https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/article/prim_untitled-2.jpg
Rejser

4 REJSEMÅL – du ikke ved, du elsker

26. februar 2016
Af Marie Monrad Graunbøl - Foto: Marie Monrad Graunbøl, Design Hotels og PR
Pak kufferten, og vælg Vietnam i stedet for Thailand, eller erstat turen til New York med nye eventyr i San Francisco. Drop de klassiske rejsemål, og søg mod nye horisonter – det er nemlig her, alle de nye oplevelser venter!

Byt Berlin ud med ... Istanbul

Tyrkiets største by Istanbul bliver kaldt det nye Berlin. Kunstscenen blomstrer, og gallerier og museer kappes om din opmærksomhed med kaffebarer og små listige restauranter. Overalt får du følelsen af at være den første turist, der er så heldig at opdage de lokales særlige stamsted.

LÆS OGSÅ: INsiders guide til Singapore

https://imgix.femina.dk/madogbolig/ist_2_must.jpg

Den allerbedste måde at opleve Istanbul, er at fare vild i byens smalle, snørklede gader og gøre som de lokale: finde et skyggefuldt hjørne, købe et glas stærk kaffe og betragte livet, der driver forbi som en film fuld af smukke kvinder, legende børn, vejrbidte gamlinge og omstrejfende gadekryds.

Et af de bedste steder at gøre netop dét er kaffebaren Karabatak (Kara Ali Kaptan Sok. 7, Karaköy, Istanbul, karabatak.com), hvor du desuden har fornøjelsen af at hænge ud med de lokale kunstnertyper og intellektuelle. Også kæden The House Café, der er indrettet af det hippe tyrkiske designstudie Autoban, er et godt bud på et lokalt stamsted – uanset om du besøger konceptets moder, den originale café i bydelen Nişantaşı (Atiye Sokak 10-1, Nişantaşı), eller drikker en krydret latte på et af byens tæt befærdede hovedstrøg (İstiklal Caddesi Mısır Apt. 163, Beyoğlu, thehousecafe.com).

Et andet oplagt tidsfordriv i Istanbul er kunstshopping. I de senere år er gallerierne vokset frem som paddehatte i en skovbund, og de store navne på den internationale kunstscene bejler til Mellemøstens mange samlere, der valfarter til byen for at gøre et køb.

Tjek bl.a. Arter (Istiklal Caddesi, Beyoğlu), der har til huse i et elegant gammelt byhus, og har specialiseret sig i moderne tyrkisk kunst. Har du ikke mod på at investere, så aflæg i stedet Istanbul Modern en visit (Meclis-i Mebusan Caddesi, Liman İşletmeleri, Sahasi Antrepo 4, Karaköy, istanbulmodern.org). Den tidligere lagerbygning ved havnefronten har lagt lokaler til bl.a. Magnum-fotografen Steve McCurry og den tyrkisk-cypriotiske avantgardedesigner Hussein Chalayan, men er lige så kendt for sin restaurant med udsigt over vandet.

Har du ikke held med at booke her, så reserver på instederne Nopa (Harbiye Mah., Teşvikiye Cad. 6, Harbiye, noparestaurant.com) eller Gaspar (Müeyyetzade Mahallesi, Necatibey Caddesi, Arapoğlan Sokak 6). Her er ingen kunst, men masser af cocktails og unge, danseglade tyrkere.

LÆS OGSÅ: PALMA DE MALLORCA | Lun storby med spansk charme

Byt Thailand ud med ... Vietnam

Drop Thailands overrendte turistfælder og tag i stedet på eventyr i Vietnam. Den mindre kendte asiatiske nabo kan fuldt ud måle sig, når det gælder naturoplevelser, hvide bountystrande og østerlandsk luksus.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/viet_2_jfhbs_untitled-4.jpg

Fra Hanoi i nord til Ho Chi Minh City i syd. Vietnam er alt det bedste, Asien har at tilbyde: endeløse hvide sandstrande, buldrende storbyer og et køkken, der gør dig sulten efter mere.

Hanoi, der anses for at være regionens smukkeste storby, er også kendt som den kulinariske højborg, så det er her, du skal prøvesmage det berømte vietnamesiske gadekøkkens specialiteter og gå om bord i stjernebehængte kokkes mesterværker. De modige spiser på Quan Com Pho (27-29 Le van Huu, Hanoi), hvor delikatesserne tæller slangehoved i spicy pebersauce, mens de mere konservative booker bord hos celebrity-kokken og tv-personligheden Bobby Chinn (bobbychinn.com).

Selv om du kan bruge ugevis på at fare vild i Hanois grønne gyder, hektiske menneskemylder og farverige markeder, så gå ikke glip af alle de oplevelser, der venter sydpå i Vietnams anden metropol Ho Chi Minh City.

Her skal du drikke din kaffe hos L’Usine (lusinespace.com), der er kombineret café og konceptbutik fyldt med lokal og international mode, boligtilbehør og gadgets. Dine cocktails nydes med stil i herreværelset på hotel Park Hyatt (2 Lam Son Square, Ho Chi Minh City, saigon.park.hyatt.com), mens den særlige variant af vietnamesisk sushi fås bedst på den romantiske restaurant La Fenetre Soleil.

