https://imgix.femina.dk/media/54950a20586a46d5a41aadd2d623a4d0.jpg
Rejser

Betagende Barcelona

15. december 2009
af Sus Falch
Foto: Sus Falch
Barcelona kan det hele. Tapas, flamenco, shopping, strand og ikke mindst prangende kultur. Altsammen nogetaf det, som den spanske storby byder på.

Byen i bidder

Når du skal finde rundt i Barcelona, er det godt at kende byens kvar terer, barrio, der altid bruges, som referencepunkter.

Kvartererne har hver deres særpræg at byde på.

Det gotiske kvarter, Barri Gòtic, og Ramblaen udmærker sig med middelalderarkitektur, smalle gader og byens katedral, La Seu.

De bedste kvindetips:

 • LUFTHAVNEN
  Der er 13 km fra luft havnen til byens centrum Plaza de Catalunya. Busser kører hvert kvarter for små 30 kr., toget kører hver halve time og koster knap 20 kr., mens en taxi koster mellem 110 og 160 kr.

 • VÆRD AT KØBE
  Lige uden for Barcelona produceres den perlende cava-vin, der er Spaniens pendant til franskmændenes champagne. Det er også oplagt at bringe nogle flasker med hjem. På det store overdækkede og overdådige gourmetmarked, La Boqueria, med indgang under gitterbuen fra Ramblaen, kan du finde en anden lækkerbisken, hvis du spiser oliven. Her har de ikke færre end 40 af slagsen. Og er du til ost, så har de 80 spanske varianter.

 • LÆKKERT LINGERI
  Butikken, hvor du kan købe frækt lingeri og meget andet, hedder naturligvisLe Boudoir og ligger på Carrer de la Canuda 21.

 • RUNDT I BYEN
  Du kan komme rundt med metro, taxi og bus, og en Bus Turístic, der kører mellem de store seværdigheder og er en god mulighed at opleve byen på. Endages kort til turistbussen koster 150 kr. og et todages kort knap 200 kr. I almindelige busser købes billet hos chaufføren.

 • RABATKORT
  Barcelona Card giver rabat på alt fra transport til entrébilletter og gratis guide. Se byens web eller køb det på et af turistkontorerne.

 • HUSK AT PAKKE
  Fodtøj, du kan gå langt i, overtøj, der passer til vejret, som kan tjekkes på www.dmi.dk, det kan være blæsende langs havnefronten. Pænt tøj, hvis du ikke vil falde igennem i byens natteliv. Solcreme, solbriller og evt. hat - solen er intens, og man opholder sig meget ude. En minikikkert gør det muligt at opleve smukke panoramakig over byen.

 • BILLETKØB
  Der sælges billetter online til mange af byens kulturarrangementer på www.barcelonaturisme.com

 • INFO FØR REJSEN
  På Den Spanske Stats Turistbureau, tlf. 33 18 66 39, www.spanien.info, www. barcelonaturisme.com og www.whatbarcelona.com

 • GOURMETTUR
  www.barcelonaturisme. com kan du bestille en guidet tur med en ekspert, der guider dig omkring gode restauranter og fødevarebutikker samtidig med, at du lærer noget om det lokale køkken. Begynd evt. ferien med det, så er du klædt på til selv at snuse videre.

 • SIKKERHED
  Hold øje med din taske, også selv om du går nærmest alene på en gade. Lomme- og tasketyvene er frække.

 • ÅBNINGSTIDER
  Normalt fra kl. 9-14 med siestalukket kl. 14-16 og så åbent igen fra kl. 16-20 eller 21 mandag til fredag. Lørdag samme åbningstider, hvis ikke der lukkes kl. 12.

 • TAG SHOPPING BUSSEN
  Tombbus (T1) kører på en cirkelformet rute fra Placa de Catalunya op til Passeig de Gràcia og Avinguda Diagonal samt tilbage igen, hvor man kan få stillet sin shoppinglyst uden at få alt for fl ade fødder.

Ramblaen er en af de mest berømte gågader i Spanien, hvis ikke den mest berømte. På den er der stader med alt fra blade til blomster og dyr. Men langs den ligger også nogle af byens gode butikker.

Ramblaen løber gennem størstedelen af den bymidte, som turister bruger meget tid i - fra Plaza de Catalunya til Monumento de Colón - og udgøres af i alt fem gader i forlængelse.

