https://imgix.femina.dk/media/sondag/2013/03/13/lam-passke/lam-paaske612x325.jpg
Popkultur

Derfor spiser vi lam til påske

15. marts 2013
af Webredaktionen, SØNDAG
Mange påskefrokostborde byder på lam. Men hvorfor er det egentlig vi spiser lam, når det er påske? Få svaret her!

Påsken er fyldt med traditioner. Der bliver sendt gækkebreve og kan man ikke gætte, hvem afsenderen er, så skylder man et påskeæg. Og når vi sætter os til påskefrokost-bordet, så skal der traditionen tro også serveres lam.

Men hvorfor er det egentlig, at vi spiser lam til påske.

LÆS MERE: Mangler du inspiration til, hvordan du skal tilberede påskens lam? Her får du 20 opskrifter på lam

- En påsketradition, der er rigtig kendt det er lammet. Lammet spiser man typisk påskedag. Det er højst sandsynligt også en spise som Jesus har kendt til, fordi man som jøde, spiste lam for at fejre at jøderne i sin tid blev udfriet fra Egyptens fangeskab. Og det har man så sidenhen fejret ved at spise lam. Så sandsynligheden taler for at Jesus selv har spist lam. Og vi har så overtaget det i kristendommen og spiser det den dag i dag, siger Anni Albæk, der er sognepræst i Møllevangskirken i Aarhus, på folkekirken.dk.

Lammet symboliserer påskens budskab

At det lige er påsken, som lammet er blevet et symbol på, handler blandt andet om, at lammet er et symbol på påskens budskab - nemlig at Jesus blev ofret som et uskyldigt lam.

- Lammet er et meget stærkt symbol på Jesus. At Jesus er det offerlam. Det lam der blev nødt til at dø, så vi andre kan leve, forklarer hun videre.

LÆS MERE: Vil du hellere servere lækker smørrebrød til påskefrokosten. Her får du smørrebrødsdronningen Ida Davidsens 20 bedste opskrifter

Lammet som symbol på Jesus

Men det er ikke kun i forbindelse med påsken, at Jesus bliver forbundet med et lam. I bibelen kaldes Jesus flere steder Guds lam. Lammet bliver også brugt som symbol på Jesus i salmer og i kirkekunst.

I kalkmalerier, altertavler og glasmosaikker kan man ofte finde et hvidt lam med en rød fane, som symboliserer Jesus efter opstandelsen. Lammets hvide farve er uskyldens og renhedens farve, mens den røde farve i fanen minder om blodet, som Jesus udgød i korsfæstelsen.

Kilde: folkekirken.dk

Læs også