https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/ae638e50489c45e383be3cb3fed20d3e_0.jpg
Beringers Rhine House i St. Helena, inspireret af ejerens tyske hjemstavn.
Rejser

Californiens grønne vindale

26. januar 2010
af Jette Østerlund, FOTO: TONI DE CONINCK
Californien kaldes Den Gyldne Stat, men da vinhusene for syv år siden enedes om bæredygtig produktion, startede den grønne bølge. For vinturisterne er den gode historie om arkitekturen, vinfamilierne og den lokale gastronomi halvdelen af oplevelsen.

Grønt, bæredygtigt, økologisk, biodynamisk. Genanvendelse af vand og kompostering med druekvas. Alle tidens ansvarlige begreber gentages og forsikres, når producenterne i Nordcalifornien præsenterer deres vine, produktionsformer og emballager. Enkelte kan endog vise ejendomme frem, der nylig er opført efter alle bæredygtige principper, mens andre i flere generationer har produceret vin efter uangribelige metoder fra før, man kendte ordet økologi.

Ferie i Napa Valley

Efter besøg hos en lille snes vinhuse i Sonoma og Napa Valley er ørerne blevet så fyldt med 'grøn vin', at man et øjeblik glemmer, at vin trods alt kun findes i hvid, rosé og rød.

Det var spanske missionærer fra Mexico, der plantede
de første vinstokke i Californien for snart 250 år siden,
mens det i 1800-tallet var immigranter fra Tyskland
og Italien, som tog deres erfaring med hvidvine med
over Atlanten. I dag er 75 pct. af produktionen rødvine.

Druer i Californien

De fleste californiske vine laves på enkeltdrue kun tilsat få procenter af andre druer.

• Chardonnay er uden sammenligning den mest populære drue til hvide vine.

• Cabernet Sauvignon, i daglig tale 'Cab', tager 1.-pladsen blandt de røde.

• Chardonnay og Cabernet Sauvignon er stærkt efterfulgt af Merlot og Zinfandel, Pinot Noir og Syrah.

'ABC' siger californierne med et bredt grin. 'Anything But Chardonnay', betyder det, men Chardonnay-druen er stadig den mest udbredte drue til hvidvin i Californien.

ÅRGANGE

• De fleste californiske årgange fra 2000 og op bedømmes af vinguruen Robert Parker som topvine.
• Cabernet Sauvignon 2001 og 2007 vurderes oven i købet som ekstraordinære.
• Kun Zinfandel har haft et par svære år, 2005 og 2006. Den er ligesom de hvide druer tyndskallet og sårbar over for regn.

Den danske vinmager

Leo Steen Hansen er winemaker hos Stuhlmuller Vineyards og laver egne vine, Leo Steen Wines, i fritiden Vinene distribueres i Danmark af Premium Wine, og Leos Chenin Blanc har allerede fået fine anerkendelser.
Leo Steen Hansen begyndte som 20-årig i mesterlære hos sommelier Orla Farmann på Munkebjerg Hotel i Vejle og tog til Californien efter at have været på Fakkelgården og Kong Hans. Her bor han i Healdsburg med sin kæreste og sønnen Max.
Få Leos bedste tips til restauranter og gastronomi i området HER

Det kuperede vinland nord for San Francisco med grønne, bløde bakker og dale, der smyger sig ud og ind i det solrige klima med lang, tør og varm sommer, er et populært udflugtsmål. Vinhusene tilbyder rundvisninger, vin-smagninger og -salg, elegante delikatesse- og gavebutikker, cafeer og restauranter samt picnic­områder på kanten af vinmarkerne. Og ikke mindst: hver sin gode historie. Den tæller med, mens glasset slynges, og bouqueten rammer næsen, paletten fanger smagsnuancerne, og smagsnoterne drøftes.

