Kultur

Efter heftig debat: Her er Kvindemuseets nye navn

af Amanda Stensgaard 9. december 2020
Foto: Privat, KØN
Flere års overvejelser går forud for Kvindemuseets nye navn, som et flertal af bestyrelsen nu har vedtaget.

”Vi er: KØN - museum for kønnenes kulturhistorie. Vi glæder os SÅ meget til at arbejde videre med det,” skriver museet på dets Facebook-side.

Efter ugers hed debat om, hvorvidt Kvindemuseets navn skal være fortid eller ej, er et nyt navn nu blevet vedtaget af bestyrelsen.

I en pressemeddelelse fremgår det, at Kvindemuseet skifter navn til KØN - Gender Museum of Denmark. Navneforandringen er et resultat af en flerårig proces med grundige overvejelser og refleksioner over museets daglige arbejde.

Navnet "Kvindemuseet" signalerer, at museet udelukkende beskæftiger sig med kvinder. Men det gør det faktisk ikke, understregede museumsdirektør, Julie Rokkjær Birch, i et tidligere interview med femina.

I 2016 skiftede Kvindemuseet nemlig sit lovmæssige ansvarsområde fra kvinders liv og historie til et bredere fokus på køn, ligestilling og mangfoldighed.

Og det er altså det ansvarsområde, navnet KØN skal repræsentere.

– Køn inkluderer alle mennesker samtidig med, at det er klart afgrænset fagfelt med afsæt i kvindehistorie. Det er et ord, der siger, hvad museet beskæftiger sig med. Det er dansk, det er smukt og jeg glæder mig til at arbejde videre med det sammen med mit kompetente og seje hold her på museet, siger Julie Rokkjær Birch i pressemeddelelsen.

Fakta om KØN

Museet ligger på Domkirkepladsen i Aarhus.

Museets emnemæssige ansvarsområde er kønnenes kulturhistorie.

Museets fokusområder er kønskultur historisk og aktuelt med afsæt i kvindehistorie, herunder ændringer i kønnenes vilkår og relationer over tid samt diversitet i livsvilkår på tværs af køn, seksuel orientering, androgynitet og etnicitet.

Men selvom beslutningen om en navneændring er vedtaget, fortsætter debatten på Facebook, hvor museets annoncering af navnet KØN har fået knap tusind kommentarer med på vejen.  

"Dumt og deprimerende. Var det godt med et museum for køn? Ja! Skulle det være kvinderne, der skulle vige fra det lillebitte territorium, som de havde fået tilkæmpet, for at skaffe Køn et museum? Absolut nej," skriver en bruger, hvis kommentar har fået mere end hundrede likes.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Museet selv er også til stede i kommentarsporet.  

"Vi har fået nyt navn. Indholdet er det samme: med det nye ansvar, belyser vi med udgangspunkt i kvindehistorien, at køn betyder meget mere, end vi alle går og tror. For os alle sammen. Museets udvikling viser altså idéen om både kvinder og mænd og andre som en del af en større problemstilling om kønnethed. Ligestilling er noget, vi gør sammen," skriver de.