Marrakech
Popkultur

Rejseguide: Magiske Marrakech

24. oktober 2019
af Lene Lykke Hovmand
Foto: Stine Christiansen
Marrakech er et bombardement af visuelle indtryk, dufte, lyde og forførende skønhed, men lige så fortryllende det er at gå på opdagelse i den labyrintiske gamle bydel, lige så hektisk kan det også være. Vi guider dig til et godt match af medinaens fascinerende virvar og byens rolige oaser.

OM MARRAKECH

Du kan flyve direkte fra København til Marrakech med f.eks. Norwegian. Du kan betale med Visa-kort de fleste steder. Hæv kontanter i hæveautomaten lige uden for lufthavnens ankomsthal. Hav eventuelt lidt småpenge i lommen til småkøb og tiggere, så du ikke skal stå og rode med pungen på gaden. Husk at prutte om prisen. Som en tommelfingerregel skal du ned på halvdelen af den først nævnte pris. Hvis sælger ikke er tilfreds med dit bud, sælger han dig ikke varen. Undgå sommermånederne, hvor varmen er ulidelig i byens tætte gader, men ellers er Marrakech en skøn by at rejse til resten af året.
https://imgix.femina.dk/marrakech-5.jpg
Det kan være svært at navigere i de smalle gader i medinaen, men giv dig bare god tid, og dvæl ved detaljerne. Byportene er gode pejlemærker, hvis kort og wi-fi ikke rækker.

OPLEV OMRÅDET

Le Jardin Secret: Mange turister i Marrakech valfarter til den berømte have Jardin Majorelle, som kom under designerne Yves Saint-Laurents og Pierre Bergés hænder i 80’erne, men byen gemmer også på en anden historisk have, endda midt i medinaen i den gamle bydel. Le Jardin Secret, den hemmelige have, består af to haver omkranset af en historisk riad. Her finder man planter fra områder i hele verden, som har et klima, der minder om det marrokanske. lejardinsecretmarrakech.com Slap af i hamam: I gamle dage samledes folk i hamamen for at bade og få skrubbet og blødgjort huden. I dag er der indlagt vand i husene, men hamambesøgene er stadig en del af kulturen. Du kan få en luksuriøs hamamoplevelse på Le Bain Bleu ved hotellet Dar Justo. Når øjnene har vænnet sig til den dæmpede belysning, finder du hurtigt ro på bænkene af opvarmede sten eller i liggestolene imellem baderummene. Efter en behandling med en speciel olivensæbe, en scrub og en kropsmaske er din hud så blød som en babys. lebainbleu.com Marked i medinaen: Et besøg på grøntsagsmarkedet og ved de omkringliggende boder i medinaen er et must. Nyd synet af de farverige frugter og grøntsager og den gammeldags slagter, men husk at spørge om lov, inden du tager billeder. Køb lidt frugt eller dadler til turen, spørg efter en smagsprøve. Kvaliteten af krydderierne kan være en jungle at gennemskue, men i butikken Herbe Atlas Cherif (Place des Épices) er kvaliteten i orden, og turister betaler ikke overpriser. Far vild i medinaen: Medinaen i Marrakech er ikke større, end at du nok skal finde ud og hjem igen, så drop kortet, og far vild med vilje. I en bydel, der er proppet med sanseindtryk i en grad som Marrakech, får man ofte mere med, hvis man slapper af i det frem for at jagte en bestemt oplevelse med et kort. Pssst! Byportene er gode pejlemærker, når du skal finde ud af, hvor du er. Dagstur uden for Marrakech: Oplev kontrasten til bylivet i Marrakech med en dagstur ud i Atlasbjergene, hvor der er lys, luft, ro og udsigt til sneklædte tinder. Det tager en times tid at køre ud til bjergene, hvor du f.eks. kan tage på en picnic berber-style, men du kan også besøge et af flere steder, hvor man kan tilbringe nogle timer ved en pool eller med en god frokost. Prøv f.eks. Fellah Hotel, Beldi Country Club eller La Source.
https://imgix.femina.dk/marrakech.jpg
Fra byens mange tagterrasser er der en flot udsigt