VERDENSARKITEKTUR
Handler vinhusets fortælling ikke om økologi eller vinavl igennem generationer, er det ofte arkitekturen, som er bemærkelsesværdig. Hos Beringer, som navngav sit hus efter sin hjemstavn, The Rhine House, er det fremvisningen af en tysk indvandrers privatpalæ fyldt med patina af bindingsværk, nicher, blyindfattede ruder og hall med høje træ-paneler fra 1883. Hos Darioush, som voksede op i Shiraz (Persiens hovedstad i flere omgange), er det et blot fem år gammelt persisk tempel i sten fra Iran med søjler, amfiteater og vandløb som i antikken. Darioush laver hovedsageligt vin på Cabernet Sauvignon, men Shiraz-druen er selvfølgelig repræsenteret i det eksklusive hus.
Hos Hall Wines står foreløbig modellen af en kommende tilbygning med ægte Frank Gehry-signatur. Kathryn Craig Hall kommer fra en vinfamilie og overtalte sin mand, entreprenør i Texas, til at starte vinhus i Napa. Det tæller også, at hun har været USA's ambassadør i Schweiz.

SMAGEN AF HISTORIEN
Ligesom produkter fra en herregård giver os en ekstra smag af danmarkshistorie, er amerikanerne vilde med at smage på fortællingen omkring vinen. Hos Roshambo Winery i Sonoma, som sælger vine fra kooperativer, får begrebet havevandring helt nye dimensioner, når Teresa Raffo viser rundt i 20 små haver anlagt af nogle af verdens mest avancerede have- og landskabsarkitekter. På vingården er der café, restaurant, butikker med delikatesser, gaver, designartikler til have og interiør, og det er et chikt sted at holde bryllupper og parties. Hess Collection i Napa er både vinhus og museum for en privat samling af moderne kunst i flere etager over vinkælderen. I den yndige gårdhave ved indgangen står såmænd en skulptur af Per Kirkeby, som også har en hel væg med malerier på museet.
Ridge Vineyards-Lytton Springs nær Healdsburg har 108 år gamle vinstokke stående lige uden for den blot syv år gamle ejendom. Den er opført 'eco-friendly' med ydermure af ler fra grunden blandet med sand, isolering af risstrå og solpaneler på taget. Ridge startede i 1960 produktionen af Monte Bello Chardonnay, som stadig er deres flagskib. Huset vandt prestigesmagningen i Paris i 2006.
Hanen er symbolet på familiehistorien bag Gallo, som betyder hane på italiensk, og er efternavnet på Ernest og Julios forældre, som slog sig ned i Californien og dyrkede spisedruer, som de kendte hjemmefra. Sønnerne ville noget mere; de lånte bøger på biblioteket om vindyrkning og gik i gang. Da de døde for få år siden, efterlod de det største privatejede vinfirma i verden med 5.000 medarbejdere og en produktion på ca. 700 millioner kasser vin om året i prisklassen fra 8 til 200 dollar pr. flaske.

MONDAVIS MISSION
Men udbredelsen af det vide kendskab til vinen fra Napa skyldes Robert Mondavi. Han turede i 80'erne staterne rundt på en stor pr-tur for at sætte vinene på dagsordenen hos restauratører, medier og forbrugere. Hos Mondavi Winery har der ikke været en dag siden 1966 uden gæster - nu flere tusinde om dagen, som kommer til vinsmagning, rundvisninger, spiser picnic eller blot nyder vinmarkerne og plænerne, hvor ikke et græsstrå ligger forkert. Mondavi ønskede ved bygningen af ejendommen at give et indtryk af gæstfrihed, som han også praktiserede, da han mødte et af Bordeaux' store navne, baron Philippe de Rothschild i 1970 på en vinmesse.
I 1979 blev de enige om et partnerskab på tværs af de to vinverdener, og i 1991 blev den første vin høstet under navnet Opus One, et af verdens mest eksklusive brands, som man indimellem kan se på danske vinkort til flere tusinde kroner pr. flaske. Opus One Winery ligger som nærmeste genbo til Mondavi og er unikt ved kun at producere én vin. Det er bygget i neoklassisk stil som græsk tempel i limsten, og i salonen hænger originaler af bl.a. Braque, Miró og Bonnard, som alle har tegnet etiketter for Opus One.

Læs også