https://imgix.femina.dk/media/30d4a0189dbb4875a120c5f7da7b671d.jpg
Rejser

Afslappende flodferie i Irland

27. marts 2009
af Sus Falch
Det er ren afslapning at sejle ad Irlands bredeste blå bånd i en lejet båd. Sejladsen på Shannon kræver ingen forudsætninger, og det er bare at lægge til, når seværdighederne viser sig eller sulten skal stilles med et veltillavet måltid på den lokale pub.

Du kan være sikker på én ting, hvis du vælger en bådferie på Shannon - og det er en afslappet ferie med natur så langt øjet rækker. Bådene kan og må nemlig ikke sejle hurtigere end 12 km i timen, og det mest behagelige er 6-7 km.
Shannon er med sine 386 km Irlands største flod og strækker sig gennem nogle søer fra Shannon Pot i Nordirland til udløbet i Atlanterhavet lige syd for byen Limerick. På vejen snor floden sig gennem de eviggrønne omgivelser med græssende køer helt ud til bredden, og vådområder, der bare ligger hen og venter på, at nogen skal smide snøren ud.
Med mindre man har flere ugers ferie, må man nøjes med at sejle på et stykke af floden. Hvilket stykke afhænger bl.a. af, hvor det bådcharterfirma, man vælger at leje af, har base. Her skal man nemlig gå om bord og afmønstre igen.
Rutevalget afhænger naturligvis også af, hvad man vil opleve undervejs. Om der skal være lidt større byer og seværdigheder, eller natur og stilhed er det vigtigste.

Ferietips

Sådan rejser du
Med fly til den by, der ligger nærmest bådbasen - typisk Dublin - og videre med tog eller chauffør. Hjemturen gøres omvendt. Spørg evt. på basen om der kører en chartret bus, som du kan få lov at køre med mod betaling.

Cykler og robåd
Det er værd at leje cykler og en lille robåd, hvis I vil hhv. lidt ind i landet og i land på/fiske ved brinken, hvor feriebåden ikke kan gå ind pga. dybden.

Husk at pakke
Gummisko eller lignende med bløde, lyse såler, regntøj, solbriller/kasket - specielt hvis du skal styre - badetøj, sommertøj, trøje/fleece rygsæk til indkøb, og evt. ekstra håndklæder og fiskegrej. Bøger.

Pak blødt
Der er ikke meget garderobeplads i bådene, så det er bedst at pakke i bløde tasker, som ikke fylder noget, når indholdet er pakket ud.

Tjek udstyret
Spørg, hvad bådene indeholder af køkkengrej, viskestykker m.m., hvis der er noget, du ikke vil undvære og så evt. selv må medbringe. Husk køkkenknive skal i kufferten.

El
Nogle både har kun 230 volt, når båden er koblet til landstrøm, som kun findes i havnene. Alternativt skal du bruge en omformer eller lade fra cigartænderen.

Fisketegn
Er påkrævet og kan købes på basen for godt og vel 50 kr.

Valuta
Euro, 1 euro svarer til 7,45 kr.

Sæson
De fleste bådudlejningsfirmaer har sæson mellem marts og oktober.

Tjek for fugt
Sejler du allerførst på sæsonen, så løft alle hynder for at tjekke, at alt er tørt. Det sker, at udlejeren har overset det og dermed ikke opdaget en utæthed i bådens overbygning.

Handicappede
Bådene har niveauforskelle og ikke faciliteter for f.eks. kørestolsbrugere.

Godt igang

På bådcharterfirmaernes websider er der ruteforslag til ferier af forskellig længde. Her kan du også se nærmere på bådene, der findes i forskellige størrelser alt efter hvor mange, man rejser sammen. Bådleje er dyrest i højsæsonen, hvor efterspørgslen er størst, og i ydersæsonen kan der være fordelagtige tilbud at få.
Før man stævner ud bliver man instrueret i at sejle den enkle båd, der er let at manøvrere og få gennem sluserne, som der faktisk ikke er mange af på Shannon. De er flest på tilstødende vandveje.
Før man lader fortøjningen gå, er det pengene værd at købe bogen »The Shannon Floodlands - a natural history«, der meget detaljeret fortæller om flora, fauna, vådområder, landskaber og det menneskelige dagligliv langs Irlands fredfyldte ferievandvej.

ATIVITETER

Det er værd at leje cykler sammen med båden, så du kan smutte i land og trampe i pedalerne mod seværdigheder, der ligger lidt på afstand af vandvejen.
Mange oplevelser ligger også og venter i byernes aktivitetskalendere, og selv den mindste flække har hyggelige arrangementer fra musikfestivaler til markeder, hesteshows, havnefester, veteranbiltræf og meget mere.

