https://imgix.femina.dk/media/d947edd5228344cfba51959c4127a18b.jpg
Rejser

Bilbao - Baskerlandets grimme ælling

27. marts 2011
af Malene Lundahl
Foto: Lars Thestrup
Bilbao er på bare et par årtier gået fra at være en snavset industriby til at blive en chik kulturmetropol. Det spektakulære Guggenheim-museum er det store trækplaster, men den baskiske hovedstad kan også byde på et historisk centrum og tapas i verdensklasse

Bilbao ligger i Baskerlandet i Bilbao var i 1980'erne en nedslidt havneby, som kun få havde lyst til at besøge af egen fri vilje. En by truet af massiv arbejdsløshed, med tung industri og forurenede floder og forurenet luftmiljø - ikke ligefrem drømmekulissen omkring en romantisk weekendtur. Så hvordan er Bilbao havnet på den europæiske toptiliste over kultur-metropoler med et væld af fancy restauranter, designhoteller og gallerier? Svaret ligger ved Nervión-floden og består af kalksten, glas og titanium: Guggenheim-museet - et moderne arkitektur-ikon på linje med Operahuset i Sydney eller MoMA i New York.

Rejsen til Bilbao

Der er ingen direkte fly fra danske lufthavne til Bilbao, men du kan tage med fly via f.eks. Bruxelles til en rimelig pris. I så fald lander du i Bilbaos ultramoderne lufthavn, ca. 12 km fra byens centrum. Alternativt tag med f.eks. SAS til Madrid, og kør de 400 km til Bilbao i en lejet bil. Turen kan gøres på ca. 5 timer og byder undervejs på fantastiske panoramaer over den spanske højslette.

Besøg Guggenheim-museet
Guggenheim-museet er ikke til at komme udenom - hverken i bogstavelig eller i overført betydning. Museet, der er tegnet af den anerkendte amerikanske arkitekt Frank Gehry, er i sig selv en skulptur, som med sine svungne former og titaniumbelagte facade ikke minder om nogen anden bygning i verden. Gå hele vejen rundt, og oplev bl.a. Louise Bourgeois' kæmpeedderkop i metal og Jeff Koons enorme blomsterhund, som skifter farve efter årstiden.

Gå tur langs floden
Floden, som løber gennem Bilbao, er det naturlige navigationspunkt, når man bevæger sig rundt. Den ligger i bunden af den dal, som byen er bygget op omkring, og for enden af gaderne ser man ofte grønne marker med græssende får. Går man en tur langs floden, som til alle tider har været byens livsnerve, ser man tydeligt, hvordan tidligere industrigrunde i dag er omdannet til kongrescentre, hoteller, indkøbsarkader og moderne boligområder med grønne arealer. Men også klassiske bygningsværker som f.eks. Bilbaos smukke rådhus eller gamle banegård udmærker sig. Floden krydses af en række spektakulære broer, bl.a. fodgængerbroen Puente Zubizuri, hvis asymmetriske hvide former leder tankerne hen på et skibssejl eller en fuglevinge.

Oplev den gamle bydel
Den gamle bydel, Casco Viejo, summer af liv nærmest døgnet rundt. Området kaldes også Las Siete Calles efter syv parallelle gader, som sammen med et par tværgader danner det labyrintiske centrum af Bilbao. Her er huse og kirker helt tilbage fra middelalderen, og Spaniens svar på fastfood - tapas eller pintxos, som de kaldes i Baskerlandet - falbydes fra det ene lille hyggelige spisested efter den anden. Gå på opdagelse i kvarteret, og kig også indenfor i Spaniens største indendørs marked, Mercado de la Ribera, som siden 1929 har tilbudt handlende alt fra tørrede serranoskinker og chorizopølser på snor til modne Manchego-oste og friske grøntsager. Især underetagens fiskemarked er en oplevelse.

Læs også

Istanbul

Istanbul -
kontrasternes by

Det hippe Mallorca

Det hippe Mallorca

Nøglekæde

Hold styr på dine nøgler i
ferien.

Læs også