sydeuropa
Rejser

Den ultimative rejseguide til Sydafrika

13. december 2018
af Anne Christine Persson – foto PR & privat
Safari og natur i Kruger, vinsmagning og kultur i og omkring Cape Town, historie og storby i Johannesburg. Det er en sand farvepalet at rejse gennem Sydafrika, der både byder på frodig natur, eksotiske dyr og planter og spændende arkitektur, design og tekstiler. Det er umuligt ikke at blive fascineret af Sydafrika − landet er stærkt vanedannende.

Godt at vide om Sydafrika

  • Det bedste tidspunkt at besøge Sydafrika på er fra september til marts, som er deres forårs- og sommerperiode − så er man sikret det bedste vejr. Til gengæld er perioden fra april til september god til safari, da der vil være mindre vegetation, og det er nemmere at spotte dyrene, men vejret vil være køligere.
  • Der er 11 officielle sprog i Sydafrika, som bl.a. inkluderer engelsk, xhosa, zulu, tsonga og afrikaans.
  • Flyselskaber som South African Airways, Swiss Air og Lufthansa flyver med stop i Europa til Sydafrika. Priser fra 4.500 kroner tur/retur. Der er kun en times tidsforskel, så man undgår jetlag på rejsen.

Safari i Kruger National Park

Man kommer nemt til at føle sig som Karen Blixen, når man fra respektfuld distance bag en stor sten ser solen stå op over en flok elefanter, der tager morgenbad i floden − og to minutter senere er elefanterne helt tæt på, og en nysgerrig snabel hilser pænt. Det er den slags oplevelser, der venter i Kruger National Park.

Safari i Sydafrika
At være helt tæt på Sydafrikas dyr er en oplevelse, der bliver siddende i én.

Den bedste måde at tage på safari i området er at tilbringe nogle dage eller en uge i private reservater omkring nationalparken. I de private reservater er der færre besøgende, og dyrene er nemmere at spotte, hvilket man bliver god til efter et par dage ‘in the wild’.

Det er muligt at tage på safari til fods med en ranger, og man kan køre off-road i campens jeeps. Vi var så heldige at tilbringe en hel time sammen med den notorisk sky leopard, og inden for det første døgn havde vi spottet ‘the big five’ − leopard, bøffel, næsehorn, elefant og løve.

I det private reservat MalaMala Game Reserve, der har eksisteret siden 1927, ligger der to eksklusive camps, hvorfra man har adgang til områdets bedste udvalg af dyreliv, og når man om aftenen falder i søvn til lyden af brølende løver, er man ikke i tvivl om, at man er i Sydafrika.

Safari i Sydafrika
At være helt tæt på Sydafrikas dyr er en oplevelse, der bliver siddende i én.

MalaMala Main Camp, som er den ene camp, fungerer især godt, hvis man rejser som familie, da campens store bungalows kan rumme både børn og voksne. I campen er der dagligt besøg af dyr lige fra flodheste til antiloper, og mens man køler ned i poolen, kan man spotte de vilde dyr, der slukker tørsten ved floden for foden af campen. Pris per døgn fra 5.000 kr. inkl. helpension, drikkevarer og safari.

Rattray’s er det intime og luksuriøse alternativ og ligger lidt længere nede ad floden. Her er campens arkitektur og indretning holdt i traditionel kolonistil, og omgivelserne er mere intime − hvor hver bungalow har privat pool ud til floden. Pris per døgn fra 7.000 kr. inkl. helpension, drikkevarer og safari.

Johannesburg

For at komme til Kruger National Park skal man flyve til Johannesburg og herfra med fly videre til en af flere mindre lufthavne nær nationalparken. Det giver derfor god mening at kombinere safarituren med storbytur − især med lanceringen af det nye Gautrain-lyntog direkte fra lufthavnen til centrum af byen.

Sydafrika - MalaMala
MalaMala Main Camp er ideel til familierejser, for der er god plads.

