https://imgix.femina.dk/2022-05-18/xheaderLatinerkvarteret_MariaHalse1.jpg
Annonce
Rejser

Aarhusianerens guide til Smilets By: "Jeg elsker charmen ved byen"

25. maj 2022
Annonce for VisitAarhus
På trods af sin lille bymidte gemmer Aarhus på både lækre madoplevelser, fine butikker og hyggelige aktiviteter. Og hvem er bedre til at vise Aarhus frem end en ægte aarhusianer? Her får du aarhusianske Christina-Louisas bedste tips til hjembyen.

Christina-Louisa Trónd Hansen er opvokset i Aarhus, og efter hun flyttede til København for et halvt år siden, har hun mærke savnet til hjembyen. Hun savner den kompakte bymidte, hvor hun har alle storbyoplevelserne tæt på og samtidig har den nære og hyggelige stemning.

Især holder hun af charmen i byen, når hun går fra Latinerkvarteret, gennem Midtbyen og op til Frederiksbjerg.

– Den tur kan man gå på 20 minutter, og man kommer forbi så mange små lækre butikker, hyggelige kaffesteder og vinbarer, der bare emmer af liv, især om sommeren. Det er så skønt. Jeg elsker charmen ved byen.

I Christina-Louisas øjne fortjener man at forkæle sig selv med god mad hver dag, og ikke kun i weekenden. Hun elsker at tage hjem til Aarhus og besøge de restauranter, hun holder af, tage på shopping efter fine fund og opleve den helt specielle stemning, der ligger over byen. Her guider hun til sine favoritter i Aarhus.

https://imgix.femina.dk/2022-05-20/Christina-Louisa.jpg

Foto: Christina-Louisa Trónd Hansen.

Spis

1. Bardok

– Bardok er fuldstændig afgjort min favorit … ej, okay, jeg har mange favoritter, men Bardok har bare en helt unik stemning og helt unik mad. Maden er kreativ, utraditionel og bare super velsmagende, og drikkekortet spænder vidt fra vin til vodka. Det, Bardok kan, får du ikke mange andre steder.

Smag en ægte aarhusiansk frøsnapper

Det er ikke kulinarisk kunst, men en ægte aarhusiansk frøsnapper får du ifølge Christina-Louisa hos Salling-bageren. Hun fortæller, at hun har fået tilbudt frøsnappere i København, som slet ikke levede op til forventningerne.

– Jeg forventede selvfølgelig en klassisk frøsnapper af almindelig brøddej med pikantost indeni, som jeg kender dem fra Salling-bageren. Men i København er en frøsnapper en sød kage! Det er altså ikke en rigtig frøsnapper, når man er fra Aarhus. Jeg savner den salte, lækre snack, som jeg kender.

2. Møf, Klassisk 65 og Carlton

– Jeg elsker tatar, og den bedste får jeg helt klart på Møf i Midtbyen. Jeg tager på Møf bare for at få den tatar. Den er lækker, pænt anrettet og lidt uklassisk. Skal man have en klassisk tatar, skal man tage på Klassisk 65 på Frederiksbjerg eller Carlton i Latinerkvarteret. Klassisk 65 er mest et aftensted, hvorimod du kan sidde hele dagen under varmelamperne på Carlton. Carltons brød med safranaioli er ret lækkert – og så har de en god espresso martini! Det er klassisk fransk bistromad.

3. Bar Habla

– Bar Habla på Frederiksbjerg er et rigtig hyggeligt tapassted, især om sommeren. Præcis som på spanske restauranter kan der være lidt lang serveringstid, men maden kommer samtidig, og ventetiden kan slås ihjel med en omgang sangria og gode snakke med dem, man er ude at spise med. Der er bare god stemning.

https://imgix.femina.dk/2022-05-20/VisitAarhusChristina-Louisa.jpg

Det er en god idé at bestille bord i god tid, hvis du vil spise på den populære restaurant Bardok. Foto: Christina-Louisa Trónd Hansen.

Drik

1. MasVino og Pica Pica

– Jeg synes, det er værd at nævne MasVino, faktisk både på mad- og drikkefronten. Her får man god og spændende vin, små lækre serveringer, dejlig atmosfære og sød betjening. Det ligger i en afsides gård i Latinerkvarteret, og det er perfekt til en kølig aften, da man sidder indendørs. De samme ejere har også vinbaren Pica Pica, som ligger ved åen, og som har dejlig vin og tapas. Det er et skønt sted at sidde ude om sommeren.

2. Drudenfuss og Pustervig Torv

– Skal man virkelig mærke den aarhusianske stemning, skal man slå vejen forbi Drudenfuss i Latinerkvarteret. Her mærker man virkelig charmen, der kendetegner Aarhus. Den karakteristiske efeudækkede facade tiltrækker alle aldersgrupper. Den samme stemning finder man ved Pustervig Torv, hvor der især er masser af liv under Aarhus Festuge.

3. Gedulgt

– Du finder indgangen til Gedulgt i en baggård i Midtbyen, men du skal vide, at den er der, for den er godt skjult. Du skal tage på Gedulgt, hvis du godt kan lide en anderledes, sjov drink. For eksempel har de en popcorn-drink og en drink, der bliver serveret i et badekar med rosenblade på.

https://imgix.femina.dk/2022-05-18/xGedulgt_MariaHalse.jpg

En drink på Gedulgt er ikke bare en drink, men en oplevelse, fortæller Christina-Louisa. Foto: Maria Halse.

