https://imgix.femina.dk/media/00088f11dd63484e9cb6594864996f28.jpg
Rejser

Bolivia – betagende og barsk

26. november 2009
af Sus Falch
La Paz er verdens højst beliggende hovedstad, og her i 4.000 meters højde kan du begynde en rejse rundt blandt højdepunkter som Titicacasøen, 10.000 km2 saltørken, interimistiske indianermarker, Amazonas-junglen, Andesbjergene og gamle koloniprægede byer.

Bolivia er dobbelt så stort som Frankrig og verdens højst beliggende nation.

Den højeste bjergtinde når op i 6.542 meters højde, men mangt og meget ligger i flere tusind meters højde i højlandet, der udgør 28 % af Bolivias areal, mens 13 % er dalområde og 59 % såkaldt lavland.

I disse områder bor befolkningen under meget forskellige forudsætninger, der sammen med naturens forskellighed er med til at skabe et meget spændende og varieret ferieland.


 • Prisniveau
  Mad og drikke er billige, men ture kan virke lidt dyre, hvilket dog skyldes de mange ressourcer, der er nødvendige.

 • Højde og hovedpine
  Højdeforskellen kan give hovedpine, men forsvinder som regel hurtigt. Tag det evt. lidt roligt de første dage.

 • Rejseforsikring
  Så absolut, da behandling og transport til behandlingssted kan blive meget dyrt uden.

 • Sprog
  Hovedsproget er spansk og mange taler ikke andet, så en parlør er guld værd.

 • Valuta
  Boliviano (Bs), 1 Bs er 100 centavos, som hver især svarer til knap og nap 75 øre. Nogle US dollars er gode at have og kunne veksle i en lille by uden hæveautomat, hvis man løber tør for lokal valuta.

 • Rejsetidspunkt
  Så afgjort bedst maj-november, da regntiden kan gøre mange veje ufremkommelige.

 • Drikkepenge
  Modtages med glæde, men det er kun på de dyre restauranter det forventes. 10% af regningen er fint.

 • Drikkevand
  Køb flaskevand, men overvej at medbringe din egen lille og hælde over fra store, så du begrænser plasticflaske-forbruget.

 • Handicappede
  Har det ikke let som rejsende i Bolivia.

 • Fototip
  Stærkt lys giver store kontraster med lys og skygge, men du kan oplyse mørke områder på f.eks. personer med hat, med blitz.

 • Husk at pakke
  Tøj til varme og kulde, tåge og fugt. Højdeforskelle giver store klimaforskelle. Solide sko med gode såler. Solbeskyttelse bl.a. solbriller eller hat med skygge.

 • Mød en fange
  Det er muligt ved at spørge rundt, at få lov til at besøge udlændingeafdelingen i det berygtede San Pedro-fængsel i La Paz. Prisen er ca. 250 kr., der går til bl.a. de unges undervisning og legetøj til fangernes børn.

 • Godt overblik
  www.topas.bo, er der fine kort, som viser, hvor de forskellige lokaliteter ligger i forhold til hinanden.

 • God guidebog
  Hvis du vil have overblik over museerne i La Paz, er Politikens "Turen går til Peru og Bolivia", til 180 kr., et godt sted at få det. Men husk at tjekke åbningstiden lokalt.

 • Sikkerhed
  Lad dyre smykker blive hjemme, drop rygsæk i storbyer og trængsel, hav dine værdier, hvor du kan se eller mærke dem. Hav kameraets håndledsrem på, når du fotograferer i storbyerne, så det ikke bliver snappet.

 • Værd at købe
  Håndlavede tæpper/tekstiler, krydderier, te, sølvsmykker, lokalt produceret kunsthåndværk, uldne nederdele.

 • Mad og dans
  Overvej at besøge en peña, en restaurant med optræden af folkemusikgrupper med de karakteristiske pan-fløjter, når du er i La Paz.

Hovedstad i højderne

Når man, som de fleste rejsende, kommer flyvende hen over hovedstaden La Paz med lige knap en million indbyggere, ser man, at den har lagt sig til rette i en kløft på kanten af højsletten Altiplano, der breder sig over højdeforskelle mellem 3.000 og 4.500 meter over havet.

Bolivia er Sydamerikas fattigste land, og hovedstaden La Paz har både rige og meget fattige sider.

Og på en gruppe-rejse, der leveres af flere danske rejsearrangører, er der som regel en guidet tur rundt i byen, men de kan også købes individuelt, eller du kan være din egen guide.