Johannesburg har i mange år ikke været en yndet turistdestination, men byen har gennemgået en stor udvikling, og nye kræfter har været med til at gøre byen interessant. Tidligere forladte områder er blomstret op og er blevet tilført ny kreativ energi.

Maboneng

Især i det nye område omkring Maboneng kan man opleve det nye, spændende Johannesburg. Hippe gallerier, spændende butikker og lækre restauranter er med til at tiltrække Johannesburgs personligheder.

Sydafrika, Maboneng

Om søndagen omdannes området til et gademarked, hvor man kan se byens skønne mennesker i deres mest farverige outfits. Den stemningsfyldte argentinske restaurant Che har byens saftigste steaks, mens man hos Living Room i en grøn oase på tagterrassen af en høj bygning kan nyde lækre salater og tapas og udsigten over storbyen. Det bedste sted at overnatte er områdets stilfulde designhotel, Hallmark House. Priser per nat fra 400 kr.

Apartheidmuseum

Apartheid var et mørkt kapitel i landets historie, og med stærke personer som Desmond Tutu og Nelson Mandelas utrættelige arbejde har Sydafrika bevæget sig mod lysere og bedre tider.

Apartheidmuseum
Et besøg på apartheidmuseet i Johannesburg er et must, hvis man vil forstå den sydafrikanske historie og den måde, den har formet landets befolkning på.

Apartheidmuseet i Johannesburg giver en historisk gennemgang af og forklaring på apartheid og Sydafrikas fortid, og det er vigtigt at besøge museet for at få en forståelse af problematikken, og hvordan det har været og stadig er med til at forme en nation og et folk.

Soweto

Johannesburg er i den grad kendt for dets township Soweto, der huser 1,2 millioner mennesker på knap 200 kvadratkilometer. I mange år var det ikke almindeligt at besøge bydelen, men også her er der over de seneste mange år sket meget med Soweto. Høj arbejdsløshed blandt unge indbyggere har fået iværksættere i gang og gjort en lukket bydel mere åben, herunder med turismetiltag.

Sowetos varetegn: Orlando Power Station
Sowetos varetegn: Orlando Power Station

Den bedste måde at opleve Soweto på er ved at tage en cykeltur med Lebo’s Soweto Bicycle Tours, hvor lokale beboere guider dig igennem Soweto, hvor man både ser forskellige bydele og historiske vartegn. Det giver en god gennemgang af apartheidens historie, og man får en bedre forståelse for, hvad det har betydet for området og dets mange beboere.

I Soweto kan man også besøge Sydafrikas nu afdøde præsident, Nelson Mandelas, hus og i området omkring er der mange boder, der sælger sydafrikansk kunsthåndværk, og der er flere gode restauranter.

Cape Town

Metropolen tæt ved Afrikas sydligste spids er en sanseoplevelse uden lige. Beliggenheden ved kysten og det store bjerg Table Mountain gør det til en af landets bedste attraktioner, og den hyggelige by giver rig mulighed for madoplevelser, kultur, strand, natur og masser af god sydafrikansk vin.

Table Mountain
Table Mountain har fået sit navn efter den flade top, der ligner et bord dækket med fin hvid dug, når skyerne lægger sig hen over den.

Byens helt særlige vartegn er Table Mountain, der fungerer som bagtæppe til byen. Bjerget har fået sit navn efter sin flade top, og ofte kan man opleve det magiske vejrfænomen, at orografiske skyer lægger sig som en dug hen over bjerget. Fra toppen har du på skyfrie dage den bedste panoramaudsigt over Cape Town.

Zeitz MOCAA

På byens havnefront ligger landets for tiden mest interessante kunstdestination. Zeitz MOCAA (Museum of Contemporary African Art) er verdens største museum med fokus på moderne afrikansk kunst.

Zeitz MOCAA

Museet bygger på et samarbejde mellem byens havnefront og den tyske forretningsmand Jochen Zeitz, som er en af de førende samlere af afrikansk kunst, og som har udlånt sin samling til museet. Alene den ombyggede kornsilo midt i havnen er imponerende at opleve, men kunstsamlingen er også værd at rejse til Cape Town for.

