https://imgix.femina.dk/media/fb47be4b6f5f40c6b18337533a0f0648.jpg
Rejser

Algarve

16. marts 2009
af Sus Falch
I Algarve er vejret mildt året rundt med dagtemperaturer mellem 15-16 grader og 30, og bølgerne flyder stille ind på Algarves 150 km blide sandstrande mod syd.Men det er også skønt at gå på opdagelse i historien, nyde de små byer, som stadig har præg af fiskerlejer, snøre vandreskoene og opleve naturen på de mange vandrestier eller hanke op i golfbag'en og begive sig ud på nogle af Portugals bedste golfbaner.

Seværdigheder

Skønheder mod øst

De fleste flyver til lufthavnen i Faro, der ligger lidt til højre for midten af Algarve. Og spørg man de lokale, hævder de fleste, at det bedste af Algarve ligger øst for Faro.

Taget i betragtning at det mest turistudbyggede område ligger mod vest fra Faro til Lagos med bl.a. byerne Portimão og Albufeira, har de så ganske ret. Men begge sider har selvfølgelig sin berettigelse afhængigt af, hvad man vil gøre i sin ferie.

Lige nu tilbyder SØNDAG en læserrejse til Algarvekysten - find tilbuddet her

Ferietips

Sådan rejser du
På færdigpakkede charterrejser, specialrejser med f.eks. golf eller kør-selv-ferie. Bl.a. Norwegian har billige flybilletter fra Kastrup til Faro.

Valuta
Euro. 1 euro er 7,45 kr.

Nytår i Algarve
Er lunt og festligt i mange byer, hvor der er fest i gaderne og offentlige arrangementer, koncerter m.m. at deltage i.

Motorløb i ferien
Måske især attraktivt for mænd: Den 2. august køres et af løbene i Le Mans serien på den nye racerbane Autodromo International Algarve ved Portimão, som kan nås på max. halvanden time. Og tag bare med, for området er smukt.

Tur-ruter
I brochuren »Rotas - tours around the Algarve«, som kan hentes på www.visitalgarve.pt får du et væld af rute-forslag rundt i Algarve plus sideløbende informationer om, hvad du bør se undervejs.

Husk at pakke
Solbeskyttelse, badetøj, gode sko/sandaler, evt. udstyr til cykling eller vandring.

Besøg Algarvekysten

De mange danske rejsearrangører har gode bud, men også den lokale turistorganisation gør en stor indsats for at hjælpe med ferieplanlægningen. Og hjælpen er kun et museklik væk. På www.visitalgarve.pt kan du hente et væld af tema-brochurer - hver især på adskillige sprog.
Har du brug for kort over by eller land, ja så findes det også i udstrakt grad samme sted. Desværre er der ikke meget på dansk, oplyser Portugals Turistbureau, men man er velkommen til at ringe for at få vejledning eller møde op på kontoret i åbningstiden for at hente brochurer.

Oplev også Faro

Faro har været Algarves hovedstad siden 1756, og fra dette århundrede plus det næste stammer de fleste bygninger i det smukke gamle centrum. Her kan man slentre langs fine bygninger ad gader med blomstrende eller frugtbugnende appelsintræer og shoppe eller cafe-nyde livet i det livlige centrum omkring Rua de Santo António. Overvej det etnografiske museum Praça da Liberdade 2 og det maritime museum på Rua da Comunidade Lusiada samt naturligvis en smuk kirke eller to.

Flotte skorstene

På vej mod øst kan du fuglekigge i det vigtige vådområde Ria Formosa og ellers køre videre til Tavira, som er spækket med historiske kirker og hvide huse, der bærer et af Algarves arkitektoniske særpræg - de udsmykkede skorstene, der kan føres tilbage til maurerne.
Den dag i dag er sporerne efter maurerne tydeligst helt mod syd i Algarve i byer som Faro, Silves, Tavira og Lagos.

