amstedam
Rejser

48 timer i Amsterdam: Det skal du se

29. maj 2018
Tekst og foto afLine Olesen, PR
Amsterdam er den perfekte weekend-destination! Vi guider til, hvor du skal bo, spise og opleve byen.

Amsterdam siges at være en kombination af København, Venedig og Paris - og stadig helt sin egen. Byen er fuld af energi, liv og kreativitet, og hvor end du kigger hen, vil interessante syn fange dit øje.

Amsterdam-guide: Alt, hvad du skal vide

Med flere broer end Venedig, ikoniske bygninger fra det 17. århundrede og et helt museumskvarter er Amsterdam meget mere end de sædvanlige turistattraktioner som det berygtede Red Light District og de mange coffeeshops.

Vi guider dig her til, hvor du skal spise, hvor du skal overnatte, hvad du skal opleve og hvor du finder den bedste shopping i hyggelige Amsterdam.

Her skal du bo i Amsterdam

Elegance med flodudsigt

Hotellet Pestana Amsterdam Riverside ligger i det hippe område De Pijp ud til floden Amstel, som byen er opkaldt efter. Værelsernes indretning er unik for hver af hotellets bygninger, hvilket gør hvert besøg på hotellet til en særlig oplevelse. Køkkenet i hotellets elegante restaurant er drevet af den berømte kok Peter Lute. Har du brug for at forkæle kroppen efter en lang dag i byen, er adgang til hotellets spaafdeling inkluderet.

pestana.com

Historisk kanalhushotel

Hotellet Pulitzer Amsterdam, der er opkaldt efter den tidligere ejer Peter Pulitzer (Joseph Pulitzers barnebarn), består af intet mindre end 25 traditionelle kanalhuse fra det 17. og 18. århundrede. Hotellets indretning bærer præg af historiske elementer og klassisk skønhed kombineret med en moderne stil, hvilket resulterer i en unik blanding af traditionelt håndværk og moderne komfort. De mange bygninger er forbundet af skønne haver, og i hotellets bar serveres perfekt mixede drinks med stil.

Her skal du spise i Amsterdam

Kaffe og kokosnødder

Med sine hawaiianske associationer og afslappede stemning er Coffee & Coconut et sandt paradis i De Pijp-kvarteret. Caféen ligger i en tidligere biografbygning fra 1920’erne, som nu er indrettet med 3 etagers planter, fotokunst og lyse træmøbler. Menukortet er spækket med både kolde og varme drikke samt mad, og særligt deres Coconut Coffee lavet på kokosmælk er anbefalelsesværdig.

coffeeandcoconuts.com

Byens bedste is

Der er ofte kø hos IJscuypje - og med god grund. Her får du nemlig silkeglatte, velsmagende is lavet på gode råvarer. Sortimentet består af 12 faste smagsoplevelser, og dertil vælger hver butik et særligt udvalg afhængigt af sæson, vejret og kvarterets favoritter. Om vinteren skiftes issortimentet ud med varme hollandske retter af kartoffelmos, grøntsager og kød, når Stamppotje overtager lokalerne i de kolde måneder.

Herlig take away

Hos Stach, der ligger spredt over hele byen, kan du købe let take away, søde sager og bagværk. Alt sammen af høj kvalitet og i fin emballage. Køb en sandwich med carpaccio, trøffelmayo og parmesan akkompagneret af en af deres populære kager, og nyd dem på kanten af en kanal. I det søde hjørne er særligt deres farverige marengs og hjemmelavede ’stroopwafel’ værd at anbefale.

stach-food.nl

Hollandske favoritter

Vil du gerne have en autentisk, hollandsk smagsoplevelse, skal du gå på Café Hoppe. Som en af Amsterdams ældste caféer er Café Hoppe stadig en favorit blandt de lokale. Caféen har stadig sit oprindelige interiør fra 1670, og det er her, du får byens bedste ’bitterballen’ og ’ossenworst’.

Et smukt rod

Er du vild med den industrielle stil? Så er Hangar i Amsterdam-Noord helt sikkert noget for dig! Restauranten er indrettet i en gammel hangar, og udenfor finder du en stor træterrasse med hyggekroge, hængekøjer og sand. Køkkenet er styret af den tidligere Michelinkok Ricardo von Ede.

hangar.amsterdam

Frisk fra haven

Restaurant De Kas' lokaler består af store drivhuse fra 1926, hvilket betyder, at sollyset strømmer ind i lokalerne. Hos De Kas gror de selv de grøntsager, krydderurter og spiselige blomster. Dagens høst spiller en stor rolle i menuen.

restaurantdekas.nl

Her skal du drikke i Amsterdam

Hertugindens high tea

Bygningen, som The Duchess ligger i, er en af Hollands første betonbygninger og har siden for nylig fungeret som hovedsæde for Kas Bank. Her finder du den mest overdådige afternoon tea i ægte Alice i Eventyrland-stil. Serveringen består af eksklusiv te fra Mariage Frères, boblende champagne, delikate kager, macaroons, trøfler og meget mere. The Duchess er desuden kendt for sit drinkskort og sit imponerende fransk/italiensk-inspirerede køkken.