Har du fået nok af storby, så tag en slapper på det luksuriøse Danang Sun Peninsula Resort (Bai Bac, Sontra Peninsula, Da Nang, Ihg.com). Her kan du leve sorgløst driverliv fra morgen til aften – din eneste bekymring bliver, hvordan du skal lade dig forkæle i spaen, poolen og restauranten.

LÆS OGSÅ: Mallorcas grønne side | Lev lækkert og økologisk på en finca

Byt New York ud med ... San Francisco

De hippe tager til New York – de rigtig hippe tager til San Francisco. Byen, der i 1970’erne blev kendt som fristed for kunstnere, hippier og homoseksuelle, har bevaret sin mangfoldighed og kreative energi, men i dag er det især de kulinariske oplevelser, der trækker.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/san_must.jpg

Få byer i verden er så optagede af mad som San Francisco, hvor udvalget er enormt, og alle verdens køkkener er så talstærkt repræsenteret, at du den ene aften kan spise dim sum blandt kinesere og den næste nyde din pasta som hjemme hos mama i Palermo.

Inden for bygrænsen har du valget mellem over 3.500 restauranter, hvilket svarer til en for hver 227 personer; det højeste antal spisesteder pr. indbygger i hele USA. Hører du til de kræsne, skal du gå målrettet efter anmelder-darlings som restauranten Sushi Ran (107 Caledonia Street, Sausalito, sushiran.com), der ligger i udkanten af byen en smuttur over Golden Gate Bridge. Her regerer vinderen af The Sushi World Cup, kokken Taka Toshi, der er berømt for sin udsædvanligt delikate fortolkning af den japanske klassiker.

En mere jordnær spiseoplevelse får du hos byens mange food trucks – lastbiler ombygget til mobile køkkener, der dagligt skifter adresse, blandt andet pizzabageriet Del Popolo (tirsdage: 150 Mississippi St., delpopolosf.com) – og boder med alt fra lokal øl til biodynamiske delikatesser samlet i parken Soma Str. Eat Food Park (428 11th St., somastreetfoodpark.com).

Når du er mæt, glad og parat til shopping, så kig forbi Conifer (2848 Webster Street, conifershop.com), hvor du kan opdatere garderoben med den særligt tilbagelænede boho-stil, som byens kvinder sværger til.

Tjek også Static Vintage (1764 Haight Street, staticvintage.com), der ligger i det berømte Haight Ashbury-kvarter, som var centrum for hippiebevægelsen under the summer of love i 1967. Tøjet er (næsten) lige så gammelt, og er du samler og ved, hvad du går efter, kan du gøre helt unikke fund.

LÆS OGSÅ: Mallorcas sunde side: øen til din vandreferie

Byt Tokyo ud med ... Seoul

Har Tokyo mistet sin charme, og er millionbyer som Beijing og Hong Kong blevet hverdagskost, så besøg i stedet Seoul. Sydkoreas hovedstad var engang bedst kendt som økonomisk kraftcenter, men kan i dag også prale med frontløberstatus, når det gælder kunst, kultur og design.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/seoul_must_untitled-6.jpg

På under et halvt århundrede har Seoul formået at rejse sig fra ruinerne og forvandle sig til et økonomisk, kunstnerisk og kulturelt knudepunkt, der i den grad er værd at rejse efter.

Start din opdagelsesrejse ind i den fortryllende sydkoreanske kultur med et besøg på kunstmuseet Leeum (747-18 Hannam-dong, Yongsan-gu, leeum.samsungfoundation.org), der har til huse i bygninger udtænkt af den internationale arkitekturs sværvægtere Rem Koolhas, Jean Nouvel og Mario Botta. Her kan du opleve både historisk buddhistisk kunst og moderne værker af verdensnavne som Mark Rothko og Anish Kapoor.

Kunst er også omdrejningspunktet på cafeen Ggooll (683-31 Hannam-dong, Yongsan-gu, choijeonghwa.com), hvor du kan skylle din latte ned med streetart og installationer fra nogle af byens unge, vilde talenter, og kan du slet ikke få nok, så sving forbi Gallery Hyundai (80 Sagan-dong, Jongro-gu, galleryhyundai.com) for at se nærmere på den unge generation af koreanske billedkunstnere.

Har du fået tilstrækkelig finkultur, så lad kontokortet gløde i shopping-distriktet Cheongdam-dong, hvor du finder europæiske og amerikanske favoritter, blandt andet en filial af den italienske konceptbutik 10 Corso Como (79 Cheongdam-dong, Gangnam-gu) og Rick Owens’ cool flagskibsbutik (651 Sinsa-dong, Gangnam-gu).

Shop eksklusiv lokal mode, til du segner, i det luksuriøse stormagasin Avenue L (73, Namdaemun-ro, Jung-gu, avenuel.co.kr) – og sørg for at have booket et hotelværelse, der matcher stilen. Et godt bud er Glad Hotel Yeouido (16 Uisadang-daero, Yeongdeungpo-gu, Seoul, som, hvis navnet holder, hvad det lover, efterlader dig ualmindeligt godt tilfreds.

LÆS OGSÅ: IN guider til det vidunderlige Marrakech i Marokko

Læs også