikaya by the Sea er velbesøgt af både turister og lokale. Her er frisk seafood og fantastisk stemning. Kaikaya er et godt eksempel på den japanske Izakaya style, som er japanernes svar på en spisebar med høj stemning.
23-7 Maruyamacho

Fusionskøkken hos Âta

− En af vores yndlingsrestauranter hedder Äta og ligger i Daikanyama. 
Den kan bedst karakteriseres som en fransk-japansk bistro. Afslappet, lokal og god mad. Deres ret med Tuna Neck er helt fantastisk.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/restaurant-ata.png

2-5 Sarugakucho

Kvidrende cocktails

Norske Fuglen åbnede i den hippe Shibuya-bydel Tomigaya i 2012 og har siden serveret forfriskninger for japanere med hang til skandinavisk retrodesign og lækre drikkevarer.
− Fuglen er stedet til kaffe i løbet af dagen og mest af alt fantastiske cocktail om aftenen.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/fuglen_0.png

1-16-11 Tomigaya

Tips til Tokyo

  • Drikkepenge på restauranter hører ikke hjemme i den japanske kultur. De kan dog nogle gange være inkluderet i regningen.
  • I mange af de japanske metroer er såkaldte ”stillezoner”, som vi kender der fra herhjemme. Det er ses uhøflig at larme for meget i metroen, da japanerne bedst kan lide stilheden. Så hvis du vil snakke med dine venner eller snakke i telefon, skal du gå ind i de vogne der er beregnet til det.

Læs også