SPIS

Le Jardin: På alle måder en oase midt i byens vrimmel. Sid i den store, afskærmede gårdhave, i små stuer eller på en af flere terrasser i højden. Her er fyldt med ting, som øjet kan gå på opdagelse i: træer, blomster, grønne klinker, blomstrede hynder, og der er diskret fuglekvidder i højttalerne. Klientellet er internationalt, og maden er marrokansk med vestlig inspiration og masser af vegetariske retter. lejardinmarrakech.com Atay Café: Lige over for den hypede livsstilsbutik Max & Jan i den nordlige del af medinaen ligger den lille Café Atay, som er nem at overse, men som er større, end man tror, da den fordeler sig over to etager foruden en tagterrasse i tre niveauer. Caféen er et hyggeligt og afslappet valg til en frokost eller en snack i bohemeagtige omgivelser. Nyd en friskpresset juice eller en spicy kaffe under bambustagets skygge. Atay Café, 62 Rue Amsefah Sidi Abdelaziz Nomad Café: Fra tagterrassen på den populære Nomad Café har du en fantastisk udsigt over ’Place des Épices’, som er proppet med farvestrålende boder og fletparasoller, og til den anden side kan du se snedækkede bjergtoppe i det fjerne. Alene udsigten er et besøg værd, men maden er også god – frisk og moderne med mange grøntsager og salater, som du roligt kan spise. Restauranten er et roligt og trygt åndehul midt i medinaeventyret. nomadmarrakech.com Gadekøkkener på Djemaa el-Fna: Nogle hader gadekøkkenerne, andre elsker dem. Djemaa el-Fna er medinaens store plads, som efter mørkets frembrud forvandler sig til et gøglershow af rang, men også til et overflødighedshorn af duftende og dampende gadekøkkener. Du skal ikke stå længe og tøve her, før du har en insisterende sælger på nakken, men vælg hurtigt et sted at sætte dig, så lader de dig være. Vær sikker på, at du ser maden blive tilberedt, så du ved, at den er frisk. Lær at lave marrokansk mad: Hvis du kan lide traditionelle marrokanske retter som f.eks. dem, der er tilberedt i tagine med kylling, citron og oliven eller med lam og svesker, så overvej et madlavningskursus. Marokko Eksperten arrangerer kurser i private hjem i samarbejde med lokale kræfter, og det er inspirerende at fremtrylle retter med en helt anderledes smag og opdage, at det ikke er specielt krævende. marokkoeksperten.dk
https://imgix.femina.dk/marrakech-4.jpg

SHOPPING

Lrnce: Den anerkendte belgiske kunstner Laurence Leenaert sælger fin og farverig keramik, tæpper, tøj og brugskunst i sin egen butik i et råt industrikvarter, Sidi Ghanem, et stykke uden for centrum. I samme gade finder man også andre spændende livsstilsbutikker og ikke at forglemme en bager og konditor, Les Maitres Du Pain, med det fineste franske bagværk. Hvis du er til design og gerne vil opleve en anden side af Marrakech, er området en omvej værd. lrnce.com Arganolie: Marokko er berømt for den virksomme olie, der giver god fugt til både hud og hår og er meget brugt i skønhedsprodukter. Du kan naturligvis få olien billigere i Marrakech, men du kan også blive snydt. Køb den hos certificerede forhandlere eller hos et af de kvinde-cooperativer, der producerer olien. Butikken Nectarome har mange gode produkter med arganolie. nectarome.com Køb tæpper, køb tæpper: Kelim, boucherouite, beni ourain. Kær berber har mange navne, og Marrakech har det mest fantastiske udvalg af tæpper – fra dæmpede, brændte nuancer, kludetæpper i stærke farver eller hvide tæpper, der blender diskret ind. Arts de Marrakech på Place des Épices er et godt bud på et sted med et stort, farvesorteret udvalg og behagelig betjening. Butikken har ligget på pladsen i generationer. Arts de Marrakech, 85-87, Place des Epices Boho-shopping i Marrakech: Medinaens tøjområde er god underholdning, men der er langt imellem snapsene, hvis du ikke er til kopivarer og hjemmedragter med flæser. Du kan finde flere små boho-butikker med vestlig inspiration i den gamle bydel. Besøg f.eks. Norya Ayron, som ligger ved caféen Le Jardin – eller lige rundt om hjørnet Max & Jan, hvis motto er ’glam i medinaen’. I industrikvarteret Sidi Ghanem er butikken Topolina en farverig oplevelse. Tøj og interiør: 33 Rue Majorelle er en konceptbutik, der ligger lige over for Jardin Majorelle og minder om en museumsbutik med en god blanding af tøj, smykker, bøger og interiør. Her kan du både finde lækre marrokanske ting til hjemmet og minimalistisk tøj fra lokale og internationale designere. 33ruemajorelle.com.
https://imgix.femina.dk/marrakech-6.jpg
Når byens vrimmel overvælder dig, så søg tilflugt i en af de mange oaser.

BO

Dar Justo: Drej ind igennem en lille smøge fra en gade med boder, og fortsæt omkring det ene hjørne efter det andet, indtil du er overbevist om, at du er faret vild. For enden af korridoren går du ind i det lille boutique-hotel fyldt med små stuer og grønne oaser foruden en tagterrasse, hvor du kan drikke cocktails i hvide loungesofaer, når mørket er faldet på. darjusto.com El Fenn: Hotellet, du skal vælge, hvis du vil bo i nogle af byens mest trendy og luksuriøse omgivelser. Det er et visuelt overflødighedshorn at gå fra den funky bar til den grønne gårdhave med springvand og videre igennem en knaldrød hall med moderne fotokunst. Hotellet har også en butik, der sælger tøj og livsstilsprodukter af god kvalitet fra lokale designere og producenter. el-fenn.com Riad of the Storks: Riaden er en af de få danskejede i medinaen. Den er gennemrenoveret i en autentisk stil med smukke tæpper, lamper og byggematerialer, og så har den en fantastisk tagterrasse. Riad of the Storks er indimellem vært for temarejser med fokus på bl.a. madlavning. riadofthestorks.com Riad Up: En af de ’influencers’, der har været med til at skabe hype om Marrakech, er Beth Kirby med Instagram-profilen Local Milk. Hun vender altid tilbage til Riad Up, og det er din garanti for Insta-venlige omgivelser. riadup.com Airbnb: Oplev Marrakech fra en af de traditionelle riads i medinaen. Der er mange europæere, der har investeret i riads og lejer dem ud via Airbnb.
https://imgix.femina.dk/marrakech-3.jpg
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også