https://imgix.femina.dk/media/07895fc08951401d826db3dada1437a5.jpg
Rejser

Berlin - skæg, skæv og altid ny

10. marts 2010
af Sus Falch
Foto: Shutterstock
Berlin er byen, som altid har noget nyt at byde på. Hvad enten det er en bydel, der har udviklet sig spændende siden sidst, nye butikker, som er kommet til, koncerter, udstillinger eller andre kulturtilbud, der løber gennem året i en lind strøm. Og så er en ferie her venlig mod pengepungen - f.eks. i påskeferien.

Gå på gastronomi-tur

Brug evt. Arte Udlands gastro rally (744 kr. pr. person) som introduktion til Berlin, hvis du ikke har været der før, eller bare vil have nye tips til din videre ferie i Berlin. Arrangementet kræver min. 2 personer, og jo flere man er, desto billigere bliver det.

Under arrangementet besøger du 4 restauranter med specialiteter og vin fra forskellige lande og regioner.

De bedste kvindetips:

 • Bøsser og lesbiske
  Kan anskaffe sig guiden »Out in Berlin - Queer Guide Berlin« på byens turistinfosteder eller søge mod området i Schöneberg, der strækker sig på begge sider af Motzstrasse. Berlin er meget tolerant og fik i 2001 verdens første homoseksuelle borgmester, der erklærede, at Berlin skulle være tolerancens by nu og altid.
 • Shopping-guide
  »Expedition Designpole Berlin«, der kan købes for 65 kr. i infosteder, har planer over seks hotte byområder og info om alt det nyeste inden for museer, shopping, design, koncertsteder m.m.
 • Gaver til hjemmet
  Kan købes i stor og lille målestok på fem etager i knap 60 butikker i bolig-design varehuset Stilwerk, Kantstrasse 17, Charlottenburg.
 • Sikkerhed
  Som andre storbyer, skal du passe på din pung og værdier. Og efterlad dem bl.a. ikke på stolen i hotellets morgenmadsrestaurant, mens du henter mad ved buff etten, da flere og flere tyve huserer her.

På vejen mellem restauranterne viser en livsstils-guide forskellige seværdigheder i byen og frigiver mange gode informationer til besøget i Berlin. Ud på aftenen vanker der også oplevelser i nattelivet.

Mødetid 18.30 ved Rosenthaler Plazt (U-Bahnstation), varighed ca. fire timer og billetbestilling hos Arte Udland, der sender billetterne pr. e-mail.

Spis middag i blinde

At spise en middag i mørke sætter synssansen på standby og alle dine øvrige sanser på høj ydeevne.

Den spændende oplevelse kan du få på mørkerestauranten, Nocti Vagus på Saarbrücker Strasse 36-38 i Berlin-Mitte.Restauranten har også underholdning, der skifter fra dag til dag og har høstet meget anerkendelse for sin service.

Mere mad i mørke kan nydes på Unsicht-bar, Germannstrasse 14.

Et godt fif er at tage tøj på, der kan tåle, at du spilder.

Her bor du billigt

Hvis du ikke køber en pakkerejse, kan du selv finde billige og anderledes overnatningsmuligheder.

Visit Berlin er der året rundt Berlin Happy Hour 365 tilbud, hvor du sparer op til 30 pct.

Desuden kommer der til stadighed nye og centralt beliggende hostels, som både forretningsrejsende og familier benytter.

Find dem på www.meininger-hostels.com og www.aohostels.com eller prøv East-Seven Hostel i den trendy bydel Prenzlauer Berg, som rygsækrejsende fra hele verden har kåret som det bedste og reneste hostel i Tyskland.

Berlin Mark Hotel har både den fordel, at det ligger centralt på Meinekestrasse 18-19, at det er dejligt til fornuftige priser og har mange værelsesmuligheder, bl.a. også toværelses-suiter.

Originale logier

Ostel ved Ostbahnhof, er værelserne både billige og originale. Her kan du alt efter feriebudget indlogere dig i Pionerlager (spejderafdelingen) eller Stasi-suiten, hvor en række værelser indrettet med originalt østtysk interiør.


Hotelbåden Eastern Comfort Hotel

Du kan imidlertid også slå dig ned på et skib, for ved Ober-baumbrücke ligger hotelbådene Western og Eastern Comfort Hostel Boats, ankret op.

Og skulle du have lyst til at bo i telt, kan du gøre det på skibenes dæk i sommermånederne.

Mere luksus og stadig unikt er der på det nyrenoverede, men historiske hotel, Ellington Hotel Berlin, Nürnbergerstrasse 50-55.