Hold øje med løbende udstillinger og vær sikker på også at opleve udsigten over Table Mountain fra bygningens tag.

Bo-Kaap

Midt i Cape Town ligger Bo-Kaap, det tidligere malajkvarter, som var et af byens tidlige townships. I dag er det et af byens vartegn og blandt de mest fotograferede områder.

Husene er alle malet i de smukkeste klare farver, og det er en sand fornøjelse at finde de flotteste farvesammensætninger husene imellem.

Bo-Kaap
Kameraet kommer på overarbejde i Bo-Kaap-kvarteret. I et af de farverige huse kan man lave mad hos Faldela Tolker.

Et af dem rummer et museum om områdets historie, og i flere af dem bor stadig efterkommere af kapmalajerne, som de kaldes. Og hos Faldela Tolker, som står bag Cooking with Love, kan man få lov til at komme ind i hendes flotte lilla hus og lave traditionel malajmad med masser af karry og kærlighed.

Strande

Tilbring et par dage ved vandet på en af Cape Towns utallige strande. De hvide sandstrande ved Camps Bay eller Clifton Beach er blandt de bedste, og på de store sten og klipper kan man også nyde en drink eller ‘sundowner’, som det populært kaldes, mens solen går ned.

Clifton Beach
Clifton Beach

Selv om lufttemperaturen er høj om sommeren, og Atlanterhavets vand ser indbydende ud, skal man forberede sig på det kolde gys, da vandtemperaturen kan være køligere end det danske sommerbadevand.

Cape Grace Hotel

Midt i Cape Town havn, lige over for Zeitz MOCAA, ligger Cape Grace Hotel, som er indrettet med unikke antikviteter fra regionen. De store værelser byder på udsigt over havnen og bådene i marinaen, mens de heldige også har kig til Table Mountain.

Cape Grace Hotel
Cape Grace Hotel

Hotellets pool er en luksus på de hede sydafrikanske dage, og om aftenen kan man gå på opdagelse i whiskybarens mere end 400 variationer. Priser fra 3.000 kr. per nat.

4roomed eKasi

I udkanten af Cape Town ligger Khayelitsha Town-ship, hvor et unikt restaurantkoncept, 4roomed eKasi, er startet af den ambitiøse og karismatiske Abigail Mbalo. Hun er selvlært kok og har startet en fine dining-restaurant i en bydel, der normalt ikke har den slags restauranter.

Menuen er lavet med lokaltdyrkede økologiske råvarer og består af fortolkninger af traditionelle retter fra bydelen, der skal fremkalde nostalgiske minder hos lokalbefolkningen.

Abigail Mbalo
Ildsjælen Abigail Mbalo arbejder bl.a. for at aktivere unge arbejdsløse i bydelen Khayelitsha.

Abigail Mbalo finder sit personale blandt bydelens beboere, hvor hun arbejder på at aktivere unge arbejdsløse og skabe nye muligheder for dem. Abigail Mbalo har både restaurant, foodtruck, og hun åbner også dørene for større grupper i sit eget hjem. Det er en enestående mulighed for at se Cape Town fra en anden vinkel.

Vinlandet i Sydafrika

Blot en time fra Cape Town ligger det naturskønne vinområde omkring Stellenbosch og Franschhoek. Alene køreturen i området er hele besøget værd.

Vingårde, der ligger som perler på en snor, producerer noget af verdens lifligste vin, og der er næsten intet bedre end at tage fra gård til gård for at smage på vin i de flotte gamle, franske huguenot-vingårde.

Sydafrikas vinland

På Boschendal kan man købe en picnickurv og nyde mad og vin i den smukke have, mens man på Haute Cabrière kan smage champagne og på Fairview Wine Estate de bedste hvidvine og ost. På flere vingårde kan man overnatte.

IN var inviteret af South African Tourism

Læs også