https://imgix.femina.dk/media/9c2c82cfab184a10bcc48c5ca833b736.jpg
Rejser

Alsace for alle sanser

20. juli 2009
af Redaktionen
Kulørte bindingsværkshuse, bakkede landskaber og lokale bordbomber af smag, saft og kraft. Vinlandet Alsace er et spøjst miks af fransk kvalitet og finesse. Og så er det ikke længere væk, end at du selv kan køre derned. Her får du en række tips til oplevelser i Alsace. Læs også artiklen i denne uges FEMINA

En nat i baronens seng
Det at overnatte og spise privat byder på nogle oplevelser, som du slet ikke kommer i nærheden af selv på de fineste hoteller. Vælger du Chambre et table d'Hotes, det franske svar på Bed & Breakfast, inkluderer prisen et overdådigt morgenmåltid og måske også hel- eller halvpension. Måltiderne kan være alt fra en god middag sammen med familien til en overdådig gastronomimiddag med lokale specialiteter og vine.
En overnatning med middag på Le Schaeferhof - Maison d'Hotes de Charme hos Sylivie og Robert Rotenflug er luksus og gammeldags forkælelse helt ud over det sædvanlige. Huset er omgivet af et betagende landskab af lyse skove og marker med græssende får, og den velholdte park indeholder bl.a. en stor køkkenhave, frugthave, små mosgroede redskabshuse i limsten og en poetisk lille havedam. Le Schaeferhof råder over fire luksuriøst udstyrede gæsteværelser.

Dobbeltværelse (pris for to personer), 145 €. Suite, 210 €. Middag pr. kuvert 40E excl. vin.
Sylvie og Robert Rothenflug, 6 rue de Guebwiller, 68530 Murbach.
Tel: + 33.3.89.74.98.98.

www.schaeferhof.fr

https://imgix.femina.dk/legacy/media/edef6beed59946c0b262dd056d87352a.jpg

Bondegårdsferie
Traditionen med at lokale gårdmænd tilbyder rejsende et solidt måltid mad og ly for natten er århundreder gammel. Selvom konceptet er sat i system, så du i dag kan booke dig ind over nettet, så er ideen den samme. Venlige og familiære omgivelser. En ren seng. Og et nærende måltid mad uden unødig luksus og til en pris, så selv jævne folk kan være med.
Christelsgut er et klassisk eksempel på en alsacisk bjerggård. Stemningen er uformel og hyggelig. Værelserne er pæne og rene og i spisesalen tørrer man sig om munden med papirservietter og beholder bestikket fra forretten. Om aftenen er der fuld af lokale folk, der kommer op for at snakke og få et billigt måltid mad ved de rødternede duge. Mor og datter laver selv alle retterne og serverer. Dagens menu kan fx være kød indbagt i sprød blank dej, Roïgabrageldis et viande fumeé (bagt kartoffelmos med røget kød og grønt), frugttærte med creme og en stor tallerken med nogle helt formidable oste. Til gården hører nemlig også et lille mejeri, og de oste, der ikke bliver spist på gården, sælger gårdmandskonen til de store stjernerestauranter eller ved sin bod på markederne inde i landet, hvor priserne er højere end i de lokale bjerglandsbyer.
Naturen omkring Christelsgut er fuldstændig betagende.
Dobbeltværelse pr person, 25 €, på sovesal, 15 €. Dagens menu, 13-16 € ekskl. vin.

www.christlesgut.com

https://imgix.femina.dk/legacy/media/0b8232f24f544f2784564c1dc6af12ee.jpg

Foie gras
Foie gras - den berømte delikatesse fra Alsace - betyder fed lever. Leveren, der stammer fra særligt opfedede ænder og gæs, marineres med krydderier og cognac, bages forsigtigt ved omkring 70 grader og serveres kold i skiver. Andelever er lidt kraftigere i smagen, gåselever mere mild og blød. Sammen med et glas aromatisk og kølig gewurztraminer er foie gras en delikatesse i verdensklasse.
Foie gras er et dyrt produkt, fordi råvaren er kostbar. Men lige præcis i Alsace er priserne sådan, at man kan forkæle sig selv.
Specialforretningen Les Foies Gras de Liesel i Ribeauville eksporterer deres delikatesser til gourmetrestauranter over alt i verden. Marianne og Marco Willmann tilbereder selv leveren efter en hemmelig opskrift i det sterile køkken bag butikken og vakuum pakker det, så det kan holde sig i op til en uge efter modtagelsen. Hvis du har lyst til at prøve en ægte foir gras, så er det her, du skal lægge vejen forbi.

Butik og produktion: Les Foies Gras de Liesel , 3 route de Bergheim, Ribeauville.
Kun butik: Les Foies Gras de Liesel, 3 rue Turenne, Colmar.
Les Foies Gras de Liesel har også et direkte netsalg af halvkonserves. 100 g koster ca. 25 € + porto.

www.alsacefoiegras.com

https://imgix.femina.dk/legacy/media/a51ef0c4bd6940ccb8852b5bc1c22bbb.jpg

Egen lejlighed midt i byen
Vinbyen Riquewihr er et godt bud på et sted at tilbringe et par dage eller mere. Byen er lille og smuk på den lidt kitschede germansk-middelalderagtige måde med bindingsværkshuse i klare farver, håndmalede skilte med gotiske bogstaver og brolagte gader med stentrug og overskårne vintønder bugnende fulde af højrøde, blå og gule blomster.
Midt i byen ligger et stort gammelt bindingsværkshus fra 1600-tallet og her kan man leje sig ind i en rummelig og komfortabel lejlighed med fuldt udstyret køkken, flere værelser og gode sovepladser til 6 personer. Lejligheden der er i to etager er enkelt og lækkert indrettet med bløde sofaer, rå hvidskurede mure og frilagte bjælker i loftet.
Priseksempel: Lejlighed 60-100 m2, 1 uge i lavsæson 330-450 €. Do. Højsæson(juli+ august), 500-750 €. Weekend, 140-200 €.

www.ribeauville-riquewihr.com

Læs også