https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/f4418c457a5941e4b7e4ffb7365b961c.jpg
Rejser

Berlin

25. marts 2009
af SUSSER FEIT / ILL. HELENE SCHIERBECK
Efter murens fald ekploderede Østberlin og slog fuldstændig benene væk under skuespiller Kristian Boland. Han foretrækker at opleve byen med de mange shows fra egen lejet lejlighed.

Jeg faldt fuldkommen for Berlin efter vores sidste oplevelsestur dertil. Første gang, jeg besøgte byen, var inden murens fald. Så da jeg kom igen ved juletid forrige år, blev jeg blæst helt omkuld af det sprællevende Østberlin, der mødte mig nu: Det kogte af kultur og liv og leben døgnet rundt. Efter fire dage blev vi enige om at gense det tidligere Vestberlin, men vendte hurtigt tilbage til østsiden af byen, som vi fandt langt mere livlig og charmerende, skønt der også er storladen arkitektur at beundre langs de gamle vestlige boulevarder. Berlin bugner af teater og show. Både det klassiske og underholdning i sin mest kreative og yderliggående form. Lige fra det traditionelle Brecht Teater til spændende små kabareter og flotte tidssvarende opsætninger på store teatre. Hvis man er et julemenneske, er byen vidunderlig sidst på året med glühwein-duftende julemarkeder og overdådig pynt.

Bedste hotel

Jeg foretrækker en lejlighed med køkken, når jeg er ude, og fandt et glimrende sted tæt ved en metroen. Book på nettet med et bykort ved hånden for at få den rette beliggenhed. Det er mægtig velorganiseret.

Bedste shopping

Noget stort shoppetalent er jeg ikke, men må indrømme, at det enorme stormagasin KaDeWe på Tauentzienstrasse 21-24 er en fuldkommen over-dådig oplevelse, selv om man slet ikke vil købe noget!

Bedste restauranter

'Monsieur Vuong', Alte Schönhauser Str. 46, fik jeg mit livs hidtil bedste måltid: Topæstetisk og delikat, serveret i enkle, lyse omgivelser. Køkkenet byder på kulinariske specialiteter fra Mekong-deltaet i Sydvietnam og er utrolig lækkert! Spis på øverste etage af stormagasinet KaDeWe, der er fyldt med alskens lækkerier. Se f.eks. slagteren med pølsespecialiteter fra overalt i Tyskland! Der koges og brases og dufter skønt fra små bikse og lækre cafeer og barer overalt. Vil man prøve noget ganske egenartigt for Berlin, tilbyder det nye og meget interessante Jüdisches Museum retter fra det traditionelle jødiske køkken ved frokosttid i museumsrestaurant Liebermanns. Et par aftener nød vi at handle god rødvin, store oliven og lækker lufttørret skinke fra et lokalt supermarked til et afslappet festmåltid i lejligheden.

Bedste kulturoplevelser

Kabareten 'Chamäleon Theater', Rosenthaler Strasse 40/41, er en perle. Når man først har fundet stedet, inde i gården ved Hackeschen Höfe, dukker et fint gammeldags varietéteater op med søjler ned langs siderne i salen. Man sidder ved småborde med sin drink, mens man nyder forestillingen, der kan være alt fra bizarre akrobatikopvisninger til sangaftener og revy.
Komische Oper, der er et stort 'lagkageteater' med masser af pynt, så vi en yderst avantgarde-opførelse af 'Tryllefløjten'. Forvent ikke noget morsomt her, navnet til trods. Det er de kontroversielle instruktører, der huserer der. 'Blue Man Group' er forrygende morsomt totalshow med teater, musik og multimedieeffekter. De er rent faktisk blå - og meget innovative! Bluemax Theater, Potsdamer Platz.

Bedste tip

Køb halv pris-billetter til samme aftens forestillinger på Tourist Info Cafeen på Alexanderplatz. Men tjek åbningstiden først!

Mit smørhul

Domkirken er så smuk med sin storslåede loftshøjde helt op under kuplen. Der var korprøver, da vi kom, og alle blev helt stille i den sakralfølelse, der sneg sig ind på os, efter al tumulten udenfor.

Kristian Boland

Kristian Boland er skuespiller med et stort hjerte for musicalgenren. Ligenu er han aktuel som kaptajn von Trapp i klassikeren 'The Sound of Music'. Privat er Kristian far til Anna på 8 år og bor på Frederiksberg med kæresten Lisbeth Kjærulff, der også er sanger og skuespiller..

Læs også