Kamala Harris

For første gang i historien har USA fået en kvinde som vicepræsident – her er hun

12. august 2020
af Annegrethe Rasmussen
Foto: Ritzau/Scanpix, Renee Bouchard, Chuck Kennedy og Phi Nguyen
Med valget af Kamala Harris som demokratisk vicepræsident har Joe Biden fået en hårdnakket makker, der har kæmpet for retfærdighed, siden hun var barn.

USA har fået en ny præsident, Joe Biden, og med det følger en ny vicepræsident - nemlig den 55-årige topjurist Kamala Harris, der nu kan kalde sig for landets første kvindelige vicepræsident, og ligeledes den første sorte og sydasiatiske kvinde i embedet, nogensinde. 

Da Joe Biden i sommeren meldte ud, at han havde udpeget Kamala Harris til posten, vakte det jubel blandt mange, der så det som et stort skridt i den rigtige retning i kampen for kvinder og minoriteter.

Du kan lære USA's nye vicepræsident bedre at kende her.

Var mere end forberedt til jobbet

"Jeg har den store ære at meddele, at jeg har valgt Kamala Harris - en frygløs fighter for 'the little guy' og en af landets fineste embedsmænd," annoncerede Joe Biden på Twitter tilbage i august. 

55-årige Kamala Harris, der hidtil har været senator i Californien, er tidligere topjurist med et fremragende cv, og hun må siges at have gjort politisk lynkarriere.

På disse punkter minder hun om hun eks-præsident Barack Obama, og han har også givet hende rosende ord med på vejen.

- Jeg har kendt senator Kamala Harris længe. Hun er mere end forberedt til jobbet. Hun har brugt sin karriere på at forsvare forfatningen og til at kæmpe for folk, som har brug for fair behandling. Det er en god dag for vores land. Lad os vinde det her, skrev Barack Obama på Twitter, efter Joe Biden havde meddelt, at han havde valgt Kamala Harris som vicepræsident. 

Kamala Harris

55 år gammel

Født 20. oktober 1964 i byen Oakland i Californien.

Uddannet jurist

Hendes far, Donald Harris, kommer fra Jamaica og er seniorforsker – nu pensioneret professor ved Stanford University.

Hendes mor, der døde i 2009, var født i Madras (nu Chennai) i Indien og var også forsker ved flere kendte universiteter samt uddannet læge.

Kilde: Kamalaharris.org

Kamala Harris er ikke bange for at sige sin mening, og Joe Biden er heller ikke selv blevet skånet for Harris’ skarpe tunge. Sidste år forsøgte hun nemlig selv at blive nomineret som demokraternes præsidentkandidat, og før hun trak sig, stødte hun netop sammen med Joe Biden i en debat tilbage i juni 2019.

I debatten beskyldte hun Joe Biden for at have været venner med to lovgivere, der støttede raceadskillelsen mellem sorte og hvide i USA og for at have været modstander af "busing" - den praksis, hvor sorte skoleelever i 1960'erne blev kørt i bus ind på "hvide skoler" for at blande racerne i USA.  

Harris fremhævede sig selv på bekostning af Biden som en sort lille pige, der var blevet kørt i bus ind på sin hvide skole i slutningen af 1960’erne.

Kompromisløs

Før Harris tiltrådte i Senatet i 2017, var hun først anklager i San Francisco og blev siden valgt som den første sorte, kvindelige statsanklager i Californien fra 2010-2014.

Som statsanklager er hun kendt for at føre en kompromisløs linje i kampen mod narko – en politik, der sendte overvældende mange unge sorte amerikanere i fængsel.

Da hun i et radioprogram i 2019 fortalte, at hun havde prøvet at ryge hash som ung - ”og ja, det var en joint og ja, jeg inhalerede”, som hun svarede - kom hun ud i en mindre shitstorm, fordi hun har været med til at fængsle unge for netop at være i besiddelse af hash.

Men paradoksalt nok kan den kritik nu komme hende til gode.

For noget af det, som Donald Trump beskylder demokraterne for i valgkampen, er, at de er blødsødne over for forbrydere i en tid, hvor USA præges af demonstrationer og protester mod racisme, samtidig med at landet er ved at gå fra hinanden i en økonomisk nedtur og coronavirus, der har kostet over 160.000 amerikanere livet.

Den kritik vil højst sandsynligt prelle af på Harris, der altid har befundet sig i den moderate midte hos det demokratiske parti.

