https://imgix.femina.dk/media/b51e8af547ad4948aac06c311f6c5d77.jpg
Rejser

Abu Dhabi: 1001 nats eventyr med guldkant

8. oktober 2011
af Malene Lundahl
Abu Dhabi er ved at udvikle sig til ”det nye Dubai” – luksusliv med blændende arkitektur og hvide sandstrande.

Du begynder dagen med en kop kaffe drysset med 24 karat bladguld. Herefter står der spa, luksusshopping, kultur og et dyp i turkisblåt hav på programmet. Du slutter af med en superb middag, en lækker drink og falder i søvn i den bløde seng på dit femstjernede hotel. Livet i Abu Dhabi har guldkant i den helt store stil.

Fra beduin til bygherre
For 50 år siden var Abu Dhabi ikke andet end en samling små skure i en gold ørken. I dag er byen en af de mest luksuriøse i Mellemøsten med en imponerende skyline af skyskrabere langs havnepromenaden, og en bilpark, som får den gennemsnitlige danske familiebil til at se lille og tarvelig ud. Her står der Porsche, Jaguar og Mercedes på køleren. Men selv om byen står midt i et byggeboom, som vil gøre den til en topmoderne metropol, har den lokale befolkning ikke desto mindre fødderne- eller rettere sandalerne - solidt plantet i de traditionelle værdier, som har præget området i tusindvis af år. Det ses allermest tydeligt i de klædedragter, som mænd og kvinder går klædt i.

Multietnisk samfund
For en turist er Abu Dhabi en behagelig og ukompliceret by at rejse i. Her er rent og velorganiseret, og skiltningen er på både engelsk og arabisk. Sidstnævnte bl.a. fordi 80 procent af Abu Dhabis ca. en million indbyggere er gæstearbejdere hentet ind fra lande som Indien, Nepal, Filippinerne og Sri Lanka. De arbejder som f.eks. chauffører, butikspersonale, rengøringsfolk eller bygningsarbejdere. Har du lyst til at udforske den oprindelige befolknings kulturelle baggrund, er Heritage Village et oplagt sted at starte. Her udstilles med stolthed beduinernes traditionelle håndværk i små arbejdende værksteder.

Museer, Moskeer og Ferrarimotorer
Udmærker Dubai sig ved at have et driftigt handelsliv, så satser Abu Dhabi på kulturen. Lidt uden for centrum er et storstilet byggeprojekt i gang, som byen håber vil gøre den til Mellemøstens nye kulturcentrum. En række spektakulære museer er under opførelse, bl.a. et nyt Guggenheim (tegnet af stjerne-arkitekten Frank Gehry) og en "filial" af franske Louvre, som jo har sit berømte hovedsæde i Paris. De to kunstmuseer og et nyt nationalmuseum ventes at stå klar i 2013 på Saadiyat Island, som også kommer til at huse golfbaner, strande og hoteller.

Abu Dhabi har allerede i dag kultur til både høj og lav. Eksempelvis huser byen verdens ottendestørste moske, Sheikh Zayeds moské, som kan rumme op til 40.000 bedende. Er du mere til fart over feltet, er forlystelsesparken Ferrari World med sin tilhørende Formel 1-bane stedet for dig.

Guddommelige Goa

Tag på madkursus i Toscana

Fantastisk smukke Azorerne

Læs også