https://imgix.femina.dk/media/7f77e7d5d27b4d34be4c1c10c17a7d93.jpg
Rejser

Bhutan

4. august 2009
af Sus Falch
Det lille kongedømme i Himalaya er en feriedrøm for rododendron-elskere og enhver anden, der vil rejse, hvor næsten ingen andre kommer. Man bestræber sig på at turisme ikke løber befolkningen og kulturen over ende, og derfor er landet stadig unikt og så ganske anderledes end omverdenen.

Bhutan ligger på det nærmeste omfavnet af Indien og Kina i Indiens nordøstlige hjørne og er blot nogle få tusinde kvadratkilometer større end Danmark. Men niveauforskellene er derimod til at tage og føle på, for de varierer fra 7.000 meter høje bjerge i nord mod Kina til Duars-sletten i syd mod Indien, der hæver sig bare få hundrede meter over havets overflade.
På bjergenes tinder ligger evig sne, mens slettelandet byder på jungle, monsunregn og virkelig varme somre.

KVINDETIPS

At handle
I Bhutan prutter man ikke om prisen, selv om boden eller butikken kan se nok så simpel ud, det er fornærmende at prøve.

Husk at pakke
Solbeskyttelse, solbriller, tøj til sommer/efterår pga. omskifteligheden, gode vandresko, lille rygsæk, kamera, evt. lille kikkert, medicin og personlige fornødenheder.

Påklædning
Bare skuldre og korte skørter er uhørt ved tempelbesøg, så sørg for, at være praktisk klædt, så du har det behageligt undervejs, og kan være respektabel i templerne.

Vævekunst
Khoma og området omkring byen er landets bedste væve-område, hvor du kan opleve vævere udføre de smukkeste stoffer og tæpper efter århundredgamle metoder.

Man er så bevidst om at passe på landet og sin egenart, at man holder turismen i snor ved at forlange, at hver turist i øjeblikket betaler 220 US dollars pr. døgn i landet. Det er lidt over 1.000 kr., men for det beløb får man også logi, forplejning, guide, transport rundt i landet m.m.
Ja, man kan vel nærmest tale om en slags bhutanesisk alt inklusive, hvor feriebudgettet ikke sprænges af uforudsete udgifter, når rejsen først er betalt. 35 pct. af beløbet går i øvrigt til staten til udvikling af bl.a. infrastrukturen, der er en oplevelse for sig i det smukke land.

SEVÆRDIGHEDERParo

I Paro er der også mulighed for at besøge et af landets ældste templer, Kyichu Lhakhan, fra 7. århundrede og nyde de mange smukt udsmykkede gårde i dalen. Tænk på, når du nyder landets arkitektur, at alt fra bøndergårde til dzongs er bygget uden søm og skruer!
Ikke langt fra Paro ligger hovedstaden Thimphu, der er verdens eneste hovedstad uden trafiklys.

Thimphu

Thimphu har flere kultur- og uddannelsesinstitutioner samt museer, som virkelig er berigende at besøge. Overvej tekstilmuseet, der er etableret i 2001 og også giver et indgående kendskab til bhutanesernes levevis og landets kulturarv.

Hovedstaden Thimphu har blot 100.000 indbyggere, og ingen anden by i landet, hvor størstedelen af befolkningen er buddhister, når tilnærmelsesvis op på siden af den i omfang.
Nej, i Bhutan bor de fleste i landsbyer på bjergsider og i dale.

FERIETIPS

Sådan rejser du
På grupperejse med dansk eller lokal rejsearrangør og fly via Kolkotta, Delhi, Katmandu og Bangkok. Sidstnævnte har daglig afgang til Bhutan, og afgangene er ofte mindre aflysningsramte end de andre.

Sprog
Dzongka er nationalsproget, men størstedelen af befolkningen taler udmærket engelsk.

Valuta
Valutaen hedder Ngultrum
(Nu) 1 Nu er 100 Chetrum, og valutaen følger den indiske rupee. 1 kr. er 8 Nu, men ofte opgives priser i dollar, og der går ca. 5,25 kr. på en dollar. Medbring US dollar, da plastickort kun kan bruges meget begrænset.

El
240 volt og stik til runde ben, men en lommelygte kan være nyttig, når strømforsyningen bliver ustabil.

Fotografering
Spørg om lov, hvis du vil fotografere mennesker tæt på, og tag ikke billeder i Dzongerne (templer/paladser).