Attraktioner

En tur på floden

Hvis man ikke gør holdt undervejs fra Faro mod øst, kan Tavira nås efter bare en halv times kørsel. Byen blomstrede i renæssancen, og langs nogle af gaderne kan du nyde dens smukke arkitektur, mens 1700-tals husene knejser i særlig høj grad på østbredden af Gilão-floden.
Overvej at tag færgen et par kilometer udenfor Tavira til øen Ilha de Tavirà og dens dejlige strande. Der ligger i det hele taget mange øer ud for Algarves kyst, som er hyggelige at besøge.
Har du tid, så snup en skøn sejltur op ad Guadiani-floden til byen Alcoutim.

Kvindetips

Unik botanik
Helt mod vest i de afsides forbjerge Cabo de São Vicente og byen Sagres kan du især fra februar til maj nyde den duftende vegetation, som har en særpræget dværgagtig vækst, der har gjort den berømt.

Værd at købe
Flettede kurve, dekorerede fliser, keramik og lædervarer, som Portugal har en lang tradition for at producere - også til kendte modehuse.

Sikkerhed
Der findes lommetyve overalt, men Algarve er et yderst sikkert område at holde ferie i.

På hesteryg
Flere steder i Algarve kan du komme på hesteryg med guide, bl.a. hos Ferro Vale, der er kenddt for sine Lusitano heste. Se Vale Ferro på www.horseridingholiday.eu, www.equus-algarve.com og www.visitalgarve.pt.

Besøg Loulé
Loulé er en fin markedsby, som er kendt for sit kunsthåndværk og det årlige karneval.

Snup korkruten

I Algarves største bjergområder Serra de Monchique og Serra do Caldeirão, kan du se de særprægede korktræer og det, der bliver ud af deres bark.
Det findes der en hel guide om på tidligere nævnte webside, ligesom du kan gå direkte ind på www.rotadacotica.pt og få detaljeret information om oplevelser langs korkruten.

Gå på oplevelse

Vandreruter er en varieret oplevelsesmulighed, hvis ferien skal være til den aktive side.
Den store »Guide to trails in the algarve« er virkelig værd at hente på www.visitalgarve.pt, hvis du vil ud med vandrestøvlerne på.
I alt 85 ruter, fordelt over det meste af regionen, er beskrevet i den omfattende guide. Ruterne er af forskellig længde, løber gennem højst forskellige landskaber og er meget detaljeret beskrevet i brochuren.

Ud på golfbanen

For dem, der nyder at spille golf, venter der også gode oplevelser i Algarve. Flere danske rejsearrangører sælger golfferier til Algarve, der sammen med landet som helhed har udviklet sig meget på banesiden den sidste halve snes år.

Overnatning

Bo og spis godt

Der er alverdens muligheder for at stille sulten i Algarve, hvor nogle af landets bedste restauranter findes.

Vila Joya, Praia da Gale i Albufeira, har to Michelin-stjerner.

Vila Joya er også hotel og luksus-spa med en luksuriøs beliggenhed ud til vandet, og det er dyrt at bo der. Med mindre man slår sig på et winter delight-ophold i vintermånederne.

Restaurante São Gabriel ligger på Estrada Vale do Lobo i det smukke ferieområde Quinta do Lago i Almancil, mens Amadeus er navnet på en anden Michelinstjerne-restaurant i Almancil, som - hvad navnet antyder - også har østrigsk chefkok, Siegfried Danler-Heinemann.

Bordreservation er som regel nødvendig alle tre steder, og der er mere information på deres websider.

En sjov restaurant

Den kendte portugisiske madkritiker José Quitério har den charmerende restaurant Adega Lilalisa, 52 Rua Francisco Bivar i Mexilhoeira Grande på sin top-100 liste over landets bedste restauranter.

Blandt de lokale specialiteter er sardiner fra trækulsgril, nationalspisefisken bacalau, der smager himmelsk, og bl.a. serveres som tapas på Meu Limão tapas- og vinbaren i Lagos.

En anden specialitet, er cataplana, der tilberedes i en østerslignende trykkoger, og når hængslerne løsens, breder der sig en skøn aroma af dampede muslinger, røget pølse, vin, hvidløg, persille, løg, tomater eller hvad kokken nu har gjort til sin specielle kombination.

De fleste variationer over temaet kan nydes på restaurant O Caneçao i Tavia, som ligger ca. 40 km fra Faro.

Kom med på SØNDAGs læserrejse til Algarvekysten - book din efterårstur her

Læs også