Trump og Kamala

Der gik ikke lang tid efter annonceringen af Demokraternes vicepræsidentkandidat, før præsident Donalt Trump kritiserede Kamala Harris for at have behandlet Joe Biden dårligt under primærvalgene.

- Jeg er overrasket over, at Biden valgte hende. Hun var modbydelig og respektløs over for ham i de politiske debatter, lød det fra præsidenten på en pressekonference i Det Hvide Hus.

Han har efterfølgende givet hende øgenavnet "Phony Kamala", falske Kamala, og har også beskrevet hende som "nasty".

- Phony Kamala and Sleepy Joe er ikke det rette valg for USA, lød det i en kampagnevideo, som præsidenten tweetede.

Venner med Bidens søn

Kamala Harris' nære og årelange venskab med Bidens afdøde søn, Beau Biden, der døde i 2015 af kræft i hjernen, har haft indflydelse på Joe Bidens positive bedømmelse af den californiske senator.

Beau Biden var, ligesom Harris, også statsanklager i årevis, blot for den amerikanske delstat Delaware, mens Harris var anklager i Californien. Det var der, de to statsanklagere arbejdede sammen og blev venner. Biden nævnte også venskabet på Twitter.

Joe Biden har tidligere udtalt, at han sigter efter en regering, der ”ligner resten af USA”.

Kamala Harris er ikke blot den første afroamerikanske kvindelige vicepræsident, men også den første af indisk afstamning.

Begge Harris' forældre var aktive i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse, og de tog Harris med til demonstrationer som helt lille. De mødtes som studerende men blev skilt, da Kamala var 7 år og søsteren Maya var 5. Kamala Harris voksede op i byen Oakland, hvor hun er født.

Den lille Kamala debuterede i øvrigt selv som aktivist før hun var fyldt 10 år, hvor hun sammen med sin tre år yngre søster Maya førte kampagne for at få ombygget et tomt område i deres kvarter til legeplads.

Hun har et ekstremt nært forhold til søsteren, der var hendes kampagneleder i det demokratiske primærvalg tidligere i år.

Privat er Kamala Harris papmor til to børn Cole og Ella, der begge er voksne – Cole arbejder for et marketingfirma og Ella læser på Parson’s School of Design. Begge børn har Harris’ mand, advokat Douglas Emhoff, fra sit første ægteskab.

Mød kvinderne, der stod på Joe Bidens liste over mulige demokratiske vicepræsidentkandidater

Susan Rice (55)

Rice var Barack Obamas FN-ambassadør fra 2009-2013 og bagefter blev hun hans nationale sikkerhedsrådgiver (2013-17). Hun var også viceminister for African Affairs (1997-2001) under Bill Clinton.

I dag arbejder hun som gæsteforsker ved American University’s School of International Service i Washington, D.C., hvor hun også bor sammen med sin mand. Hun har to børn og en lang karriere i international politik bag sig. 

Som ung læste hun først på Stanford og så på Oxford University i Storbritannien, Før hun gik ind i centraladministrationen, arbejdede hun som konsulent i McKinsey i Toronto.

Val Demings (63)

Valdez Venita Demings er et andet afroamerikansk kvindeligt medlem af USA’s kongres. Hun sidder i Repræsentanternes Hus og er en af de få folkevalgte, der har en lang karriere på arbejdsmarkedet bag sig.

Hun arbejdede nemlig som politibetjent i 27 år, før hun gik ind i politik. I 2007 blev hun chef for Orlandos politi som den første kvinde nogensinde. Hun blev valgt til Kongressen i 2017, hvor hun repræsenterer Floridas 10. valgkreds.

Hun er gift og har 3 voksne børn. Hendes mand, Jerry Demings er borgmester i Orange Country, Florida.

Tammy Duckworth (52)

Tammy Duckworth er medlem af Senatet for staten Illinois og højtdekoreret Irak-krigsveteran. Hun har både amerikansk-thailandske og kinesiske rødder og sidder i rullestol, efter at hendes Apache kamphelikopter blev skudt ned under Irak-krigen.

Hun er, ligesom Rice, tidligere medlem af Barack Obamas regering som Assistant Secretary for Veterans AffairsDen statskundskabs-uddannede Duckworth er den første kvindelige senator, der har fået børn, mens hun har siddet i Senatet og hun skrev historie, da hun tog sin nyfødte baby med ind for at stemme i The Senate Chamber i 2018.

Før da havde hun været bannerfører for en ændring af reglerne i Senatet, så det overhovedet kunne lade sig gøre. Hun er gift og mor til to.