Cool cocktails

I Amsterdam bliver det mere og mere populært at spise og drikke på hotellernes restauranter og barer. På hotellet The Dylan har den nye bar OCCO vundet de lokales hjerter med sine cocktails, der er en kunst i sig selv. Her er fokus på håndværket og kvaliteten, og på drinkskortet finder du blandt andet hjemmelavet spiritus og likør. The Dylan huser desuden den franskinspirerede Restaurant Vinkeles, der siden 2009 har haft en Michelinstjerne.

occo.nl

Her skal du shoppe i Amsterdam

Ro og skønhed

Når du træder ind i interiørbutikken Sukha, forsvinder Harlemmerstraats uro som dug for solen. Her mødes Bali og Skandinavien i en rolig forening, og hvor end du lader blikket falde, vil du blive mødt af lyse elementer blandt andet i hør, uld, flet, træ og hjemmelavet papir. Sukha betyder ’Glæden ved livet’ på sanskrit, og det må man sige, at de præsterer at udstråle i butikken.

Madmekka

Hvis du har lejet en lejlighed under dit ophold i byen, er på jagt efter spiselige souvenirs eller bare godt kan lide at ose i udenlandske supermarkeder, er Marqt det perfekte sted at besøge. Deres mission er at sælge etisk korrekte produkter med respekt for mennesker, dyr og miljøet. Her kan du købe alt fra hollandske oste, frisk grønt og fersk kød til færdige kvalitetssalater og smukt indpakket chokolade. Priserne er tilmed rimelige.

marqt.com

Mærk byens puls

Kvarteret ’De 9 Straatjes’ eller ’De 9 gader’ er nok Amsterdams mest velkendte hemmelighed, men det virker ikke turistet sammenlignet med byens centrum. Området pulserer af liv fra de mange hyggelige shops og caféer, og du kan finde alt fra små specialiserede forretninger, der kun forhandler tandbørster, til unikke vintagebutikker fyldt med gallakjoler og smokings.

Det skal du opleve i Amsterdam

Kunstnernes Amsterdam

Amsterdam er fyldt med kunstmuseer. Så mange, at der faktisk er et helt museumskvarter, Museumplein, i byen. På det ikoniske Rijksmuseum kan du blandt andet opleve den faste udstilling af hollandsk kunst fra middelalderen frem til det 20. århundrede. På Van Gogh-museet får du mulighed for at træde ind i kunstneren Vincent Van Goghs verden i den største samling af hans værker. Er du mere til moderne kunst og særligt gadekunst, bør du tage på Moco Museum. Her er street art-legenden Banksy’s originale værker en del af den faste udstilling, og blandt museets tidligere udstillinger kan blandt andet nævnes Andy Warhol, Salvador Dalí og Roy Litchenstein.

Til vands og til lands

Selv folk, der har boet i Amsterdam længe, vil gribe enhver chance for en sejltur gennem Amsterdams kanaler. Så hop endelig ombord på en af de mange kanalrundfarter, og oplev byen fra vandet.

Storbyjungle

Den botaniske have, De Hortus, er klart et besøg værd, hvis du er planteinteresseret eller bare længes efter et mere tropisk klima. Ikke nok med, at det store drivhus indeholder både ørken, subtropisk regnskov og jungle, den udendørs have er også et sandt paradis. Gå ikke glip af det smukke palmehus bagerst i haven, og afrund gerne besøget med en servering i Orangeriet.

Så langt øjet rækker

Gå tværs igennem Amsterdam Centraal, og tag den gratis færge over til Buiksloterweg. Her finder du A’DAM Lookout, hvor du kan se Amsterdam fra oven og sågar tage en gyngetur ud over kanten i Europas højeste gynge. Ved siden af Lookout ligger Eye, som er byens filmmuseum.

adamlookout.com

eyefilm.nl

Sådan kommer du rundt i Amsterdam

Til fods

Amsterdams størrelse tillader, at du kan gå rundt i byen til fods. Det meste af Holland er fladt som en pandekage inklusive Amsterdam, hvilket gør det let at færdes i byen. Byens centrum bygger på et halvmåneformet kanalsystem, der gør det let at finde rundt. Vær alligevel ikke bange for at fare vild. Slip gerne grebet om rejseguide og bykort, og spadser i stedet tilfældigt rundt i byens forskellige kvarterer. Har benene brug for en velfortjent pause, kan du tage på en sejltur på kanalerne eller sætte dig ind på en café.

På cykel

Hvis du har mange ting på programmet under dit ophold i Amsterdam, bør du gøre dig selv den tjeneste at leje en cykel. Selvom byen er gå-venlig, kan du nå meget mere og længere med en cykel. Halvdelen af Amsterdams befolkning vælger netop dette transportmiddel dagligt, og byen har derfor et godt cykelstisystem samt masser af cykelparkeringspladser. De fleste hoteller lejer cykler ud.

Med offentlig transport

Offentlig transport i Amsterdam er hurtigt og nemt. I centrum dominerer sporvognene, mens busser og metroer giver dig adgang til byens ydre dele. Du kan også tage kanalbussen, som ligger i fast rutefart rundt i byens indre kanalsystem.

Læs også