Guidebog
Lonely Planets engelsksprogede guide til Buthan er bedste bud og koster 258 kr. hos boghandleren, men kan også bestilles på www.lonelyplanet.com
Rygning
Er tilladt i det fri, og du må medbringe op til en karton cigaretter. Tobaksforhandling er forbudt i Bhutan.

Handicappede
Har vanskelige rejsevilkår i landet, hvor der ikke gøres meget for tilgængelighed og infrastrukturen er simpel.

Vaccinationer
Der findes malaria og andre tropesygdomme, så forhør dig hos din læge eller på Statens Serum Institut. Vaccine mod difteri (ægte strubehoste), smitsom leverbetændelse og stivkrampe anbefales.

På motorcykel
Trip to Bhutan arrangerer rundrejse på Royal Enfield motorcykler i april-maj og sept.-okt. Se www.triptobhutan.com

Rejsearrangører
Cultours og Horisont Rejser har rejser med kyndig dansk rejseleder, Kuoni har Bhutan
i forbindelse med Nepal og Kipling Travel samt Albatros Travel har Bhutan med lokalguider.

Drikkevand
Drik vand fra flaske.

Tidsforskel
Når klokken er 12 her, er den 17 i Bhutan.

Et besøg på malerskolen giver dig mulighed for at se eleverne udføre de farvestrålende motiver, der er så karakteristiske for de såkaldte thangkha malerier. Og i byens kunsthåndværks-butikker samt på weekendmarkedet kan du købe smukke ting med hjem samt mingle med lokalbefolkningen.
Hovedstaden rummer også noget så pudsigt som en zoologisk have uden dyr. Eller næsten da. For nogle år siden bestemte kongen, at alle dyrene skulle slippes fri, hvilket de fleste syntes om. Lige med undtagelse af nationaldyrene takinerne, der foretrak haven med gratis kost og logi.

Bumthang

I et land, hvor religionen har meget stor betydning, er det naturligvis nærliggende at besøge det mest hellige område, og i Bhutan er det Bumthang.
Bumthang er en af landets smukkeste dale, så der er ikke noget at sige til, at mange helgener og religiøse ledere søgte meditative omgivelser netop her og efterlod sig mange fingeraftryk fra templer til vægmalerier på klippesiderne.

AKTIVITETER

Bustur

Offentlige transportmidler begrænser sig til busser med noget ustabile køreplaner. Derfor foregår grupperejser i busser, mens personbiler til f.eks. et rundrejsende par udlejes med chauffør.
Faktorer som vejenes beskaffenhed, vejrlig og geografi, sætter naturlige hastighedsgrænser på 35 km i timen og i enkelte tilfælde på 55 km. Der er altså bare at læne sig tilbage og lade hvilen falde over en, før man træder ud af flyet i lufthavnen, for i Bhutan er tid ikke en mangelvare, men noget man har meget af.

Blomsterture

Bhutan har bl.a. over 300 orkidearter i et væld af farver, over 50 forskellige Rododendron arter og byder også på magmolier.

Vandring

Hvis man virkelig skal opleve Bhutans natur, dagliglivet og befolkningen, skal man bruge sine ben. Og det er rejsearrangørerne heldigvis gode til at sørge for.
Selv om man ikke har meldt sig til den store trekking-tur, bliver man ofte sat af for at vandre en bid vej i den skønne natur til f.eks. næste tempel, hvorefter man kan vandre videre igen gennem en landsby, eller køre med bussen fremad til næste stop langt fremme. På rejser med lettere trekking overnatter man nogle dage i telte, og soveposen må med hjemmefra, men du skal ikke slæbe selv. Det klarer muldyr eller ponyer, som også villigt lægger ryg til en udmattet rejsedeltager i ny og næ.

Festival

Kommer man forbi i oktober, er det muligt at opleve den specielle festival Jambay Lhakhan Drup, som fejrer grundlæggelsen af Jambay Lhakhang templer i det 7. århundrede og ærer guru Rimpoche, der introducerede den tantriske form for buddhisme til bhutaneserne.
Dansere med farvestrålende kostumer eller ganske nøgne med undtagelse af en maske i den fertilitetsbefordrende ild-dans er festivalens højdepunkter, der samler tilskuerne i en solid kreds om dansepladsen.

OVERNATNING

Overnatningsmulighederne er mange og meget varierende i standard, men nye luksushoteller med vanlig bhutanesisk enkelhed, dukker op hist og pist.

Læs også