https://imgix.femina.dk/media/article/iris_gold-.png
Popkultur

Iris Gold: ”At kunne se nogle stærke, følsomme sorte kvinder har givet mig selvtillid”

5. februar 2021
af
Sofie Guldager. Foto: Amanda Hestehave og Stephen Ntsusi
Iris Gold og fire andre sangerinder er gået sammen for at hylde nogle af historiens største stemmer. Til koncerten med navnet Black Voices vil de fortolke sangerinder som Aretha Franklin, Whitney Houston, Beyonce og Alicia Keys.

Til september går Caroline Henderson, Barbara Moleko, Karen Mukupa, Nabiha og Iris Gold på scenen i København og i Aarhus for at hylde nogle af de største sorte sangerinder.

I den anledning har vi taget en snak med Iris Gold, der i øjeblikket er i gang med at indspillet et nyt album. Vi snakker om rollemodeller, og om hvordan det står til med repræsentationen af kvindelige, sorte musikere på den danske musikscene.

Q: Hvor kom idéen til Black Voices-koncerten fra?

A: Det er Caroline Hendersons idé, og så har hun hivet os andre med ind. Hun har ikke følt, at der har været særlig stor repræsentation af sorte kvinder i de danske medier. Så man har skullet kigge ud til andre lande for at finde nogle sorte kvindelige rollemodeller. Det er de kvinder, som vi gerne vil hylde.

Q: Hvorfor er det vigtigt?

A: Fordi de kvinder har været så vigtige, fordi jeg har ikke haft nogle rollemodeller at se op til i fjernsynet og i tv-serier, så de har betydet meget for min selvtillid. At kunne se nogle stærke, følsomme sorte kvinder har givet mig styrke og selvtillid. Generelt at se nogle mennesker, der ligner en selv, er vigtigt.

Q: Hvorfor er det vigtigt, at I er sorte sangerinder, der fortolker sorte sangerinder?

A: Det siger sig selv …

LÆS OGSÅ: Billie Holiday sang sig igennem et liv med misbrug, overgreb og skuffelser

Q: Hvordan står det til med repræsentationen på den danske musikscene?

A: Sorte kvinder er underrepræsenterede, og det er megaærgerligt. Vi er her jo også, og vi vil også gerne være med og blive nomineret til forskellige priser. Der er ikke særlig mange sorte kvinder i Danmark og Skandinavien, som kommer med i de ting. Drengene er bedre med, men kvinderne er ikke særlig meget med i radioen og til prisuddelinger.

Q: Hvorfor er vi der?

A: Jeg ved ikke, hvad det er. Måske handler det om at, der er en forestilling om, at sorte kvinder helt naturligt har rytme og kan synge, så det er ikke lige så imponerende, når man kan synge og danse, for det er noget, sorte kvinder bare kan.

Det har jeg tit fået at vide, og det er pisseirriterende. For lige meget hvor hårdt man arbejder, så vil man aldrig være på samme niveau som de hvide kvinder. For det er meget mere imponerende, når en hvid kvinde lyder som en sort kvinde. Hvorfor er det ikke lige så flot, at en sort kvinde lyder som en hvid kvinde?

Q: Hvordan sikrer vi bedre repræsentation i fremtiden?

A: Det er ved, blandt andet, at lave sådan nogle initiativer som koncerten. Det er megaflot, at Caroline Henderson har lavet det. Hun er bare iskold, hvor nogle af os andre kan være bange for, at vi virker bitre eller jaloux.

Så det kan føles, som om man har mundkurv på, fordi ellers så virker man som en vred, sort kvinde. Den måde sorte kvinder bliver repræsenteret i film er meget med attitude. Jeg vil gerne ændre den opfattelse, for vi er alle nuancer af følelsesregistret, som alle andre.

Black Voices-koncerten bliver afholdt 17. september i Koncerthuset i København og 22. september i Musikhuset i Aarhus.

Læs også