https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/acde6af34e6e4793b8ffeb95e7e879a1.jpg
Rejser

Dar es Salaam – Karen Mukubas yndlingsby

13. maj 2009
af Helle S. Christensen, Foto: Private
Mindst hvert andet år rejser sangerinden Karen Mukupa (35) til Tanzanias hovedstad Dar es Salaam, hvor hun selv boede, fra hun var 4, til hun var 10 år. Hun elsker især sin barndomsby for dens tolerance og rummelighed. Sidst besøgte hun byen i 2007

Karen Mukuba: - Dar es Salaam er en fantastisk smeltedigel og om noget en by, der viser, hvordan mangfoldigheden kan blomstre. På dansk betyder Dar es Salaam fredens havn, og det er ret sigende. Her er afrikanere, indere, muslimer, europæere, og her mødes vestlige, østlige og afrikanske kulturer. Ingen undrer sig over hinandens hudfarve eller over, at der ligger en moské ved siden af et sikh-tempel eller en katolsk kirke. Der er plads til alle, og det er det smukke ved den by! Og så er byen dejlig, fordi der er strand, sol og sommer - og masser af historie.

Er der noget særligt, du altid SKAL opleve, når du er i Dar es Salaam?
- Dar es Salaam er en havneby, og det er altid et must, at jeg kommer til Zanzibar, når jeg besøger byen. Du kan sejle dertil med hurtigfærge på to timer, og det koster næsten ingenting. Du kan også flyve til Zanzibar på ti minutter for ca. 40 amerikanske dollar. Derudover besøger jeg altid en indisk restaurant - det er meget vigtigt for mig at spise indisk, når jeg er i Dar es Salaam. Og så spiser jeg altid bagt kassava (en rodfrugt der minder om kartofler) købt ved gadehandlerne. Jeg savner afrikansk mad, når jeg er hjemme i Danmark.

Hvor bor du, når du er i byen?
- Jeg bor ofte på The Swiss Cottage, et hyggeligt guesthouse, der ligger i et grønt område i Pangani et kvarters gang fra centrum. Selv om det ikke er et youth hostel, sidder alle gæsterne rundt om et stort bord og spiser morgenmad sammen. På den måde møder man mange mennesker og får en masse gode anbefalinger og tips. Dar es Salaam var under kolonitiden under først tysk og senere engelsk styre, og byen har i dag mange gamle art deco-bygninger, der engang var malet i fine pastelfarver, men som nu er falmede. I dag er byen forfalden. Jeg forestiller mig, at den minder om Havana, selv om jeg aldrig har været der. Dar es Salaam er ikke som sådan en smuk by, men stemningen er smuk.


? Al-Qayam, en lille, hyggelig indisk restuarant på Zanaki Street i Machafukoge-området.

? Trinity er en udendørs natklub, hvor du har frit udsyn til stjernerne. Natklubben
ligger ved siden af Ugandas ambassade på Oyster Bay.

Læs også