Prins Andrew og dronning Elizabeth
Det britiske kongehus

Hvad skal der ske med prins Andrew nu?

22. september 2022
Af Signe Thomsen
Foto: Mega
I kong Charles regeringstid ventes der store forandringer. Betyder det, at den skandaleramte prins Andrew er helt uden i kulden?

Dronning Elizabeths trone er blevet overdraget til hendes første søn, Charles Philip Arthur George, og Storbritannien har fået en ny monark for første gang i en menneskealder.

Under dronning Elizabeths regeringstid var det måske muligt for prins Andrew at fastholde en form for offentlig rolle, men det kommer ikke til at lade sig gøre i kong Charles regering, skriver The Cut.

I kong Charles regeringstid ventes der store forandringer både for det britiske kongehus, men i særdeleshed også for prins Andrew.

Det bliver bestemt ikke nemmere for ham at holde en fod indenfor i det britiske kongehus.

– Prins Andrew vil komme til at leve et meget tilbagetrukket liv efter dronning Elizabeths død. Og han vil under ingen omstændigheder komme til at spille en fremtrædende rolle i kongehuset, siger Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og kongehusekspert.

Mors dreng

Dronning Elizabeth havde et særligt bånd til prins Andrew. Det var velkendt, at han var hendes yndlingssøn.

Men grundet retssagen, hvor Virginia Giuffre anklagede ham for seksuelt overgreb og misbrug, da hun kun var 17 år, måtte dronningen afskære ham fra det kongelige liv.

Dronning Elizabeth fratog ham tilbage i januar alle titler, kongelige protektioner og velgørende organisationer, som han var en del af, samt brugen af titlen Hans Kongelige Højhed.

Som konsekvens af skandalesagen, hvor Virginia Giuffre angiveligt blev kontrolleret af den nu afdøde finansmand Jeffrey Epstein, der var en del af prins Andrews omgangskreds, var det klart, at man ikke ville se ham i royale sammenhænge igen.

Men siden hen har dronning Elizabeth alligevel formået at holde ham oven vande.

Eksempelvis kom hun ham til undsætning, da retssagen endte med et forlig med Virginia Giuffre, hvor prins Andrew ifølge avisen The Daily Telegraph skulle betale i alt 12 millioner pund, som er over 100 millioner danske kroner.

Dronning Elizabeth betalte nemlig både for den meget dyre retssag og forliget med sine egne private midler.

Kong Charles gør det ikke nemmere

Det er ikke nogen hemmelighed, at kong Charles ikke deler den samme begejstring og sympati for sin bror, prins Andrew, som hans mor gjorde.

Derfor tyder det på, at prins Andrew har svære odds i kongehuset fremover.

andrew
Foto: Owen Humphreys/AFP/Ritzau Scanpix

– Allerede under dronning Elizabeth fik han frataget næsten alt med hensyn til titler, hædersbevisninger og protektioner. Og det er der intet, der tyder på, at kong Charles vil ændre på, siger Lars Hovbakke.

Det samme mener Tina Brown, kongehusekspert og forfatter til bogen "The Palace Papers", der tegner et billede af det engelske kongehus.

– Kong Charles kommer absolut ikke til at ville associeres med prins Andrew, siger hun til The Cut.

Allerede inden skandalen med prins Andrew, havde Charles givet udtryk for, at han ønskede et mindre og mere begrænset monarki under sin regeringstid, skriver The Guardian.

Sagen har sandsynligvis ikke gjort det nemmere for prins Andrew at blive en del af det begrænsede monarki.

– Selv hvis kong Charles eventuelt havde lyst til at tage Andrew mere ind i varmen, kunne han ikke gøre det, uden at det ville skabe en masse postyr i offentligheden, siger Lars Hovbakke.

Til gengæld har prins Andrew arvet dronning Elizabeths fire corgi-hunde, men det er måske også det tætteste, han kommer på den royale familie fremover.

Læs også