Ud med snøren

Shannon og de store søer som fra syd mod nord er Lough Derg, Lough Ree og Lough Allen har det reneste fiskevand, der i stor stil søges af professionelle lystfiskere. Har du lyst til at komme ud med snøren, så medbring fiskestang og andet udstyr, da det ikke kan lejes med båden.
Selv om størstedelen af Shannon giver mulighed for fangst er nogle steder bedre en andre, hvis man spørger kendere. Og det gjorde vi, men vi så dem også sidde i flok ved Shannonbridge, hvor kraftværket leder varmt vand ned ad floden til glæde for fisk og fiskere.
Et andet godt sted på samme strækning er lige over Banagher, hvor Grand Canal møder Shannon i Shannon Harbour. Du finder flere steder på www.shannon-fishery-board.ie og i den trykte guide »Ireland's Shannon Region - a fishing kingdom«, der fås hos bådudlejeren og på turistkontorer.

SEVÆRDIGHEDERKloster og højkors

En af de største historiske seværdigheder er klosteret Clonmacnoise, der ligger mellem Athlone og Shannonbridge. Ja, klosteret er faktisk et af de mest betydningsfulde af sin art i Europa og har et meget fint besøgscenter.
Her er det en rigtig god ide at bruge tid på et smut i biografen og få historien på film, før man begiver sig ud blandt ruinerne af kirker og bemærkelsesværdige højkors.
De såkaldte high crosses eller keltiske kors findes på klostre over hele Irland og udgør sammen med skrifterne Book of Kells og Book og Durrow Irlands største andel i middelalderens historiefortælling.

Irland og musikken

Ikke langt fra Clonmacnoise, i den på de kanter relativt store by Athlone, knejser endnu et bygningsværk, som er et besøg værd.
Athlone Castle er en borg, som rummer lidt af hvert, fra udstillinger om det kendte bysbarn, tenoren John Count McCormack, til byens historie og ikke mindst Shannons.
Irsk musik er i høj grad også en del af landets kulturarv, og spilles stadig på pub'er, men også på musikfestivaler i løbet af sommeren.

KVINDETIPS

Shopping
Der er ikke store shopping-byer langs Shannon så overvej at bruge en dag eller to i Dublin.

Forudbestil
Du kan bestille varer hjemmefra, så de leveres på båden, når du ankommer. Udfyld og send bestillingslisten på udlejerens webside min. 14 dage før afrejse.

Spis ude
Prisniveauet er som herhjemme, men i selv den mindste by er der en pub, som serverer dagens ret ved frokosttid. Prøv det sammen med de lokale.

Tag styringen
Det er ingen sag at styre båden, så tag bare fat fra begyndelsen af ferien.

Ligger Shannon på din rute, så kig ind på Irlands ældste bar, Sean's Bar, hvor der både serveres en god pint og livlig irsk folkemusik midt på dagen.
Den tredje uge i august står Carrick-on-Shannon på den anden ende, når Carrick Water Music Festival løber ad stablen.
Her fyldes byen ikke kun af irsk folkemusik, men med toner fra et alsidigt musikalsk program. Festivalens egen webside www.carrickwatermusic.com afslører meget mere.

Whiskey-univers

Fra Banagher er der ikke langt til et besøg på whiskey-destilleriet Tullamore Dew. Turistkontoret kan hjælpe med en taxi, hvis du ikke har cykel. Du kan også vælge at slå ind på Grand Canal, der er en af de gravede forbindelsesveje til Shannon, og sejle dertil.
En anden festlig oplevelse ligger i Birr ved den sydlige del af Shannon tæt på Portumna, hvor bådcharterfirmaet Emerald Star har base.
Slottet Birr Castle har adskillige arrangementer sommeren igennem, bl.a. den årlige kunst- og antikfestival fra 14. til 21. august og Game & Country Fair, med aktiviteter, udstillinger og konkurrencer indenfor jagt, fiskeri, skydning m.m. Se www.birrvintageweek.com.
Og så er slottet i sig selv et besøg værd.

Mad på bordet

Alle måltider kan laves ombord, og man kan altid proviantere i gåafstand fra båden, hvor man kommer frem.
Men det er hyggeligt at spise i land på de små og større spisesteder, der findes langs floden. På www.waterwaysireland.org findes en guide med mange muligheder til hele ferien.

LINKS

www.boatholidaysireland.com
www.emeraldstar.ie
www.midirelandtourism.ie
www.waterwaysireland.org
www.carrickwatermusic.com
www.ballinasloe.com
www.shannondev.ie/Tourism/
www.discoverireland.com
www.momondo.com
www.maritim-camping.dk
www.sun-way.dk
www.shannon-fishery-board.ie
www.athlone.ie
www.birrvintageweek.com
www.birrcastle.com

Læs også