https://imgix.femina.dk/media/ea8f6f46eb254419b91a9f31b234d947.jpg
Rejser

Budapest i julehumør

10. november 2009
af Sus Falch
For dem, der holder af jul og julemarkeder er Budapest en rigtig humørspreder. Man kan simpelthen ikke andet end blive i godt humør af det skønne marked med spiseboder, musikscene, julepynt, og gode gavemuligheder blandt kunsthåndværk i den ene bod efter den anden på byens centrale Vörösmarty plads udfor konditori Gerbeaud.

Gaver og kalenderlåger

Det er langt fra alle julemarkeder, der frister til køb af mere end julepynt og søde sager. Men det gør Budapests i høj grad fra d. 21. november og helt til juleaften.

Her er alt fra håndlavede farvestrålende filthatte til smukke bælter, knive, emaljeskilte til hus og wc-dør, smykker, delikatesser og meget meget mere.

De bedste kvindetips:

 • Venindegaver
  Farvestrålende filthatte og filt-hjemmesko er skægge og anvendelige gaver til veninder, døtre og børnebørn, som kan købes på julemarkedet.

 • Markedshallen
  Vil du have lokale specialiteter som paprika med hjem, og en rigtig markedsoplevelse, så besøg markedshallen på Vámház körut 1-3.

 • Valuta
  Forint (lokalt ft, internationalt HUF). 1 forint er 0,03 kr.

 • El
  230 volt og kontakter, der passer til danske stik.

 • Prisniveau
  Billigt til middel, både hoteller og måltider fås virkelig billigst, så man har råd til at opgradere.

 • Fra fly til by
  Lufthavnen ligger 16 km fra centrum og taxier ved lufthavnen kører til fastpriser efter zoner i byen. Minibusser koster knap 85 kr. pr. vej for en person og 125 kr. for to. Se www.airportshuttle.hu eller tag de offentlige med Budapest Card.

 • Fordelskort
  Tjek om du kan bruge de gratis fordele og rabatterne på f.eks. transport, museer, sightseeing og termalbadene! Brochure medfølger. Købes i lufthavnen, på hoteller og på www.budapest-card.com.

 • Rundt i byen
  Til fods kommer du langt, ellers busser, sporvogne, metro, taxis eller sightseeing-busser. Få overblik på www.budapestinfo.hu eller kontakt Ungarns turistråd, tlf. 39 16 13 50.

 • Guide-bøger
  "Best of Budapest" og Politikens "Turen går til Budapest og Ungarn", er glimrende følgesvende, og her kan du hente "Budapest Guide" på dansk. Kan også bestilles i trykt udgave.

 • Husk at pakke
  Badetøj- og sandaler til termalbad. Gode vandresko til Budapest, varmt tøj og paraply. Der kan falde tunge byer i november/december.

 • God design-guide
  Spørg efter den aflange "Budapest design guide" i byens butikker/dit hotel, og få en komplet oversigt over stort set alle byens gode butikker!

 • Kun i Budapest
  "Only in Budapest" er en fin engelsksproget bog, der viser vej til byens gemte gårde, ældste kaffehus, underjordiske oplevelser m.m. Ca. 110 kr. i en lokal boghandel.

 • Sikkerhed
  Budapest er en tryg og sikker by at færdes i.

Se et detaljeret program på www.budapestinfo.hu. Søg på christmas.

Før man kan begynde at nyde, skal man naturligvis frem og have et sted at bo, og begge dele er billigt.

Sådan rejser du

Direkte med fly kommer du på små to timer og superbilligt med Norwegian fra København, ungarske Malev.

www.budapestinfo.hu er god for mange gode hoteltilbud i mange prislag, men du kan også finde pakker hos flyselskaberne.

Hotel med massage

Vi dog gerne anbefale et, som med garanti tiltaler de fleste kvindelige danske rejsende, og det er hotel Promenade som vi har taget nøjere i øjesyn.

Det nye hotel ligger centralt i nr. 22 på gågaden, er velfungerende, moderne, lækkert og utroligt billigt med 45 værelser.

Dobbeltværelse med gratis internetadgang fås fra 450 kr. pr. nat fra f.eks. torsdag til søndag i december, og man kan bestille en ekstern massør, som virkelig er de knap 200 kr. pr. time værd.

Massøren dukker slet og ret op på det aftalte tidspunkt, folder massagebriksen ud, og giver dig en times massage, hvor hele kroppen bliver arbejdet igennem.

Massagen bestilles via receptionen.

Spisesteder med musik

Hører du til dem, der synes det er interessant at finde spisesteder, som laver god traditionel mad, eller tager udgangspunkt i de lokale råvarer, og fremtryller velsmagende retter, så er der mange muligheder i Budapest.

Flere steder kan du oven i købet få traditionel underholdning med i købet.

Vil du have måde mad og musik til middag, så bestil bord på Mátyás Pince, Mátyás Pince, tlf. +36 12668008, lige ved Elizabeth broen på Best-siden, i gåafstand fra hotel Promenade. Maden er virkelig velsmagende, priserne gode og musikerne i det store husorkester dygtige, hvis man spørger kendere.

Har du lyst til den helt stor opvartning, og fornemmelsen af fordums storhed, så skal du tage en taxi til udkanten af centrum og restaurant Gundel på Állatkerti körút 2.

Lokalerne er overdådige, du har en tjener på hver finger, og en fire retters menu med tilhørende vine, som stærkt kan anbefales, koster 750 kr. Men mindre kan naturligvis også gøre det.

Spis i smukt interiør

Restaurant Kárpátia skal have nogle ord med på vejen for sit smukke gamle interiør og det ungarske menukort, der glider ned til zigøjnermusikledsagelse.

Restauranten har eksisteret siden 1877 og er stort set altid velbesøgt, så overvej at sikre dig et bord, hvis du vil spise på adressen Ferenciek tere 7-8.

Her kan du shoppe

Den lange gågade, Váci útca, som strækker sig fra julemarkedstorvet, og derudad indtil den løber over i endnu en strøggade, har rigtig mange gode butikker. De samme gælder sidegaderne.

Skal du økonomisere med tiden, så vælg denne gade og dens forlængelse, hvor der ligger mange alternative butikker og souvenir-ditto.

Vil du kigge eller shoppe hos bl.a. Gucci, Louis Vuitton, men også hos italienske GAS og Nike, der ligger lavere i prisniveau, må du en tur ud ad den brede Andrássy útca.

Lige i nabolaget ligger synagogen og det jødiske museum.

Kurbad under åben himmel

Kurbadene er mange og har meget forskelligt at tilbyde. Skal du have massage, så vælg et sted, hvor de taler engelsk.

Du kan også droppe massagen og købe billet til et af de dampende varme udendørs bade.

Széchenyi Gyógyfürdo er et af de største badekomplekser, som blev grundlagt med fantastisk smukke bygninger i slutningen af 1800-tallet, og er også et af de billigste termalbade i byen. Men tjek mulighederne på www.budapestinfo.hu.

Overvej en museumsrute

Der findes både store historiske museer og små skægge, så det er godt at lægge en rute. Ved den fashionable Andrássy-gade ligger Operaen, der sprudler med forestillinger om vinteren, og et væld af teatre.

Billetter kan bestilles på det centrale billetkontor der fysisk ligger på Paulay Ede utca 31.

Folkemusik og -dans

Få dig en farvestrålende og dynamisk smagsprøve på ungarsk folkedans og -musik på teatrene Duna Palota, Zrínyi utca 5 og Budai Vigadó på Corvin tér 8, hvor tre af landets bedste folkensembler optræder.

Læs også