Haut Marais i Paris - 10 steder du skal kende
Rejser

10 steder, du skal kende i Marais i Paris

20. september 2017
af Nina Ettrup
Hvis du har været i Paris, har du med garanti vandret de små skæve gader i Marais tynde. Det charmerende kvarter med de mange butikker og cafeer er blevet en turistattraktion i sig selv – og dermed så overrendt, at pariserne selv er rykket lidt nordpå til Haut Marais, øvre Marais, som syder og bobler af kreativitet, energi og liv. Det er her, man nu finder Paris’ mest trendsættende butikker og de restauranter, hvor franskmændene selv hænger ud.

4 steder, du skal shoppe i Haut Marais i Paris

Etisk, etnisk – og ultra-parisisk
‘Den nye Isabel Marant’ er Valentine Gauthier blevet kaldt, og den franske designers kollektioner har da også det samme umiskendeligt pariserchikke blandet med noget etnisk som sin landsmand. Men Valentine Gauthier er også unik som en af de designere, der arbejder målrettet med at skabe en virksomhed, som ikke belaster og udnytter miljøet og de mennesker, der arbejder i den. Hun har bl.a. indført et ‘code of conduct’, som sikrer etiske arbejdsforhold hos alle leverandører. Butikken i Haut Marais er hendes første, men hun har for nylig åbnet nummer to syd for Seinen i det sjette arrondissement.

Valentine Gauthier, 58 rue Charlot, 3. Arrondissement valentinegauthier.com

https://imgix.femina.dk/madogbolig/paris-midter-1.jpg

Av, min arm
Er du på udkig efter et outfit eller et par sko, der vækker opmærksomhed, skal du lægge vejen forbi konceptbutikken The Broken Arm, der har bl.a. Balenciaga og Vetements på hylderne – og den type sneakers, der får folk til at stå tidligt op og stille sig i kø. Det er ikke nogen stor butik, men alt – lige fra magasiner til tasker – er nøje udvalgt, så det passer ind i The Broken Arms særligt cool atmosfære og æstetik. Der er også en café, som især er god til frokost – eller cheesecake med blåbær.

The Broken Arm, 12 rue Perrée, 3. Arrondissement the-broken-arm.com

Kunsthåndværk i flere etager
Det er næsten som at træde ind på et galleri at åbne den gigantiske glasdør til den nye konceptbutik Empreintes. Keramik, lædervarer, masker, smykker og glaskunst får øjet til at flakke fra den ene ende af de store lyse lokaler til den anden, mens kreditkortet brænder i lommen. Empreintes kalder sig selv for ‘den første franske konceptbutik dedikeret til kunsthåndværk’, og ud over tre etagers shopping indeholder den en lille café og en biografsal i kælderen.

Empreintes, 5 rue de Picardie, 3. Arrondissement.

LÆS OGSÅ: REJSEGUIDE | En bid af Paris

Byens – måske – bedste
Hvis du har været i Paris før eller er en ivrig instagrammer, kender du garanteret Merci – butiksmekkaet, der har en nuttet rød Fiat 500 holdende i gården foran hovedindgangen, hvor turister stiller sig lykkeligt op under den blomstrende blåregn og foreviger sig selv og deres venner. Men bil og blåregn er altså ikke grunden til, at du skal lægge vejen forbi Merci. Det skal du, fordi det er byens måske bedste butik – for alle sanser. Uanset om du er på udkig efter en smuk taske, et lækkert tørklæde, nye vinglas eller et bohemet armbånd, finder du det hos Merci. Og hvis du ikke vil shoppe – eller er udkørt efter for meget shopping – kan både den lille biblioteksagtige hule, hvor du kan få kaffe og kage, og den lidt mere strømlinede café, hvor du kan nyde en salat til frokost, anbefales.

Merci, 111 boulevard Beaumarchais, 3. Arrondissement merci-merci.com

https://imgix.femina.dk/madogbolig/paris-midter-2.jpg

6 steder, du skal spise og drikke i Haut Marais

Den bedste bistro
Teknisk set ligger Elmer ikke rigtigt i Haut Marais. Men bistroen er blevet kåret som en af Paris’ 100 bedste af en ekspertflok bestående af byens bedste kokke og borgmester Anne Hidalgo – og siden som den bedste i tredje arrondissement af den engelsksprogede pariser-avis The Local – så den kommer med alligevel. Stedets unge kok, Simon Horwitz, er bl.a. uddannet på Septime – en af Paris’ mest hypede og mest eksperimenterende restauranter, hvor bl.a. Beyoncé og Jay Z spiser, når de er i byen – og han byder på friske råvarer fra små franske producenter i smukke serveringer, til både frokost og aftensmad.

