https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/0ec5d10141aa440fa23211fa52924e87.jpg
Rejser

Delhi

19. december 2008
af Susser feit / Ill. helene Schierbeck
Designeren Susanne Rützou har fundet ned i lagene i denne hastigt voksende kosmo-pol, der stadig rummer det traditionelle Indien.

Delhi er en by, der næppe appellerer ved første øjekast, men som jeg har fattet stor kærlighed til, efterhånden som jeg er kommet ind i krogene og ned i lagene af den. Jeg er der jævnligt på producentbesøg og indkøb, så jeg er efterhånden kommet ind under huden på denne fantastisk kontrastfyldte storby, der er i eksplosiv vækst, og samtidig rummer det traditionelle Indien.
Den vestlige påvirkning er blevet meget synlig de seneste år, og selv om jeg forstår indernes ønske om flere valgmuligheder, er det også lidt vemodigt at se globaliseringen påvirke den oprindelige kultur. Det økonomiske boom åbner for alle de store, kendte modehuse og for mange nye, indiske designere, og det er spændende at følge. Og den gamle bydel, Old Delhi, ligner heldigvis sig selv!

Bedste hotel:

Hotel Imperial, på Janpath, er mit stamhotel, hvor jeg virkelig mærker, at jeg er i Indien. Det er smuk, klassisk kolonistil med hvidt marmor og mørke udskårne træmøbler. Man går ud ad døren og til venstre, og straks er der masser af liv og sjove butikker mellem hotellet og Connaught Place, hjertet i New Delhi.

Bedste shopping:

Old Delhi er en by i byen. Et eksotisk virvar med ledninger på kryds af tværs af basaragtige gyder. Der er hele områder med smykker, guld og ædelstene, andre med stoffer og en smal gade, kaldet Kinari Bazar, udelukkende med besætning som bånd, perler, fine knapper, pailletter og anden pynt. Super inspirerende. Flere butikker er engrosfirmaer, men man kan ofte handle alligevel, som turist. Husk at bare ben og skuldre ikke går an i Old Delhi. Stormagasinet Cottage Emporium på Janpath Road har kunsthåndværk fra landdistrikterne. Med faste priser, så det er afslappet at handle. De har træskærerarbejder, sjaler, sølvsmykker, duge, silkestoffer, te osv. Santushti er rigtig eksklusiv og lækker shopping omkring en smuk, lille park ved Race Course Road. Smukke forretninger med mange indiske designere: tøj, sjaler, sko, alskens godt. Også cafeer. The Full Circle Bookshop, Khan Market 5B, har smukke bøger og musik. Øverst er der en afslappet New York-agtig café - chokoladekagen er skøn! Min favoritbutik er Forest Essentials med fine ayurveda-produkter i lækre emballager.

Bedste restauranter:

Ved Jami Masjid Moskeen i Old Delhi ligger Karims. En indisk stormoguls kok grundlagde restauranten, og hans efterkommere driver den i dag. Den ligner et simpelt cafeteria, men man får skøn, autentisk nordindisk mad. Skal det være hipt, så prøv restaurant '360 grader' på det smarte Hotel Oberoi, Dr. Zakir Hussain Marg. Restaurant Shalom, 18 Greater Kailash-I er et upbeat-sted med lækkert fusionskøkken.

Susanne Rützou

Designeren Susanne Rützou startede eget firma i år 2000 og sælger i dag sit mærke i mere end 30 forskellige lande. Susanne støtter ofte velgørenhed og står senest bag en skjorte-bluse, der sælges til fordel for Røde Kors. Privat bor hun ved Søerne i København sammen med ægtemanden, arkitekt Peter Bundgaard, og børnene Felix på 10 og Alpha på 6 år.

Mit bedste tip:

Book en ayurvedisk massage. Det har lange traditioner og er vældig godt. Ikke så dyr er Amatrra Spa, Ashok Hotel 50-B, Chanakya Puri.

Mit smørhul:

Jeg elsker skumringstimen i Humayuns Tomb, et fredfyldt parkområde, anlagt omkring flotte ruiner. Der er en moské herinde, så af og til hører man lyden af mange mennesker i fælles bøn. Her får jeg skuldrene ned, når bylivet bliver for hektisk.


Læs også