https://imgix.femina.dk/media/28d5abba9e7645bfbe52321c9a6fdf50.jpg
Rejser

Barfodsluksus på Koh Lanta

20. april 2010
af Hanne Høiberg
Foto: Michael Brüel
Den lille ø i det sydlige Thailand er endnu forholdsvis ukendt og derfor langt mere tilbagelænet end de store turistmål, mange danskere er kommet til at elske. Tag med Hanne Høiberg til Koh Lanta – og glæd dig til en rejse med kridhvide koralstrande, akvamarinblåt hav og afslappet livsnydelse i overflod.

En longtail-båd kommer sejlende ud imod os. Vores båd, der vel egentlig er en færge, sætter farten ned, så longtailen kan sejle op langs siden, mens en stor bakke æg fires ned.

Sådan kan man også klare sin shopping…

Næste gang, motoren går ned i omdrejninger, er det for at lægge til i Ban Sala Dan på nordspidsen af Koh Lanta. Samlingen af huse, butikker og restauranter omkring en mole er det nærmeste, man kommer en by her på den lange ø i Andamanerhavet ved Thailands vestkyst.

De bedste kvindetips:

  • Rejser du uden for højsæsonen, kan du få rigtigt gode rabatter på langt de fleste hoteller.
  • Lad være med at gå topløs på stranden - af respekt for muslimerne på øen.
  • Har du fået for meget sol? Giv dig selv en Lanta Sun Lovers behandling på Baan Spa på Baan Lanta Restort. Så får du en svalende aloe vera massage og ansigtsbehandling med natur-produkter.
  • Vil du lære at dykke i ferien? Tag et PADI open water certifikat med danske instruktører og danske bøger - eller tag bare på en pragtfuld snorkeltur med Dive With
  • Lej en scooter eller en lille motorcykel, hvis du vil udforske øen. Det er let at finde rundt: Følg blot jordvejen, der går ned langs vestkysten.

Da jeg første gang besøgte Koh Lanta for en halv snes år siden, var turismen endnu ikke særlig udbygget.

25 kilometer kyst på Koh Lanta

Men siden er udviklingen gået hurtigt. I dag skyder nye resorts og små familieejede hoteller op langs øens 25 km lange vestvendte kyst - én lang kridhvid koralstrand - og man kan også få danske charterrejser til Koh Lanta.

Alligevel kan du stadig finde steder, som virker uspolerede og har den laid back-atmosfære, der tiltrak de allerførste rygsækturister.

Koh Lanta ligger et par timers sejlads syd for Phuket eller 70 km syd for Krabi, som er et andet kendt og elsket rejsemål.

Øen er nogenlunde på størrelse med Ærø og kendetegnet af store områder med mangrove afbrudt af hvide strande, regnskovsklædte bjerge - det højeste på ca. 500 meter - og paraplytræer, der rager op med deres brede kroner.

En stadig større del af de godt 10.000 indbyggere lever af turismen, men ellers er det gummiplantager, cashewnødder, bananer og fiskeri, der er hovedindtægtskilderne.

Indbyggerne er en blanding af malaysiske muslimer og de hav-sigøjnere, man også kan møde på bl.a. Phuket.

Anderledes hoteller i Koh Lanta

Men Koh Lanta tiltrækker også stadig flere fra den såkaldt kreative klasse, der har skabt en håndfuld af de steder, som skiller sig ud. F.eks. har 2 franskmænd overtaget et nedslidt resort ved Relax Bay 5 km syd for Ban Sala Dan.

Det er nu forvandlet til et super afslappet, men samtidig tjekket, hotel. Mens et ægtepar fra Bangkok - han ingeniør, hun sociolog - driver hotel Narima ved Klong Nin Beach længere med syd. »Det er vores otium«, fortæller de.

Find flere rejseguider til hele verden

Det er netop Narima, vi har booket over nettet på anbefaling af gode venner. Og jeg falder pladask, allerede da vi står i den åbne reception og får serveret frisk mangojuice, mens vi venter på at få anvist værelse.

Det er thailandsk barfodsluksus, som jeg bedst kan lide det: En stor, central palmetækket bygning med reception, restaurant og lounge. Her kan man flyde i magelige møbler og bytte sine engelske pocketbooks i den reol, der agerer bibliotek.

Værelserne ligger i 32 hytter, som klynger sig til kysten med det lille stykke strand foran. En af dem er vores base de næste 5 dage.