Stedet har været hotel og dansested siden de brølende 20'ere og op gennem 1970'erne, hvor Mick Jagger m.fl. hang ud, når de var i byen. I dag er hotellet Berlins smarte, overkommelige, komfortable hotel til dobbeltværelsespriser fra 1.000 kr.

Gratis på museum

På de nationale museer i Berlin - på Museumsinsel m.fl. - er der gratis adgang hver tirsdag de sidste 4 timer før lukketid. Se www.museum.de.

Genbrug til kilopriser

Med undtagelse af de mondæne gader og områder finder du med garanti en genbrugsbutik på din vej gennem byen.

Vælg Bergmannstrassenkiez, hvis du har lyst til at prutte om priserne og tøjmarkedet Colours i Bergmannstrasse, Made in Berlin i Neue Schönhauser Strasse eller Garage Berlin i Ahornstrasse, hvis du vil forny garderoben med genbrugstøj, der afregnes efter vægt.

Og kom på tirsdage og onsdage i Happy Hour perioderne, hvis du har lyst til rabatter på op til 30 pct.

I Prenzlauer Berg kan du holde øje med Eisdieler, Coration og Thatchers, der er genbrugsbutikker med fingeren på trend-pulsen.

Gør et loppefund

Gode loppemarkeder finder du i Mauerpark i Prenzlauer Berg, på Boxhagener Platz i Friedrichshain, på Arkonaplatz i Mitte og på Strasse des 17. Juni i Tiergarten.

Gratis klassisk musik i Berlin

Gå til gratis frokostkoncert med Berliner Philharmonikerne og musikstuderende i foyeren på Berlinerphilharmonien, Herbert von Karajan Strasse 1, hver tirsdag k l. 13.

Du kan spise i forbindelse med koncerten. Læs mere på: www.berliner-philharmoniker.de

Berlins bedste currywurst

Det er ingen sag at stille sulten i Berlin. Falaffel, pizza og currywurst koster ca. 15 kr.

Måske synes du også at den bedste currywurst i byen fås hos Konnopke, Schönhauser Allee 44a, Prenzlauer Berg eller Curry 36 på Mehringdamm 36 i Kreuzberg.

Førstnævnte har ligget under højbanen i over 80 år, og når du nu er her, så snup en tur med U-Bahn U2, hele vejen gennem det, der engang var Østberlin og mød mange af de typer, byen rummer.

De dyre mærkers strøg

Kurfürstendamm er Berlins mondæne strøggade, og ethvert internationalt modehus eller verdenskendt designer har sikret sig en facade på den 3,5 km lange gade.

På Friedrichstrasse ligger flere dyre og dejlige butikker, og gaden bestræber sig stadig på at være chick, som i de brølende 20'ere, så her finder du hip newyorker-stil med et miks af smarte butikker og coffee-shops midt i den tyske hovedstad.

De trendy områder i Berlin

I Berlin finder du både det gængse og det overraskende i butikkerne, og byens beboere shopper gerne i deres eget nabolag.

Derfor vil du støde på shoppingområder og indkøbsgader, der tydeligt afspejler det enkelte område, hvilket giver en skæg afveksling.

Hackesche Höfe er på top 10-listen over seværdigheder, og her er det skæve og individuelle in - midt i byen.

Og så må du ikke snyde dig selv for den gamle arbejderbydel Prenzlauer Berg, der kan nås med U-Bahn 2 til Senefelder Platz, og dens eldorado af opfindsomme, hippe og avantgardistiske butikker.

Her i den gamle øst-bydel bor børnefamilier, bohemer, studerende og mange, der vil have høj livskvalitet, selv om de ikke har mange penge mellem hænderne.

Stormagasinernes dronning

Berlin er jo også kendt for sine stormagasiner og varehuse, og du må ikke snyde dig selv for et besøg i KaDeWe - Kaufhaus des Westens, der ligger i forlængelse af Kurfürstendamm.

Ikke nok med at mange mærker er samlet under et tag, men 6. etage er én stor madafdeling, hvor man også kan spise. Prøv det, du vil få svært ved at løsrive dig.

Få Anne Franks historie

Mange kender hendes dagbog, fra dengang hendes familie holdt sig skjult for nazisterne i et hus i Amsterdam.

Men hertil var de først flygtet efter Hitlers magtovertagelse. I Anne Frank Zentrum, Haus Schwarzenberg, Rosen-thaler Strasse 39, kan du se en udstilling om hendes liv i Tyskland.

Murens museum i Berlin

Haus am Checkpoint Charlie, Friedrichstrasse 43-45, i Kreuzberg ved grænseovergangen mellem den amerikanske og den sovjetiske sektor er et interessant museum, der fortæller murens historie med alt fra afhopperes beretninger til store kufferter og små biler, som de gemte sig i og meget mere.

Læs også