Elmer, 30 rue Notre Dame de Nazareth, 3. Arrondissement elmer-restaurant.fr

Fransk-asiatisk kantine
Parisisk bento kalder Nanashi selv sin restaurant, som trods en anselig størrelse er fuld hver dag omkring frokosttid. Bento er en japansk madpakke, som traditionelt består af fisk eller kød samt grøntsager. I Nanashis kulørte kantine kan du vælge mellem kød-, fisk- og vegetarbento, og så får du et miks af salater – både kolde og varme, og af ‘céréales’ – kornprodukter – fx bulgur og sorte ris. Har du tid, er det også værd at kigge på dessertkortet, som leger med at give traditionelle desserter som æbletærte eller crème brûlée et asiatisk touch af fx ingefær eller sort sesam.

Nanashi, 57 rue Charlot, 3. Arrondissement nanashi.fr

LÆS OGSÅ: Den store shoppingguide til Paris

Frankrigs spisekammer
Ost, paté, vin og alle de andre lækkerier, der gør Frankrig til en gastronomisk sværvægter, finder du hos det nyåbnede delikatesse-palads Plisson, som ligger få meter fra Merci, som du også kan læse om her på siderne. Butikken er inddelt i afdelinger med hver sin specialitet, og derudover findes der også både restaurant og café på adressen, ligesom du kan købe takeaway-mad. God til gaver – eller til selvforkælelse.

La maison Plisson, 93 boulevard Beaumarchais, 3. Arrondissement lamaisonplisson.com

Te – og sansebombardement
Der dukker nye kaffebarer op i Paris hele tiden. Men nogle gange er en kop te det eneste, der dur. En god kop te. Sådan en kan du få hos Betjeman & Barton, som både er tesalon og -butik – og har eksisteret siden 1919. Det er som at træde ind i en film af Baz Luhrmann eller Pedro Almodóvar at åbne døren til forretningen – næsen mødes af den karakteristiske søde te-duft, mens øjnene bliver udsat for et sansebombardement fra de røde reoler, kulørte tedåser, der fylder den ene væg, masser af kopper, kander og andet teudstyr, og de bløde pastelfarvede eller zebrastribede velourlænestole, som du kan nyde din te i. De kyndige ekspedienter kan guide dig til lige præcis den te, der bliver din nye favorit, og før du siger au revoir, kan du købe den med hjem – i pose med lige præcis den mængde, du vil have, eller i en af de farvede dåser, som vil lyse op i dit køkken og minde dig om Paris.

Betjeman & Barton, 24 boulevard des filles du Calvaire, 11. Arrondissement betjemanandbarton.com

https://imgix.femina.dk/madogbolig/paris-midter-3.jpg

En fryd for ganen – og øjet
Området omkring udstillingscentret Carreau du Temple, der før har været lidt kedeligt og dødt, er blomstret op de senere år og er nu et af de mest populære steder at hænge ud. Les Chouettes er en nyere restaurant, som både er værd at besøge for menukortet, der byder på moderne fransk mad med et strejf af Asien, og for sit interiør. Restauranten består af flere åbne etager, hvor man kan kigge ned i stueetagen, hvor de fleste borde er. Læg også mærke til de smukke flisegulve!

Les Chouettes, 32 rue de Picardie, 3. Arrondissement restaurant-les-chouettes-paris.fr

Spise her, med hjem?
Marché des enfants rouges –De røde børns marked – har fået sit navn efter det børnehjem, der lå samme sted helt tilbage i det 16. århundrede, hvor det tøj, som kristne velgørere gav til børnene, altid var rødt. I dag er der stadig masser af rødt på markedet: blomster, frugter, grøntsager, pølser, vin – og de lidt skramlede stole og markiser, som indbyder til, at man ikke kun køber sine madvarer her, men også sætter sig for at nyde dem. Markedet er ikke stort, men rummer både boder med fx grønt og blomster, som man kan tage med hjem, og cafeer og udskænkningssteder, hvor man kan få en hurtig bid mad eller et glas, før man drøner videre på eventyr i Haut Marais, eller hvor man kan blive siddende og nyde stemningen. Indgangen gør ikke det store væsen ud af sig – men hvis du spotter den store boghandel på rue de Bretagne, er den lige ved siden af.

Marché des Enfants Rouges, 39 rue de Bretagne, 3. Arrondissement marchedesenfantsrougesfr.com

Læs også