Katinka Bjerregaard
Underholdning

Katinka: Jeg ligner for det meste bare udskidt æblegrød, og jeg har det dejligt med det

4. juni 2019
af Tine Bendixen
Foto: Ulrik Jantzen
Sangerinden Katinka er ikke bange for at vise de mindre pæne sider af sig selv, og måske er det én af grundene til, flere og flere mennesker kommer til hendes koncerter. Mød sangerinden, der ikke har noget imod at se lidt mærkelig ud på Instagram – og synes, de klassiske, feminine træk bliver for kedelige i længden.

Det lå ikke i kortene, at Katinka skulle være musiker. Men døren åbnede sig – først langsomt – da hun mødte Simon Ask, som er hendes producer og guitarist. Katinka skrev allerede sange, ”mest for mig selv for at have det godt”, men Simon havde et hjemmestudie:

– Jeg tænkte ikke, at det skulle blive til noget, andet end at det kunne være dejligt ligesom at afslutte sangene rigtigt. Jeg tog det ikke særlig seriøst. Der gik to år, hvor vi fik lavet tre-fire sange, hvilket er verdens langsomste tempo. Så blev vi spillet i radioen, og der var en, der sagde ”aih, skal I ikke spille live?”. ”Det kan vi godt”, sagde jeg. ”Vi har ikke noget band, Katinka!”, sagde Simon. Så var vi nødt til at skaffe et band. Drømmen kom EFTERFØLGENDE. Baglæns. Før vi spillede første gang, sagde jeg til bandet: ”Hvis det her ikke er rart for mig, så stopper vi”. Men det var herligt. Jeg stod der bare og følte, YES, her kan jeg endelig føle mig lidt som den person, jeg egentlig synes, jeg er.

Katinka er simpelthen what you see is what you get. Hun er f.eks. ”elendig” til at holde på sine egne hemmeligheder. Umiddelbar, hedder det vist.

– Folk er meget sådan ”aih, det er så dejligt, at du bare er dig selv”. Og det ER jeg også. Men det undrer mig. Det er ikke et eller andet bevidst valg …

… for hvem skulle du ellers være?

– Ja, præcis. Folk siger ”aih du er så ægte”. Hvad fanden er det egentlig, at det betyder? De mener det virkelig godt, men jeg er stadig lidt forvirret … altså, burde det være så svært at være sig selv? Det er det så. Og så går jeg også lidt til stregen, men det er min personlighed. Jeg er meget ublufærdig omkring alting. F.eks. stoppede jeg toilettet i Svendborg, før vi gik på scenen, og så sagde jeg det på scenen. Og når jeg holder foredrag – hvis jeg har det skidt eller skal på toilettet eller har haft diarré – så siger jeg det. Jeg har det meget okay med sådan nogle ting. Det synes jeg også bare er nemmere.

LÆS OGSÅ: 5 fine festivaler, du skal opleve dette forår

Utilpas

På samme måde er Katinka heller ikke bange for at vise alle sider af sig selv.

Hvordan er det være kvinde i den tid, vi lever i nu?

– Det er svært, at der er så mange perfekte billeder over det hele. Instagram og Facebook er nærmest de værste steder, fordi man kan vise det perfekte så hurtigt. Det tænker jeg rigtig meget på, når jeg selv laver opslag på Facebook – jeg har ikke noget imod at se lidt mærkelig ud.

Som på det morgensovebillede, Daniel tog af hende. Hun postede det på Instagram, fordi hun er tilhænger af virkeligheden:

– Jeg har også problemer med de her modebilleder af kvinder. Jeg kan ikke finde ud af, hvor deres tarme er. Hvor ER deres tarme? Er de i håndtasken ved siden af? For jeg ved det ikke! Mine tarme har altid været i maven. Det undrer mig bare, hvor de sidder henne. Når jeg ser sådan nogle modeopslag, bliver jeg simpelthen i dårligt humør. Det gør mig utilpas, selv om jeg egentlig har det fint med min krop og mine kæmpe ”kasser”. Det er FINT. Det er nu den krop, jeg har fået, og den kan bruges til mange ting.

https://imgix.femina.dk/katinka2_0.jpg

Men hun er ikke blind for, at kvinder og krop får en ekstra dimension, når man er kendt.

– Det er, som om kvinder, der på en eller anden måde er offentlige, hvilket jeg jo også er i en eller anden forstand, kan kritiseres kropsligt. Jeg har snakket med så mange mandlige musikere, og der er altså INGEN af dem, der får at vide, at de ikke skal have bukser på, for det klæder dem ikke, eller at de ser lidt tykke ud i det der tøj eller bla bla bla.

Det får du at vide?

– Ja. Af folk, der skriver til mig. På Facebook og Instagram: Det klæder mig nok ikke rigtig med bukser. Jeg skal nok gå med kjole. Jeg har en tyk mave. Eller jeg har en god røv: ”Kan du ikke lige skrive en sang om din røv, den er virkelig lækker”.

Okay … vi er ikke så langt med køns-lighed, som vi forestiller os. Og kvinder basher også kvinder …

– Det er bare, som om der er et eller andet med, at kvinder går mere ind i ting, hvor de har deres krop med, end mænd gør.

LÆS OGSÅ: Mette Blomsterberg er gift på 26. år: Jeg tror ikke, man skal være så bange for de der kriser

Hvad er erotik og kvindelighed for dig?

– Altså, jeg vil gerne kunne være vulgær og liderlig og klam og alt muligt. Det skal ikke være de klassisk feminine træk, for det er rigtig kedeligt i længden. Jeg kan godt lide at gå i kjole, det er ikke på den måde, men hvorfor er det sådan, at mænd godt må være vulgære, men kvinder ikke må? Det er, som om det stadig er sådan: ”Nej, det kan kvinder ikke snakke om”. Og det ligger der stadig, at du er en skank, hvis du boller med mange mænd. Jeg har det bare sådan, at den slags gider jeg ikke tage mig af, det gider jeg ikke finde mig i.

Hun gider heller ikke barbere sine ben.

– Jeg spurgte på et tidspunkt Daniel, om det virkelig var træls for ham. Han var bare fuldstændig ligeglad.

Vi lever også i en tid, hvor kvinder som regel er ”afmåttede”?

– Det har jeg aldrig været. Det har jeg heller aldrig forstået. Jeg lærte at onanere fra ”Kvinde kend din krop” fra 1970’erne, som min mor gav mig. Der er altså ret meget måtte. Måske er jeg bare lidt gammeldags, jeg ved det ikke. Men altså, jeg synes, det er lidt blasfemisk overhovedet at sætte et barberblad tæt på dernede. Det skal man ikke gøre.

Og det kæmpestore spørgsmål er, hvem vi kvinder egentlig gør de ting for:

– Ja! Jeg vil da GERNE gøre ting for min mand, men jeg gider ikke gøre det for en eller anden idé om, hvad kvinder skal. En masse mennesker har spurgt: Tør du stadig gå ned på gaden i nattøj, når du bliver genkendt? Selvfølgelig gør jeg det! Jeg har da ikke noget imod at være grim på gaden. Hvis jeg skal ned og hente mælk, gider jeg da ikke tage bh på. Jeg ligner for det meste bare udskidt æblegrød, og jeg har det dejligt med det.

Katinka Bjerregaard, 27 år, forsanger i bandet Katinka, gift med instruktør Daniel Buchwald. Udgav debutalbummet ”Vi er ikke kønne nok til at danse” i 2017 og ”Vokseværk” i 2018. Spiller 1. juni på festivalen Heartland på Egeskov Slot.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også