https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/b25aca8199d34c0e9ae2fcb8a7e50c48.jpg
Rejser

Damaskus

27. januar 2010
af SUSSER FEIT / ILL. HELENE SCHIERBECK
Lone Kühlmann er journalist og forfatter til blandt andet ’Med slør – og uden. Kvinder i Syrien’. Her får du hendes rejsetips til byen Damaskus, som hun ofte har rejst til.

Damaskus er ikke en by, det er en tilstand. Et overvældende, fremmedartet orgie af larm og støv midt i ørkenen. Her er fattigdom, kulturel overflod og en rigdom af varme, gyldenbrune og rødlige farver, kunsthåndværk, træskærerarbejde, det fineste metalfiligran. Det er én stor skønhed. Og heldigvis har man flittigt sat de oldgamle bygninger fint i stand, især i de seneste år.
Jeg udforskede livet, der leves på godt og ondt i Syrien, fra det vidunderligt smukke Det Danske Institut. Når du har sat din kuffert, så skynd dig op på Kassioun-bjerget, hvorfra du kan se hele Damaskus, ørkenen bagved og Libanon-bjergene. Det er et populært udflugtsmål med cafeer og et paradisisk syn ved solnedgang, hvor lilla skygger strækker sig hen over ørkenen. Så er man fremme.

Bedste hoteller
Talisman Hotel ligger i et gammelt palads i den jødiske bydel og er virkelig lækkert. Hotel Beit Al Mamlouka er også er indrettet i en fint istandsat historisk bygning. Der er kun 10 værelser og en bedårende indergård med lille fontæne.

Bedste restauranter

Et måltid består ofte af 3-4 småretter kaldet mezzes, som humus, grillede grønsager og tabbouleh. Elissar i Bab Touma laver ren syrisk mad og ligger i et underskønt byhus a la 1001 Nat med oceaner af udskæringer, buer og kakler. Tjenerne går rundt med frisk tobak til vandpiberne.
Old Town er en sjov restaurant, hvor medlemmer af regeringen og magteliten plejede at holde store larmende middage, hvor der blev kastet med brødkugler, og der stod en flaske whisky ved hver kuvert. Vendome i Abu Roumani er en fashionabel café, hvor de bedrestillede spiser salat med roquefortdressing og valnødder. Det er højeste mode. Den storartede coffeeshop på Hotel Cham Palace er et populært mødested, hvor hele verden passerer forbi, mens du får kaffe.

Det skal du prøve
Man kan sagtens få vin til maden i det kristne kvarter Bab Touma. Prøv den libanesiske, men rør endelig ikke den syriske vin, den er rædsom. Raki, anisbrændevin, er den arabiske standardsprut, der serveres med lidt vand ligesom ouzo. De traditionelle fladbrød, der klaskes op på indersiden af ovnen, fås med tomat, krydderier og mange andre varianter.

Bedste shopping
Midt i byen løber 'Den lige Vej', hvor der er hele områder med f.eks. hånddekoreret glas, smedearbejder eller krydderier. De lokale Matas-boder har tryllemidler, pulveriseret krokodille, slangeham og olier, der tiltrækker mænd. Mellem ruinbyen Palmyra og Damaskus ligger et familievæveri i Hamma. Jeg fik håndklæder og en smuk råhvid dug med indvævede blå silkestriber plus 12 servietter for næsten ingenting.

Mit smørhul
Det Danske Institut har hjemme i et gammelt bypalæ og er betagende stemningsfuldt. Man kan besøge stedet, også selvom man ikke bor der.

Hvis du har mere tid
Tag en udflugt til ørkenbyen Palmyra med ruiner fra forhistorisk tid, der er ved at blive gravet fri af sandet.Overnat på Hotel Zenobia mellem ruinerne, hvor Agatha Christie boede med sin arkæolog-mand. Der lugter af kælder og trænger til nye rør, men det er fabelagtigt at bo med udsigt til denne overjordiske skønhed midt i civilisationens vugge.

Mit bedste tip
Tag taxaer. Alle har en fætter med en gammel bil, og det er sjovt. Eller lej en vogn med chauffør billigt gennem et bureau. Det er sikkert, og de kender vejen - men er ikke altid lige så underholdende.

Hent tips fra de andre kendtes favoritby:

Uffe Ellemann-Jensen Susanne Bier Jens Gaarbo
Tallinn Vancouver Jerusalem

Læs også