Brooklyn – New Yorks hippeste bydel
Rædslen stod malet i ansigtet på Miranda fra Sex and the City, da det gik op for hende, at hun skulle bo i Brooklyn. Det kunne man virkelig ikke, når man var en smart karrierekvinde, der var vant til at tage en bid af "det rigtige" Big Apple både til morgenmad, frokost og middag.
Fra ussel til virkelig hip bydel
Brooklyn har i årtier været værre end sit rygte med voldsom kriminalitet og grupper med store sociale problemer. Men i de senere år er horder af smarte, veluddannede, kreative, studerende og 30+'ere kravlet hen over Brooklyn Bridge. Stjerner som Maggie Gyllenhaal, Jennifer Connelly, Kerri Russel og Anne Chlumsky har vendt Manhattan og Hollywood Hills ryggen og slået sig ned her. Brooklyn er nemlig blevet dér, hvor det sker, og så hip er bydelen, at nogle nabolag bebos af hipsters, der taler hipsterese - et helt særligt lingo, der kun matches af de oprindelige forskellige etniske gruppers gadesprog.
Fashionable Williamsburg
Bydelen Williamsburg, kun et stop med toget fra Manhattan på L-linjen, er i den grad er blevet fashionabel og trendy. Dyre renoverede lejligheder går som varmt brød, restauranterne matcher snildt selv de bedste på Manhattan, og gallerier, designere og kunstnere bor her dør om dør på de træ-bevoksede gader. Thai-restauranten Sea er en af de mest populære restauranter og hotspots-indretningen er trendy, maden er lækker, og hvis man vil mænge sig med Williamsburgs »hipsters«, er det blandt andet her, det foregår.
Brooklyn er en smeltedigel
Hvis man vil opleve det oprindelige Brooklyn, skal man tage F-linjen hele vejen ned igennem Brooklyns mange etniske kvarterer: sort, italiensk, jødisk, hispanic osv. På F-linjen er der mange stationer at stå af ved, og alle byder på noget særligt med hvert områdes etnicitet. Men det bedste stop er og bliver Avenue U. Her bor italienerne, og man bør ikke stige af, hvis man ikke er gammelsulten. For hos Joes of Avenue U neden for højbanen serveres hardcore siciliansk mad. Joes er en deli - det vil sige, at der både er en restaurantsektion og en take away-afdeling.
Brooklyns skyline er ikke så romantisk
eller malerisk som Manhattans, men
har dog sin egen rå charme.
Solnedgang over Atlanterhavet
Med F-linjen kan man fortsætte helt til Coney Island, hvor det store pariserhjul i forlystelsesparken nu desværre står stille til mange newyorkeres vrede. Når man spadserer ad The Boardwalk, hvor der stadig ligger restauranter, der har ligget der siden åbningen i 1928, får man fornemmelsen af det helt klassisk amerikanske. Stranden er skøn, og det er herligt at blive blæst igennem på Brighton Beach og nyde en is, mens solen går ned over Atlanterhavet, inden det er tid at hoppe på toget igen. Brooklyn er bare USA - with the works.
BAG OM BROOKLYN
Der bor 2,5 millioner mennesker i Brooklyn, der var en selvstændig by, indtil den i 1898 blev underlagt New York. Brooklyn var i mange år kendetegnet ved hård kriminalitet, bandekrige og ghettoer - eller »hoods« - inddelt efter etnicitet. Bydelen undergår i disse år i flere områder en stor forvandling med faldende kriminalitet (ligesom i New York City), stigende ejendomspriser og en stor tilflytning af beboere fra Manhattan og det øvrige New York.
BYDELE, DU SKAL TJEKKE UD
- Williamsburg:
Pema (tøj og tasker), 25 Bedford Ave., nær N. Fourth St.
SEA Thai Restaurant, 114 N. Sixth St. mellem Berry og Wythe Street. - Park Slope:
Perch Café & Bar, 365 5th Avenue - Bay Ridge:
Sallys Coffee Shop, 8501 3rd Avenue
Robicellis Gourmet market, 8511 3rd Avenue
Little Cupcake Bakeshop, 9102 3rd Avenue - Gravesend:
Joe's of Avenue U, 287 Avenue U.
HER KAN DU BO
Brooklyn er mere end en endagstur værd, så giv Brooklyn den tid den fortjener og tjek f.eks. det absolut hippe og fashionable Hotel Le Bleu ikke langt fra Prospect Park, 370 4th Avenue, Brooklyn, NY 11215. Eller prøv Hotel Le Jolie i Williamsburg, 235 Meeker Ave