https://imgix.femina.dk/media/4c0482d1a2394dfb85c9ca872bc71e52.jpg
Rejser

7 fantastiske oplevelser på Island

21. august 2011
af Jesper Møller
Foto: All Over Press, iStockphoto & Islands Turistorganisation
Selv om du ikke er født friluftsmenneske, er det svært ikke at blive bjergtaget af Islands utrolige natur

Vulkaner, gejsere, gletsjere, åbne vidder og det enorme hav kan udforskes med så forskellige muligheder som vandrestøvler, jeep, hesteryg eller båd på den spændende og smukke ø.

1 Vilde vulkaner
Island kan prale af en pæn stribe vulkaner, og der er jævnligt én, der går i udbrud. Er du heldig, kan du komme tæt på et aktivt udbrud, og ellers er det også en interessant oplevelse at udforske de enorme områder med kulsort lava, som tidligere udbrud har efterladt.

2 Oplev havets kæmper
Havet omkring Island er fuld af store oplevelser. Eksempelvis er vulkanøen det sted i Europa, hvor mulighederne for at se store hvaler er bedst, og på de længere hvalsafarier er det endda muligt at se den største af dem alle, blåhvalen. Er du heldig, møder du også en række af havets øvrige kæmper - vågehvaler, spækhuggere, pukkelhvaler, finhvaler, kaskelothvaler, delfiner og marsvin.

3 Vidunderlige varme kilder
Island er et land med en kogende undergrund. De varme kilder, som strømmer under jorden, giver både billigt varmt vand i vandhanerne og en række skønne geotermiske bade, hvor du kan bade i mineralholdigt vand - udendørs og året rundt. Den mest berømte er Den Blå Lagune, der ligger tæt på øens internationale lufthavn i Keflavik.

4 Vand i stride strømme
Intet besøg i Island er komplet uden en visit ved en af vulkanøens mange imponerende vandfald. Dettifoss og Seljalandsfoss er nogle af de mest spektakulære, men ingen slår dog Gullfoss, der godt nok ikke er Islands største, men absolut det flotteste. Over to fald styrter elven Hvitá 32 meter ned i en dyb kløft, og de tordnende vandmasser sender kaskader af støvregn op i luften.

5 En tur på isen
Island kaldes også for "landet af ild og is". Ilden er naturligvis landets aktive vulkaner, mens isen hentyder til de gletsjere, der dækker en del af øens indre. Den enorme gletsjer Vatnajökull er Islands største. Dens areal er større end Sjælland og lige så stor som alle Europas øvrige gletsjere tilsammen!

6 Store åbne vidder
Turismen på Island er ikke større, end at de forskellige attraktioner aldrig bliver overrendte. Du slipper altså for at føle dig som et får i flokken, når menneskemasser bevæger sig rundt i tæt trængsel. Tværtimod kan du nemt opsøge den berigende ensomhed, som storslåede vidder under åben himmel kan tilbyde. Du skal ikke langt uden for hovedstaden Reykjavik, før du finder totalt uspolerede landskaber med spredte gårde, stejle grønklædte skråninger, fåreflokke og lejlighedsvis et vandfald eller en vulkan!

7 Familieferie på hesteryg
De islandske heste er som regel meget godmodige og venlige dyr, så selv om du ikke har timevis af rideerfaring i bagagen, kan I roligt sætter jer i sadlen. Og så er den islandske hesterace på størrelse med en pony, hvilket gør den til en børnevenlig begynderhest. En lang række gårde og rideskoler tilbyder ridning til små og store gæster.

Tag familien med til Sverige

Helsinki på høje hæle

Læs også