På nordøstsiden af det gotiske kvarter ligger El Born og La Ribera, som kaldes Barcelonas Soho. Her er der hippe gallerier og butikker plus eksperimenterende restauranter.

Vil du se Picasso Museet er der også her, du skal hen. El Raval var engang de røde lampers kvarter, men nu er bohemerne rykket ind, og det huser to store kunstmuseer.

Og så er der områderne ved vandet, som er særligt skønne i forårsmånederne, for der er også restauranter med udendørs servering. Find vej til Barceloneta eller Port Olímpic med marinaen, der blev etableret til De Olympiske Lege i 1992.

Her kan du bo

Hvis du vil bo centralt og hellere bruge pengene på andet end overnatning, så overvej hotel NH Duc de la Victòria, der giver god kvalitet til prisen på ca. 750 kr. pr. nat. Det ligger på Duc de la Victòria ikke langt fra Placa de Catalunya og Ramblaen.

Hører du til de designbevidste rejsende, som gerne vil bo på et unikt hotel med høj designstandard, så overvej Prestige Paseo de Gràcia, i nr. 62 på gaden af samme navn.

Hotellet har også pakketilbud med kulturarrangementer som bl.a. flamenco.

Flere designhoteller finder du på www.designhotels.com og hoteller i alle prisklasser på www.hotels.com

Gode spisesteder

Ferran Adriá er flere gange blevet kåret som verdens bedste kok, så der skal bestilles bord på hans restaurant El Bulli nærmest et år i forvejen.

Heldigvis er der også andre topspisesteder i byen, der i almindelighed er kendt for sin høje madstandard.

Los Caracoles, der betyder sneglene, er en rustik restaurant i to niveauer, hvor du skal gå gennem køkkenet for at komme til dit bord.

God stemning og mad, bl.a. alt godt fra havet, til priser lidt over gennemsnittet. Adressen er Calle Escudellers 14.

Byen har flere El Glop restauranter, men den på Rambla de Catalunya skal fremhæves som den bedste, hvis du vil spise enkel og veltillavet catalansk mad.

El Tragaluz er en førsteklasses restaurant, som byens indbyggere holder af. Interiøret er designet af Javier Mariscal, der også designede 1992-olympiadens maskot, Cobi, og siden blev meget populær.

Man sidder og spiser i en glasoverdækket restaurant nærmest omgivet af natur - en virkelig karismatisk oplevelse, der heller ikke er af de billigste. Adressen er Passatge de la Concepsió 5,

Og så er der jo byens ældste restaurant, Can Culleretes, som også er Spaniens næstældste.

Et brasserie, der holder den catalanske madlavning i hævd. Kan du lide creme brulé, skal du gemme plads til stedets dessert crema catalania. Adressen er c/ Quintana 5.

Byens bedste tapas

Hvis der er noget, Barcelona er berømt for, er det sine gode tapas.

De små lækre retter, som man supernemt kan spise sig mæt i, hvis man ikke passer på. Og det er egentlig ikke meningen.

Luksus-tapas, der også koster lidt mere end de gængse, kan du nyde på Comerç 24, der har taget navn efter beliggenheden. Åbent 13-16 for frokost naturligvis, og igen 20-24.

Et andet rigtig godt tapas-sted er Taller de tapas, som ligger i et meget charmerende område. Adressen er c/de l'Argenteria 51.

Og har du lyst til at spise dig mæt i tapas, så følg denne rute: La Taberna la Comidilla Real, på Calle Heures 6-1, Opago på Calle Ciutat 10 og Xampanyet på Calle Montcada 22.

Shopping

De mest spændende butikker finder du imidlertid på Calle Avi nyó og i Barrí Gotic.

Z har skægge ting til hjemmet, og Angel Gimeno trendy bluser til mænd, mens Loft Avignon står for det sofistikerede.

Ikke langt væk har to argentinske søstre slået sig ned med butikken Zsu Zsa og deres egen linje af diskret damemode.

Er det designermode - både den dyre - og den overkommelige, du går efter, så gå ad Passeig de Gràcia og Ramblaen, der løber parallelt med den.

Her er de store modehuse repræsenteret, og bl.a. taskeproducenten Loewes lækre ting kan købes der.

Men kig også ind til den spanske designer Adolfo Domínguez, der har anderlede s ting til menneskepriser.

Gonzalo Comella på Passeigde Gràcia er en institution i Barcelona med sit brede udvalg af forskellige designermodemærker.

