Naturvandring på Bornholm
Rejser

Bornholm: En klippeø med gourmet-tendenser

7. juli 2017
af Karna Bunk-Jensen - Opdateret af Caroline Wigdal
Foto: All Over Press
Besøg øen, som tiltrækker foodies – både af den slags, som foretrækker at få maden serveret med Michelinstjerner på, og dem, der samler den selv langs stranden.

Vi prøver at holde det lokalt, men uden at vi bliver fanatiske omkring det. Ordene kommer fra Jonas Lemvig Pedersen, som er restaurantchef på Nordlandet. Alligevel vil han gerne lige undskylde, at min bøf altså har græsset på marker i Tønder og ikke omkring Hammershus, inden den er endt på min tallerken, pyntet med vilde ramsløg og skovløg.

Ligesom mange andre iværksættertyper fra Bornholm er han vendt tilbage til sin fødeø for at lave mad med bornholmske råvarer. Vi spiser krogmodnet lam og grønne jordbær, alt imens bølgerne kaster sig ind imod klipperne lige uden for vinduerne, og mågernes skrig blander sig med pejsens knitren.

Læs også: Redaktionen rejser: Her vender vi tilbage til

Kend dine løg

En naturvandring med Jens Kofoed, der er en af Bornholms mest garvede naturvejledere, begynder på havnen i Gudhjem. Så vidt jeg kan se, er det bare en græsplæne, der hvor vi vandrer, men Jens sætter sig på hug og graver med en lille skovl omkring en grøn tot, der er lidt højere end de andre. Sekundet efter holder han noget op foran sig, som ligner en porre i miniatureformat.

Læs også: Oplev Bornholm - rå og romantisk

Natur på tallerkenen

I Madkulturhuset, der ligger i en tilbygning til Melstedgård, bedre kendt som Bornholms Frilandsmuseum er et væld af bornholmske specialiteter til salg, og jeg får øjnene op for, hvor mange kulinariske iværksættere øen har tiltrukket, og hvor lækre deres produkter er. Vi vælger nogle af produkterne ud og bruger dem i retten, som jeg og vandringens øvrige deltagere skal lave. Jeg lynsteger en mørbrad, imens mændene ordner urterne, og vi vender hele molevitten i trøffelpasta fra Frennegård i Svaneke. Det smager himmelsk, intet mindre, og jeg lover mig selv, at når Bornholm om lidt får sin helt egen Torvehal, må jeg hellere komme tilbage for at tjekke, at jeg nu også har fået smagt på det hele.

Læs også: De bedste ferietips til Bornholm

Tips til sommerdage på Bornholm

Restaurant Nordlandet ligger på den yderste nordlige gren af Bornholm og har øens – måske – bedste udsigt.

Måske kan du ikke spise på Kadeau eller Nordlandet hver dag, men du kan spise af deres tallerkener, som er lavet af Lov i Listed.

Helle Justesen er kok på Madkulturhuset og inspicerer dagens ”fangst”.

Urterne fra dagens urtejagt bliver også brugt som grønt krydderi.

Fish’n’chips på B’s Fiskeværksted i Svaneke Havn.

I Svaneke bugner forretningerne af bornholmske specialiteter og lækkerier, bl.a. hos Chokoladeriet.

Vær aktiv:

Hvorfor svede på en gipsvæg i en lagerhal, når du kan gøre det på en klippevæg i 25 meters højde med solskin og udsigt til Østersøen? Intet sted i Danmark er det mere oplagt at klatre end på klippeøen Bornholm.

Trail-løb i skov og på strand, cykling og havsejlads er også bland de mange muligheder for fysisk udfoldelse. BornholmsOutdoorcenter.dk

Har du en lille drøm i maven om at besøge Bornholm? Nilles arrangerer ture til øen.

Læs også