https://imgix.femina.dk/media/article/hverdagsligestilling-soeren-sko.jpg
Underholdning

Søren Sko: ”Jeg kan lige til nød svinge en støvsuger”

15. november 2019
Af Tine Bendixen
Foto: Heidi Maxmiling, Anita Graversen/Ritzau/Scanpix
LIGESTILLING I HVERDAGEN. Hjemme hos Søren Sko er der "TOTAL ligestilling", når det kommer til opgaver, der skal ordnes. Men han mener, at vi skal anerkende kønsforskellene og glæde os over, at der ER de forskelle.

TEMA: LIGESTILLING I HVERDAGEN

Gennem tre uger sætter vi fokus på ligestillingen hjemme hos DIG! Hvem støvsuger, og hvem slår græsset? Er fordelingen lige? Ifølge feminas store undersøgelse laver kvinderne mest i hjemmet. Vi undersøger hvorfor – og ikke mindst om vi kan ændre det.

Læs interviewet med Mette Blomsterberg her

Læs interviewet med Julia Lahme her

Læs interviewet med Anne Hjernøe her

Læs interviewet med Jens Rohde her

Hvordan fordeler I husarbejdet?

— Det fordeler vi, alt efter hvem der har tid. Så hvis det handler om ligestilling, har vi TOTAL ligestilling. For mig er det naturligt sådan, at hvis den ene har travlt, så tager den anden over.

Skænderier på grund af husarbejde?

— Ja, men ikke så meget i mit nuværende forhold. Men tidligere, ja. Om hvem der lige tog rengøringen. Det er der jo ingen, der gider. Konsekvensen var bare, at vi fik en rengøringshjælp, ikke? For rengøring er det værste i hele verden. Det skal laves, men ingen synes, det er sjovt. Jeg hader bare tanken om at skulle vende alt og gå igennem alt og støve af. Det er forfærdeligt. ALT er træls. Jeg kan lige til nød svinge en støvsuger, fordi det er lidt teknisk, og det kan jeg meget godt lide.

Du ved udmærket godt, hvordan vaskemaskiner og tørretumblere virker?

— Ja da. 110 procent. Måske i virkeligheden bedre end Malene! Ja, det tror jeg faktisk. Jeg ELSKER køkkenmaskiner. Jeg er dybt teknologisk, hvad det angår. Så en støvsuger vil jeg godt kunne køre, men det skal så være en supermoderne, smart og megadyr model. Hahaha.

Er I enige om standarden?

— Vi er begge to propre mennesker, vi kan godt lide at rydde op efter os, og vi kan godt lide, at der er pænt og rent derhjemme. Men jeg tror nok alligevel, at Malene fører med 20 procent – fordi hun er et organisatorisk supertalent.

Hvem er handy?

— Det er jeg nok. Jeg er ikke verdens bedste, men jeg er god til noget med træ og elektricitet. Bare det ikke har noget med vand at gøre, kan jeg lave det meste. Fumlegøjen hjemme hos os er Malene, det er klart hende, der smadrer flest glas.

Hvorfor forventes kvinder at tage hovedentreprisen derhjemme?

— … Det er jo noget indgroet miljø, som stadig ligger i os. Mine forældre var helt gammeldaws. Det tror jeg stadig ligger i den næste generation – som er min. Det var min mor, der gjorde rent og lavede mad og var skidegod til det, og min far, der arbejdede og læste avis. Det var helt 1950’er-films-agtigt. Helt traditionelt.

Hvorfor er du ikke blevet sådan?

— Altså min bror, min søster og jeg var meget tit alene hjemme, så vi skulle nå at skrælle kartofler og havde nogle pligter. De blev ligeligt fordelt mellem os, så jeg tror egentlig, at vi stille og roligt blev omskolet. Men der skete jo også noget via påvirkning fra den ydre verden med medier og fjernsyn – et skred, som påvirkede os.

Dengang du begyndte at indgå i forhold med kvinder – var det helt klart for dig, at ”her deler vi”?

— Ja. Jeg har aldrig haft den der med, at det er mig, der skal gå på arbejde, og så kommer jeg hjem og læser avis. Jeg har altid syntes, det var en lille smule fesent.

Hvad med børnehentning?

— Qua mit arbejde havde jeg tit fri i hverdagene, så det var meget tit mig, der både hentede og bragte. Min ekskone havde et mere normalt arbejde, så det var nemmere for mig at gøre det. Og jeg elskede det. Det var fantastisk. Jeg afleverede børnene LIDT senere, end de andre børn blev afleveret. Det var dybt privilegeret.

Dermed sagt: Det skal man som mand ikke snyde sig selv for, hvis man har muligheden.

Hvordan gør I økonomisk?

— Vi har sådan noget ”semi”. Vi har egentlig økonomi hver for sig, og så har vi nogle fælles kasser, hvor vi spæder til. Så det er både-og. Vi har fælles ting, og så har vi vores eget ved siden af.

I de fleste parforhold er manden stadig hovedforsørgeren?

— Jamen sådan er det også i vores forhold. Det må vi jo erkende. Men … det er, fordi at jeg lige nu bare har pissetravlt og tjener nogle penge, haha. Men det kan vende om nogle år. Og jeg har da haft perioder, hvor jeg ikke tjente ret mange penge, og så var det min bedre halvdel, der gjorde det.

Så deler I, hvad I har?

— Ja, bestemt. Hvis Malene mangler penge, får hun bare nogle. Det har jeg ingen problemer med. Jeg samler ikke til huse. I vores forhold er vi begge to selvstændige og har hver vores indkomst, og nogle gange er den ene oppe, og nogle gange er den anden oppe.

Er fuldstændig ligestilling reelt realistisk?

— Åh, det ved jeg sgu ikke. Hjemme hos os … altså vi er begge to gode til at lave mad, men Malene elsker at holde hus. Det er jo ikke noget, jeg siger, hun skal gøre. Men jeg når aldrig til at lave mad, selv om jeg gerne ville, for det er stort set altid hende, der gør det. Det er ikke noget, der er blevet hende påtvunget, det ligger måske et eller andet sted også lidt latent i kvinder, at ligesom fugle bygger rede, så holder kvinder måske også 10 procent mere end vi mænd gang i det der med at holde hus.

Så vi skal anerkende forskelligheden og dele lige ud bagefter i stedet for omvendt?

— Ja, det synes jeg bestemt, og i forhold til mange andre lande – Sverige for eksempel – synes jeg, at vi er gode til dét. Men vi skal for eksempel sætte ind overfor, hvorfor der ikke er ligeløn for samme arbejde. Det er helt sort, helt godnat, hvad fanden sker der for det, det er bare KOM NU. Men alt det med kønsroller, og at vi skal til at have intetkøn, og hvad ved jeg – det er sateme langt ude. Jeg synes, vi skal anerkende kønsforskellene og bare glæde os over, at der ER de forskelle.

Søren Sko, 56 år, musiker, gift i 2018 med Malene Bak Frederiksen, der er yogainstruktør. Søren har to voksne sønner fra sit tidligere forhold, som han brød ud af i 2015 efter næsten 33 år. Nu bor han med Malene i en treværelses på Frederiksberg.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også