Sko finder du i særlig høj koncentration på Avinguda del Porta l de l'Angel,der løber parallelt med Ramblaen ved Placa de Cataluny a og Carrer de Pelai lige på den modsatte side af Ramblaen.

Bedste designbutik

Spanien har et væld af dygtige designere, og mange af dem er repræsenteret i byens ultimative designbutik Vinçon i nr. 63 på Ramblaen.

Her kan du købe både møbler og tilbehør af alverdens designere, og det er et virkelig godt sted at fi nde gaver.

Picassos café

De færreste vandrer byen rundt for at finde en café, når kaffetørsten melder sig. Men er du i nærheden af gaden Montsio, kan du jo overveje at slå et slag ind på Els Quatre Gats på Montsió, 3 bis, i Barri Gotic, der var den unge Picassos foretrukne i begyndelsen af det 20. århundrede.

Her fik han også en af sine første bestillingsopgaver - at tegne forsiden på menukortet. Vil du spise middag, skal du reservere bord.

Overkommelige priser

Find Placa Catalunya i den ene ende af Ramblaen, hvis du vil shoppe effektivt og have stormagasinerne inden for rækkevidde.

Her er det spanske stormagasin El Corte Ingles og et stenkast borte troner El Triangle med gode parfumerier og alverdens andre butikker.

På Avinguda Diagonal 54 byder shoppingcentret L'illa sig til med over 130 butikker.

Gå derind, hvis du vil shoppe i butikker som Camper, Mango, Zara, FNAC, Diesel m.fl .

På Ramblaen og Passeig de Gràcia finder du også de populære kædebutikker Zara, Mango og Massimo Dutti.

Loppemarked

Boligområdet La Dreta er værd at kigge på, hvis du vil snuse rundt på loppemarkeder. Els encant vells er et af de gode på Carrer Dos de Maig 186. Her er alt fra møbler og andet boligudstyr til stader med smykkesten og retrotøj

Mød Gaudi

I Casa Milà på Passeig de Gràcia, der var Gaud ís sidste store husbyggeri, kan du besøge en permanent udstilling og møde, opleve og forstå den bemærkelsesværdige arkitekt, der ikke var lige accepteret af sin samtid - men blev det af eftertiden.

Prøv også, om du kan få en fod i døren til Casa Battló, der er en Gaudí-bygning med private lejligheder. Opgangen er simpelthen en oplevelse værd.

Og så er der naturligvis Park Güell, som også har spektakulære bygninger, og den ufuldstændige La Sagrada Familia .

Kulturdistrikt

Gå til området Eixample, hvis du vil nyde den storslåede arkitektur fra det 19. århundrede med bl.a. art nouveau-byggerier af Antoni Gaudi og hans endnu ufuldstændige kirke, La Sagrada Familia. Her er også god shopping.

Her må du op

På bjerget Montjüic, som kan nås med kabineliften Teleferic eller bus, bl.a. sightseeingbussen, som du kan hoppe af og på, skal du så absolut besøge den store Parc Güell med Gaudis farvestrålende mosaikskulptur og finurlige kirke.

Han ville etablere en haveby, men blev aldrig færdig. Besøg også hans bolig i parken, der fyldt med finurlige træarbejder i Gaudi-stil. På bjerget ligger og Miró-museet.

Byens grønne lunge

Gør som byens egne beboere, hvis du vil have lidt grøn fritid i storbyen.

Tag i Parc de la Ciutadella lige indenfor den olympiske havn. Parken råder over 17 hektar og har både forfriskende vandfald, skulpturer og sågar en sø, hvor du kan leje en båd.

En tur på stranden

I forbindelse med De Olympiske Lege i 1992 fik Barcelona nogle langt bedre badestrande meget tæt på byens centrum.

De nærmeste er Platja de Sant Sebastiá og Platja de Barceloneta, hvor du kan leje en strandstol i en af de små hytter på stranden. Så måske skulle du medbringe bikinien?

Oplev flamenco

Flamencoen har mange flere ansigter end de fleste ved, hvis de ikke har overværet et show. Og kunstarten udvikles stadig, så der er ikke tale om en anakronisme. Cordobés på La Rambla 35, www.tablaocordobes.com, drives af en familie af flamencokunstnere og er anerkendt for sin standard.

Du kan overvære et show eller kombinere show med middag.

Læs også