De bedste små museer

De store museer er ikke La Paz' stærke side, men til gengæld er der spændende museer i mindre målestok. Overvej Mueso Nacional de Etnografica y Folklore om chypaya-folket og tarabujo-indianernes skikke og traditioner, Museo de Textiles Andinos Bolivianos (tekstilmuseum).

Derudover Museo de Coca, et lille museum om alle aspekter af den omstridte coca, som jo indeholder et stof, der bruges til kokain.

San Francisco-kirken i den gamle bydel er kendt for at være et flot eksempel på spansk kolonitidsarkitektur, og så er pladsen foran den altid fyldt med liv.

Tag på heksemarked

Livligt og spraglet er det også på det såkaldte Mercado de Hechiceria, trolddomsmarkedet, hvor kvinder med de traditionelle bowlerhatte og tunge uldne nederdele i stærke farver, vil sælge dig alt fra helbredende urter til amuletter med alskens egenskaber og lama-fostre til lykkebringende indmuring i nybyggeri.

Dette er mulighedernes marked, hvis du spørger de handlende, men se dig om, hvor du kommer frem, og tjek kvaliteten, for der er både maskin- og håndproducerede varer imellem hinanden.

Heldigvis er de handlende ikke pågående som i mange andre lande.

Spis godt og billigt

Prøv restauranten El Consulado, Calle Carlos Bravo 299 i samme hus som rejsebureauet Topas' kontor. Gå ned ad hovedgaden El Prado, til du når kirken Don Bosco, så ligger den lige ned ad en trappe i en fin villa.

Og så er byens største overdækkede marked Mercado Lanza ved San Francisco kirken et af byens billigste steder at spise.

Landskabet, der forvandler sig

Når man har set sig mæt på La Paz, er der i bogstaveligste forstand flere højdepunkter til feriekalenderen.

Flere ligger i nærheden af La Paz, og en af dem er Månedalen, et eroderet landskab, som til stadighed trues og forandres af stadig mere regn.

Her kan du også opleve en kaktushave der siges at omfatte 5000 kaktus-sorter.

Den berømte sø

Et must for alle er selvfølgelig Titicaca-søen, som Bolivia deler med Peru.

Den er verdens højst beliggende sejlbare sø, og så stor, at man kun kan se, det er en sø, fra luften. Hele 150 km er søen på det længste sted, og byen Huatajata, som løber flere kilometer langs søbredden, er omdrejningspunkt for turismen på søen.

Fra Huatajata kan man nemlig nå øer, hvor de lokale stadig bygger både af totora-siv, der vokser langs søen. Surigui øen er nok den mest kendt og besøgte, fordi det var her Thor Heyerdal fandt ekspertise til bygningen af sit fartøj Ra II.

Besøg også øens lille museum, der viser bygningen af sivbåde.

Højdepunkter i søen

Næst efter La Paz er Copacabana landets mest besøgte by, set fra et turistmæssigt synspunkt. Og ja, det er den, der har lagt navn til den meget berømte strand i brasilianske Rio de Janeiro.

Det er herfra man sejler ud til både Sol-øen med et specielt tempelområde og Måneøen med et af de bedste bevarede inkakomplekser, i Bolivia.

Storslået ørken af salt

En anden af Bolivias særprægede oplevelser er salt-ørkenen Salar de Uyuni, der strækker sig nærmest endeløst i det laveste område af højsletten i Andesbjergene.

Denne øde fornemmelse hist og her afbrudt af smukke grønne, blå og turkis søer, som mineraler gavmildt farvelægger, er noget helt unikt.

Men her er også øer med kæmpekaktus og små samfund, hvor man fornemmer af at være landet i en tidslomme.

Livsbetingelserne er barske, og ikke overraskende har NASA testet Mars-udstyr på disse kanter.

Fra ørken til jungle

Fra saltørkenen er der et naturmæssigt stort spring til de oplevelser, man kan få i Amazonas regnskoven.

Men ikke desto mindre er den virkelig værd at overveje. Bl.a. fordi kontrasten er så stor og naturen så anderledes.

Disse rejsearrangører kan du rejse med:

www.rutaverdebolivia.com
www.jesperhannibal.dk
www.viktorsfarmor.dk
www.albatros-travel.dk
www.65-ferie.dk
www.kilroytravels.dk
www.cultours.dk

Læs også