https://imgix.femina.dk/media/8722de13d3014d57992d2d5e3f1f27c7.jpg
Rejser

Bo gratis i ferien

17. maj 2011
af Iben Rouw
Foto: Iben Rouw
At bytte hus eller lejlighed med en familie fra et andet land er en genial ferieform. Hvis man altså kan forlige sig med tanken om, at fremmede mennesker bor i éns hjem, uden at man kommer til at møde dem. Familien Rouw har prøvet det 10 gange

4 fordele ved at bytte bolig

1. DU BOR GRATIS.

2. DU HAR BEDRE PLADS. I et privat hjem vil der være både køkken og stue, og du har mulighed for at vælge en byttefamilie med et passende antal soveværelser.

3. DU HAR ALTING LIGE VED HÅNDEN. Køkkengrej, køleskab, komfur og ovn, krydderier, opvaskemiddel, vaskemaskine, legetøj til børnene ...

4. DU FÅR EN MERE AUTENTISK REJSEOPLEVELSE. Du havner typisk i et helt almindeligt boligområde, som ikke er overrendt af turister.

Er du til storbyliv og shopping? Eller foretrækker du vandreture i bjergene og rislende vandfald? Hvis du bytter bolig med et andet par eller en familie i udlandet, kan du få det hele til den halve pris. Det kræver selvfølgelig, at du er villig til at åbne dit eget hjem for dem, du bytter med. I har haft kontakt pr. mail og har måske også talt i telefon sammen, men kommer formentlig aldrig til at møde hinanden i virkeligheden.

Uh ... tør vi det?
Men hvordan ved man, om man kan stole på de mennesker, man bytter med, tænker du måske? Hvad nu, hvis de hærger éns hjem og pakker alle éns værdigenstande med ned i kufferten? Jeg - kvinde på 39, magasinredaktør, mor til tre piger og gift med Ton på 44 - var da også en smule nervøs, første gang vi kastede os ud i at bytte bolig med en fremmed familie. Vi gjorde ekstra grundigt rent i hele lejligheden og pakkede de mest private, kostbare og skrøbelige ejendele ned i flyttekasser, som vi gemte i kælderen for lås og slå. Men lige så snart vi stod i vores byttelejlighed i Reykjavik og kunne fornemme, at vores byttefamilie selvfølgelig var helt almindelige og ordentlige mennesker, vidste vi, at de ville passe præcis lige så godt på vores lejlighed i København, som vi passede på deres. Og da vi om aftenen sad i deres bløde lædersofa med panoramavindue ud mod Atlanterhavet og sæler, der boltrede sig i bølgerne, var vi for alvor solgt til ideen med boligbytte.

USA, Spanien, Moskva ...
Det er syv år siden nu. Siden da har vi hver sommer og også et par gange i korte ferier byttet bolig med familier i mange forskellige lande. Vi har været i Salt Lake City, Utah, hvor vi byttede os til en toetagers villa med jacuzzi i baghaven. To gange har vi været i Schweiz, og derudover har vi byttet bolig med familier i Sverige, Nordtyskland, Amsterdam, Barcelona og Moskva. I alt 10 gange i løbet af de syv år, og vi har udelukkende haft gode oplevelser med det.

Solcreme

Læs også