https://imgix.femina.dk/media/article/sannamarin12.jpg
Underholdning

Først fik hun kritik for sin kavalergang - nu hyldes hun på internettet

16. oktober 2020
af Amanda Stensgaard
Foto: Ritzau/Scanpix
Et billede af den finske premiereminister Sanna Marin har skabt stor debat, fordi man kan se hendes kavalergang. Men nu hyldes hun under hashtagget #imwithsanna.

Som kvindelig politiker må man stå på mål for lidt af hvert.

Det erfarede den finske premierminister, Sanna Marin, i sidste uge, hvor hendes påklædning førte til heftig kritik på de sociale medier.

Mange har givet udtryk for, at billedet er upassende for en kvinde i Marins position, og at hun "viser for meget hud".

Hele postyret udspringer fra et billede taget i forbindelse med et interview i det finske magasin Trendi Magazine. Her poserer Sanna Marin i en klassisk mørk blazer, der ikke adskiller sig fra det, man sædvanligvis ser kvindelige politikere iført.

Sanna Marin har bare hverken skjorte eller bh indenunder, og det er altså blevet for meget for dele af befolkningen.

LÆS OGSÅ: Kendt par kritiseres for at dele intime sygehusbilleder

Sanna Marins støtter er dog uenige i kritikken og har nu startet hashtagget #imwithsanna. Og så strømmede opbakningen ellers ind til Marin.

- Du kan godt være intelligent, kyndig og kompetent og lede et af verdens bedste lande som premierminister, selvom du ser godt ud, lyder det fra en bruger på Twitter.

En anden skriver:

– Premierministeren beskyldes for at være for letpåklædt på billedet. Kvinder måles stadig alt for ofte på deres udseende uanset position. Det er fuldstændig forældet. Det er 2020 nu.

Og så er der dem, der selv har iført sig samme antræk som det, Sanna Marin er iført i Trendi Magazine.

- Jeg har ikke meget kavalergang, men jeg støtter hende. (Og alle andre kvinder, der klæder sig, som det passer dem), skriver en bruger.

Midt i et paradigmeskifte

Man kan undre siger over, hvordan et billede af en kavalergang kan skabe så meget ravage, men det skyldes ifølge Kvindemuseets direktør, Julie Rokkjær Birch, at billedet bryder med vores vante forestillinger om køn og magt.

- Vi er efterhånden vant til at se både mænd og kvinder i magtpostitioner, men fremtoningen af magt er stadig primært maskulin med enten jakkesæt eller spadseredragt. Marins billede er en demonstration af kvindelighed og magt i forening, siger Julie Rokkjær Birch til dr.dk.

Hun forklarer, at kvinder kulturhistorisk har fået fortalt, at de fordrejer mænds hoveder med deres seksuelle fremtoning. Og særligt, når de træder ind på typisk mandsdominerede områder som Sanna Marin.

LÆS OGSÅ: Er der en "gramsevagt" til stede i De Radikale?

Julie Rokkjær Birch ser dog hashtagget som et tegn på, at der er en "grundlæggende ændring" i gang i samfundet.

- Vi er nået langt, men der er lang vej. De kulturelle normer er dybt indgroede i os alle — og det tager tid, viden og dialog at ændre på. Men vi er da på vej.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også