https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/baf2597ac43241c2874292aa1cbd442b.jpg
Rejser

Den gyldne kyst

20. marts 2009
af Jette Østerlund, Foto: Evan Frederiksen og Dreamstime
Tag med på opdagelse i verdens største vindistrikt, i den spanskinspirerede gastronomi og hos traditionsrige og nye producenter af egnens delikatesser.

Languedoc-Roussillon slænger sig fra Pyrenæerne nordpå langs Middelhavet med kilometervis af sandstrande og et spændende, smukt bagland.

Kunst og delikatesser
Den lille landsby Saint- Laurent-de-Cerdan byder på masser af gallerier, men det mest originale er hotellet Les Templier, hvor der i restauranten, baren, på trappeopgange og værelser hænger godt 2.000 originale billeder, skænket af kunstnere, som har nydt godt gæstfriheden og køkkenets gode mad. Grundlæggeren René Pous har skålet i mangen et glas Banyuls med de store malere, mens de ventede på, at hans kone Pauline serverede en af sine berømte fiskesupper eller egnsretter med ansjoser, som er en af egnens største delikatesser. Firmaet Roque sælger næsten 300 tons ansjoser om året efter forarbejdningsmetoder, der er kendt siden år 900.Blandt alle gallerierne i Collioure er hotel og restaurant Le Templiers det mest originale med værker fra de seneste 100 års taknemmelige kunstnere.

Vinslot i luksusklasse
Banyuls er den sydligste appellation ved Middelhavet i verdens største vindistrikt Languedoc- Roussillon. For 10-15 år siden var der ikke mange kvindelige vinmagerne, der kunne få job her. I dag er halvdelen af de nyuddannede franske vinmagere kvinder, og mange af dem har indtaget distriktet. Vallerie Sannac er ansvarlig for vinen på Château Valmy, umiddelbart syd for Argeles- Sur-Mer. Slottet blev tegnet i 1888 af den danske arkitekt Viggo Dorph Petersen til den franske landbrugsminister. De nuværende ejere Martine og Bernard Carbonell forvandlede i slutningen af 90'erne Torneroseslottet til vinslot og B&B i luksusklassen. En slags boutiquehotel, men kun med morgenmad og en adresse ude på landet. Til gengæld er her fred og ro og udsigt, så langt øjet rækker.Havfriske østers og muslinger til en rørende pris i boderne i Laucat.

Smagen af syden
Havets bønder er et særligt begreb her. Deres små, simple skure med servering af smagsprøver ved østersbassinerne er en af kystens 'hemmelige' oaser. Østers og alt godt fra havet fås i den gamle overdækkede torvehal på Pl. Pierre Sémard i Béziers, som er en farverig opvisning i alt, hvad sydens spisekammer formår. Skråt overfor i 7, Rue Flourens ligger delikatesse- og vinforretningen Caves Paul Riquet, som tilbyder guidet smagning af et lille udvalg af Languedoc- Roussillons rigt varierede vine fra store som små producenter af AOC-vine og Vin de Pays.

Læs flere rejseartikler

Læs mere om Languedoc-Roussillon

Hoteller

I udkanten af Béziers, i rue de la Source, Villeneuve-les Béziers ligger et lille anderledes hotel 'La Chamberte' er en oplevelse.

Syd for Argelès-Sur-Mer ligger vinslottet Château Valmy med luksus B&B-værelser.

En lille tur op i bjergene lige syd for Le Boulou ligger 'Le Relais des Chartreuses' med gode udsigter fra værelserne, swimmingpool og have.

Læs også