En enkel hytte med vifte i loftet og balkon med egen hængekøje. Min sjæl, hvad vil du mere?

Det skulle da lige være en omgang thaimassage. Den bestilles i receptionen og modtages i egen bungalow. Vidunderligt. Når man lige fraregner det faktum, at man kan gå hen og blive afhængig af eftermiddagsmassagen!

Dagene går med at kigge på eremitkrabber på stranden, gå lange ture, læse i skyggen, snorkle og dykke.

En del af Koh Lanta er nu marinepark for på den måde at beskytte korallerne og hele det skrøbelige miljø, det akvamarinblå hav gemmer på.

Har du dykkerbevis, bør du unde dig selv en tur til Hin Muang og Hin Daeng. De to bjergtoppe under havoverfladen er hjemsted for stimevis af store fisk. Og i de perioder, hvor der er masser af plankton, kan du være heldig at møde de prægtige og ganske fredelige djævlerokker med et vingefang på op mod 6 meter. Et syn, du aldrig vil glemme.

Middag med havudsigt

Når vi skal spise middag, kan vi gå i hotellets egen restaurant, som både serverer lækker thaimad og mere vestlige retter. Men det er næsten endnu bedre - og meget billigere - at gå ned til River Restaurant, som ligger i et skur ved stranden på den anden side af en lille flod.

Her får vi vores egen lille flettede pavillon, hvor gulvet er hævet 20 cm over jorden.

Og hvis ikke det er romantisk at sidde her med sin mand og få serveret hvinende stærk curry skyllet ned med kold thailandsk Singha-øl, mens bølgerne slår mod kysten et par meter væk, ved jeg ikke, hvad der er. Husk blot at smøre dig godt og grundigt med myggebalsam, ellers risikerer du at blive ædt af myg og sandflies.

Lidt længere mod nord ligger Cook Kai Restaurant, ejet af en håndfuld, storsmilende brødre. Og smilet bliver endnu større, når de opdager, du er dansk. Så fremviser de straks restaurantens stolthed, Bodum-stempelkanderne til kaffe! Deres søster bor i København og er gift med en dansker. Derfor.

Standarden i den store, luftige restaurant med udsigt over Klong Nin-stranden er skruet en tand op i forhold til de fleste andre restauranter.

Thai-retterne har lige fået et tvist, der gør dem til noget helt særligt, og så er der den overmåde imødekommende betjening. Da vi skal hjem, kører en af brødrene os tilbage til hotellet. Og vi skal bare sige, hvornår vi vil spise der igen. Så kommer de og henter os - ganske gratis.

Vejen til Koh Lanta

Flere danske rejsebureauer har Koh Lanta på programmet.

Bl.a. Nyhavn, MyTravel og Star Tour

På nyhavn.dk kan du finde fantastiske oplevelsesrejser til Koh Lanta

Alternativt er rutefly til Bangkok med f.eks. Thai Airways eller SAS Eller søg på Momondo.com efter billigste billet.

FLY FRA KOH LANTA:
Fra Bangkok med Asiens svar på Ryan Air, Air Asia, til nærmeste lufthavn i Krabi

BUS FRA KOH LANTA:
Generelt er busser hurtigere end tog i Thailand.

Og der er et hav af forskellige klasser. Fra Bangkoks Southern Station tager turen ca. 11 timer

FÆRGER TIL KOH LANTA:
Fra Phuket via Phi Phi-øerne og fra Krabi. Dog går færgen fra Phuket kun i højsæsonen fra november til april. Mere info på www.lantainfo.com

DE OMTALTE HOTELLER PÅ KOH LANTA:
Hotel Narima, og Relax Bay

FAKTA OM KOH LANTA:

Højsæsonen går fra midt november til slutningen af maj. I november ligger temperaturen på 28-30 grader og stiger gradvist til midten af april, hvor den topper med 38-40 grader i skyggen.

Men selv uden for sæsonen, i juni-oktober, er vejret fornuftigt, dog med risiko for en eller to regnvejrsdage om ugen. Her ligger temperaturen normalt omkring 25-30 grader.

KOH LANTA hedder i virkeligheden Koh Lanta Yai.

På den nordøstlige side af øen ligger Koh Lanta Noi, men den er omkranset af mangrover, og har altså ingen strande.

Koh Lanta er et distrikt i Krabi Provinsen. Det består af i alt 52 øer, 12 af dem er beboede.

SE OGSÅ:
www.lantainfo.com og www.lantalanta.com - begge gode sites med masser af praktisk info.

Læs også