Oplev

1. Se Regnbuen

– Noget af det mest klassiske, man skal opleve i Aarhus, er Olafur Eliassons Regnbue oven på ARoS Kunstmuseum. Regnbuen er lige så flot udefra som indefra, så man kan også se den fra gaden. Hvis man gerne vil gå en tur, er det fint at fortsætte ned til åen, holde en pause i Mølleparken og gå tilbage til Latinerkvarteret via Møllestien, hvor du finder fine gamle byhuse og stokroser.

2. Slentretur i Latinerkvarteret

– Det er så dejligt at gå rundt i de små, krogede gader i Latinerkvarteret mellem de hyggelige og velholdte huse. Der ligger en masse fine caféer og butikker, der sælger keramik, smykker og tøj. I Latinerkvarteret finder man også aarhusianerne, især de studerende, som sidder og drikker en øl på Café Englen, Drudenfuss eller Le Coq og Hipsterhøjen, der ligger lige overfor. Det er klassisk Aarhus. Man kan bruge lang tid på bare at gå rundt og se på mennesker i de charmerende gader.

Tip: Tag ud på vandet

Når vejret er varmt, kan det være dejligt at blive kølet ned med en tur på vandet.

På Aarhus Ø er det nemt at leje SUP boards hos Surf Agency og Wakeboards hos Aarhus Watersport Complex.

3. Aarhus Lystbådehavn

– Der er sket meget ved Lystbådehavnen de seneste år. Der er gode muligheder for at lave noget sjovt sammen ved vandet, som for eksempel at leje SUP boards eller en lille speedbåd og tage ud på vandet. Bagefter kan man sætte sig på en af de hyggelige vinbarer, Hantwerk eller VinDanmark. Hvis man har lyst til at gå derud, er turen fra Dokk1 rigtig fin. Herfra kan man også fortsætte til Aarhus Ø, som byder på alt fra wake board og havnebad til god kaffe og specialøl.

https://imgix.femina.dk/2022-05-18/xARoS_MariaHalse.jpg

Det er en sjov oplevelse at gå inde i Regnbuen på ARoS og se udsigten over byen i forskellige farver. Foto: Maria Halse.

Shopping

1. Latinerkvarteret

– Går du rundt i Latinerkvarteret, er det svært ikke at blive fristet af de mange fine butikker, der ligger i de brostensbelagte gader. For tøj, sko og accessories slår jeg altid vejen forbi FF2, Utzon, Lïst Store, STOY og Hørlyck. Jeg kan også godt lide secondhand, og især Komma, hvor private kan leje en reol og sætte deres ting til salg. & Other Stories er faktisk også et besøg værd, fordi den ligger i en stor indendørs gård med masser af planter og et springvand i midten.

Overnatning

Hotel eller hostel? Mulighederne er mange, når du skal finde overnatning i Aarhus. Få anbefalinger til overnatningssteder her.

2. Marked på Ingerslevs Boulevard

– Hver lørdag og onsdag formiddag indtil tidlig eftermiddag er der marked på Ingerslevs Boulevard på Frederiksbjerg. Det er hyggeligt at slentre langs boderne og kigge på ting, tøj, blomster og delikatesser, og på torvet er der mulighed for at købe en god kop kaffe.

3. Kunsthåndværk og interiør på Frederiksbjerg

– Frederiksbjerg er stedet, hvis man er på udkig efter keramik, glas og boligudstyr. Jeg har flere keramikkopper fra Marianne Røgild, og Stenholt Glas laver også nogle rigtig fine ting. Decorate er en helt unik interiørforretning – de har bare styr på alt, hvad der er lækkert inden for dimsedutter. Og der er mange flere små fine butikker i området.

https://imgix.femina.dk/2022-05-18/xingerslevs_boulevard.jpg

På udvalgte søndage er der også bagagerumsmarked på Ingerslev Boulevard. Foto: Frame & Work.

5 favoritpauser

Selv om der aldrig er særlig langt fra A til B i Aarhus, får Christina-Louisa en gang imellem brug for en pause. Her er hendes 5 favoritsteder, når hun har lyst til noget lækkert på vejen.

  1. Davidbreadhead: Vanvittigt lækkert brød, og så har de en brunsviger-croissant, som er too much, men virkelig god.
  2. Jumbo Bakery: Her kommer både familier, venindegrupper og folk på vej fra crossfit til morgenmad. Jeg kan virkelig anbefale både deres bagværk og deres americano.
  3. La Cabra: To ting, der virkelig er anbefalelsesværdige fra La Cabra, er kaffen og deres banana bread.
  4. Nabo Kiosk: Skal man have en hurtig frokost i fantastiske omgivelser, så skal man købe en nabotoast og en Wildflower IPA fra Nabo Kiosk.
  5. Mammis Gelato: Når jeg tænker på Latinerkvarteret, føler jeg, at solen altid skinner. Og til solskin hører en lækker is fra Mammis Gelato.
https://imgix.femina.dk/2022-05-18/xNaboKiosk_FrancescaDolnier.jpg

Nabo Kiosk er også et hyggeligt samlingspunkt på Frederiksbjerg. Foto: Francesca Dolnier.

Din bedste guide er lokal

Få de lokales tips til hvad du skal opleve, når du besøger Aarhus – det er dem, der kender byen bedst. På dinlokaleguide.dk kan du f.eks. få Jon Daniel Edlunds guide til fem madoplevelser i Smilets By eller finde den perfekte guide til en dag ved vandet på Aarhus Ø.

Læs også